ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:03
 

Αρχίζει εργασίες ο Πορθητής στα ανοικτά της Κύπρου

Ανακοίνωσε ο Οζντίλ Ναμί επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τ/κ κοινότητας στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου το νέο σκάφος της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις, το περίφημο Φατίχ (Πορθητής). Η ανακοίνωση ήρθε από τον τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας και «υπουργό» Οικονομίας και Ενέργειας, Οζντίλ Ναμί.

Ο κ. Ναμί επανέλαβε την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τ/κ κοινότητας στο ζήτημα της ΑΟΖ. Μιλώντας στο Πρακτορείο Ανατολίας, υπενθυμίζει τις προηγούμενες συμφωνίες της τ/κ πλευράς με την Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα και το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά έχει αφήσει αναπάντητες τις προσκλήσεις της τ/κ πλευράς για συνεργασία στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Ο «υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας αναφέρεται, επίσης, σε έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ και σε τοποθετήσεις των ΗΠΑ που τονίζουν ότι στα κέρδη από το φυσικό αέριο, μερίδιο φέρουν και οι δυο «λαοί» της Κύπρου. Παράλληλα, απορρίπτει πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με τη συγκέντρωση του μεριδίου των Τ/κ σε έναν λογαριασμό μέχρι τη λύση.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ναμί ανακοίνωσε ότι η τ/κ πλευρά ξεκίνησε συνομιλίες με την Τουρκία για τη δημιουργία γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος και αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνουν το νησί με την Τουρκία.

Το μέλλον του Κυπριακού

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Ναμί επεσήμανε τα εξής: «Αυτό που πρέπει να πραγματοποιηθεί από τώρα και στο εξής θα μπορούσε να είναι ο καθορισμός ενός στενού χρονοδιαγράμματος, με μερικούς μήνες. H νέα διαπραγματευτική περίοδος δεν θα συνεχιστεί από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, αλλά για να επικεντρωθούν οι πλευρές στα ανοιχτά ζητήματα και να πάνε στα δημοψηφίσματα. Για να μη ξαναζήσουμε μια διαδικασία όπως αυτή του Σχεδίου Ανάν, σε περίπτωση που πουν εκ νέου «όχι» οι E/κ, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το καθεστώς των T/κ. Στην αρχή της νέας περιόδου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το μέλλον μας, και τα δεσμά μας με τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Κανένας δεν μπορεί σήμερα να πει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η Χρυσή Αυγή ή ότι είναι κάτι διαφορετικό ...»
Russ  |  20:09

Σπαράγγια, τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

«Πλην όμως ψηλώνει το ουρικό οξύ»
YiannakisKosti  |  13:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X