ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Αρχίζει με αλλαγές και προχωρά με εκλογές το ΔΗΚΟ

Και επίσημα υποψήφια για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου η Χριστιάνα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, στο οποίο η ηγεσία φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του κόμματος, να το ανοίξει στην κοινωνία αλλά παράλληλα να κλείσει τις πληγές που προκάλεσαν οι μαζικές διαγραφές αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Στις 10 Ιουνίου το ΔΗΚΟ προχωρά με το εκλογικό συνέδριο για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Και επίσημα υποψήφια για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου η Χριστιάνα

Την απόφασή της να διεκδοκήσει τη θέση της αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ ανακοίνωσε μέσα από ανάρτησή της στο facebook η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Το όνομά της ακουγόταν εδώ και καιρό, οτι θα διεκδικούσε την εν λόγω θέση,ωστόσο η ίδια θα ανακοίνωνε την αππφασή της όπως είπε αμέσως μετά το καταστατικό συνέδριο. Τη θέση διεκδικεί και ο νυν γενικός γραμματέας του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας

Νικόλας: Συνεργασίες αλλά ποτέ ξανά σε λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απέφυγε να τοποθετηθεί για τις διαγραφές στελεχών, ωστόσο έθεσε τις βάσεις της νέας πενταετίας του ΔΗΚΟ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ παραμένει μετριοπαθές κόμμα συναίνεσης και συνεργασιών, ωστόσο δεν πρόκειται όπως είπε ποτέ ξανά να λειτουργήσει σε λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού ούτως ώστε κάποιοι να καρπωθούν προσωπικά οφέλη από τη νομή της εξουσίας. Έθεσε τις προτάσεις του για την οικονομία, την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και τις διαφωνίες του σε ο,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Ξεκαθάρισε πως αν και πολλοί θέλουν να αποτύχει το ΔΗΚΟ, θα τους διαψεύσουν όπως το κάνουν εδώ και 42 χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε το οτι απέφυγε να κάνει επίθεση όπως και προεκλογικά σε ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητά του να αντιπαρατεθεί σε κόμματα με ακροδεξιές απόψεις και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με τον Ενδιάμεσο. "Δηλώνουμε αποφασισμένοι και έτοιμοι για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των διαχρονικών θέσεων και επιδιώξεων του κυπριακού Ελληνισμού" ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εδώ βρίσκονται όσοι αγαπούν το ΔΗΚΟ» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του στο καταστατικό συνέδριο. Κατά την ομιλία του έδωσε έμφαση στις αρχές και αξίες του ΔΗΚΟ αλλά και τα όσα κατόρθωσαν κατά την προεδρία τους ο Μακάριος, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. «Το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύεται, διευρύνεται, μεγαλώνει και δηλώνει δυναμικά το παρών του στους νέους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας τον Παύλο Μυλωνά και τον κ. Μάλλα στο ΔΗΚΟ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο του Μάρκου Κυπριανού ευχαριστώντας τον για την πορεία του στο κόμμα. «Επέλεξε να μην διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα στο επερχόμενο εκλογικό μας συνέδριο, όμως, ο Μάρκος δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων για να είναι στην πρώτη γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος. Και σε ότι με αφορά, εκεί στην πρώτη γραμμή θα τον υπολογίζω πάντα, στενό συνεργάτη, σύμβουλο και φίλο. Για τη στενή μας συνεργασία, για τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και για τα χρόνια που θα έρθουν, Μάρκο σε ευχαριστώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε και για τον ρόλο του ΔΗΚΟ την επόμενη πενταετία. «Καθαρές θέσεις δεν σημαίνει απόλυτες θέσεις, Κάθε άλλο» σημείωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «Καθαρές θέσεις δεν σημαίνει απροθυμία για συνεργασίες. Κάθε άλλο. Σημαίνει όμως ότι οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση πολιτικών θέσεων και συγκλίσεων, έστω ελάχιστων, και ποτέ ξανά σε λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού, μόνο και μόνο για να καρπωθούν κάποιοι προσωπικά οφέλη από τη νομή της εξουσίας». Σημείωσε πως το ΔΗΚΟ παραμένει ανοικτό σε συνεργασίες, κάτι που διαφάνηκε εντός βουλής.

Με αιχμές η ομιλία Μάρκου
Πρώτος τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μάρκος Κυπριανού. Αιχμές και παραινέσεις για σύνεση άφησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού προς τη νέα ηγεσία του κόμματος, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν επανδιεκδικεί εκλογή στην ηγετική πυραμίδα. Ο ίδιος τοποθετήθηκε για τον ρόλο του ΔΗΚΟ στη νέα πενταετία. Όπως επεσήμανε το ΔΗΚΟ οφείλει να λειτουργεί με μετριοπάθεια και σύνεση μεταξύ των δύο ακραίων πόλων και αυτός είναι ο ρόλος του στην κοινωνία. Όπως εξήγησε, θα πρπεπει να υπάρξει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δέχονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές με το ΔΗΚΟ και δεν έχουν απαραίτητα ταύτιση θέσεων. Όπως εξήγησε θα πρέπει να προβληματίσει το κόμμα τογεγονός τοι για ακόμη πέντε χρόνια θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Λόγο έκανε και για τις διαγραφές. Όπως επεσήμανε αποτελεί μία εσωκομματική κρίση και αν θα είναι μεγάλη κρίση θα εξαρτηθεί από τους στόχους που θα θέσει η νέα ηγεσία. Εξήγησε πως το κόμμα δεν πρέπει να κλείνει πόρτες και ότι πρέπει πάντα να υπάρχει διαδικασία συμφιλίωσης


Οι αλλαγές
Στόχος του εκλογικού συνεδρίου, είναι να επικυρωθούν οι 30 και πλέον αλλαγών που πρότεινε το προηγούμενο διάστημα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών η αύξηση των αντιπροέδρων από ένα σε τρεις, η δημιουργία πολιτικής επιτροπής, η διεξαγωγή εκλογών για τις θέσεις της ανώτατης πυραμίδας την ίδια μέρα, η αυτόματη εγγραφή μελών του κόμματος σε ΝΕΔΗΚ ΓΟΔΗΚ, αλλά και η δημιουργία πολιτικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν πρώην αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ αλλά και σύμβουλοι που θα διορίσει ο πρόεδρος του κόμματος.Οι υποψήφιοι

Αμέσως μετά το καταστατικό συνέδριο, θα ανοίξει επίσημα η διαδικασία των υποψηφιοτήτων για την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να θέλουν εκλογές για όλα τα αξιώματα πλην του Προέδρου του κόμματος. Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου θα κονταροχτυπηθούν, Μαρίνος Μουσιούττας και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων αναμένεται να διεκδικήσουν οι Αλέκος Τρυφωνίδης, Χρίστος Ορφανίδης Αντώνης Αντωνίου χωρίς να αποκλείεται και η διεκδίκηση από άλλους. Ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Active ο Μιχάλης Δαμιανού εξέφρασε την ετοιμότητά του να διεκδικήσει μία θέση στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος. Τη θέση του γενικού γραμματέα διεκδικεί ο νυν εκπρόσωπος τύπου Άθως Αντωνιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε τη φημολογία σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο. Δεν αποκλείεται πάντως, να έχει ανθυποψήφιο για την εν λόγω θέση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X