ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει το παιχνίδι διαδοχής στο ΑΚΕΛ

Στεφάνου και Λουκαΐδης οι επικρατέστεροι δελφίνοι χωρίς να λείπει από το κάδρο ο Άντρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν πριν από περίπου δέκα χρόνια ο Άντρος Κυπριανού ανέβαινε στο βάθρο και ανακηρυσσόταν από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ως ο διάδοχος του Δημήτρη Χριστόφια, σίγουρα δεν ανέμενε μία διαδρομή στρωμένη με ροδοπέταλα. Το κόμμα είχε περάσει στο παρελθόν από φουρτούνες και ήξερε πως θα αντιμετώπιζε νέες προκλήσεις με δεδομένο ότι για πρώτη φορά εξέλεγε δικό του Πρόεδρο.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, ξεπερνούσε κάθε πρωτότυπο σενάριο, καθώς την τρέχουσα δεκαετία σειρά ζητημάτων οδήγησαν το ΑΚΕΛ από ισχυρό κυβερνών κόμμα σε απότομη πτώση. Η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια με την κρίση στο Μαρί, η οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε αλλά και σκάνδαλα που βγήκαν στο προσκήνιο, όπως αυτό της Δρομολαξιάς, θύμιζαν τρενάκι του τρόμου με άγνωστη κατάληξη. Το ΑΚΕΛ όχι μόνο είχε να απαντήσει στα της διακυβέρνησης, έχοντας απέναντί του ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για το Μαρί, αλλά και για τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Κόμμα και κυβέρνηση βρέθηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στο ένα μέτωπο που άνοιγε μετά το άλλο, με χαριστική βολή σκάνδαλα που φέρεται να ενέπλεκαν στελέχη και αποδυνάμωναν το διαχρονικό όπλο της Αριστεράς: το ηθικό πλεονέκτημα. Όλα αυτά οδήγησαν σε πτώση ποσοστών, με σοβαρό τον κίνδυνο να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου κατά τις προεδρικές του 2018. Ενάμιση περίπου χρόνο πριν από το εκλογικό συνέδριο, το ΑΚΕΛ φαίνεται να ανακάμπτει από τα συνεχή κτυπήματα και να ανακτά τον αντιπολιτευτικό του ρόλο.

Το σίγουρο είναι πως τουλάχιστον στο παρασκήνιο συζητείται η επόμενη μέρα με τα βλέμματα να στρέφονται στα δύο πιο προβεβλημένα στελέχη Στέφανο Στεφάνου και Γιώργο Λουκαΐδη, ενώ από το κάδρο δεν μπορεί να απουσιάζει ο Άντρος Κυπριανού –για το ενδεχόμενο παραμονής του, αλλά και για το ποιον θα δείξει ως διάδοχό του. Το σίγουρο είναι πως η ανανέωση στελεχών είναι σίγουρη χωρίς να αποκλείονται βεβαίως και οι εκπλήξεις στην ανώτατη πυραμίδα.

Η αρχή

«Κάτι τέτοιο δεν συζητείται, ούτε είναι κάτι που σκεφτόμαστε», αναφέρουν στελέχη, όταν ερωτηθούν για το θέμα διαδοχής. Είναι ακόμα νωρίς, όπως λένε και σε κομματικό επίπεδο, προετοιμάζονται πρωτίστως για τις ευρωεκλογές. Κυρίως, όπως υποστηρίζουν, επειδή το ΑΚΕΛ σε αντίθεση με άλλη κόμματα δεν χαρακτηρίζεται από τη νοοτροπία και την κουλτούρα του παραγοντισμού. Όταν όμως ο Άντρος Κυπριανού έλεγε προεκλογικά σε συνέντευξή του στην «Κ» πως δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στο εκλογικό συνέδριο του 2020 και θα αφυπηρετήσει, σεβόμενος τις καταστατικές πρόνοιες, τότε αναπόφευκτα άρχιζε η σκέψη και η συζήτηση διαδοχής στο ΑΚΕΛ. Μία συζήτηση που μπήκε βεβαίως στον πάγο μέχρι και το τέλος των προεδρικών εκλογών.

Το προφίλ των δελφίνων

Οι Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαΐδης θεωρούνται για πολλούς η φυσιολογική διαδοχή στη θέση του Άντρου Κυπριανού. Λόγω ηλικίας, λόγω προφίλ αλλά και λόγω της προβολής που απολαμβάνουν από τις θέσεις που έχουν, ως εκπρόσωπος Τύπου και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντιστοίχως.

Άλλωστε, ο Στέφανος Στεφάνου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γιώργος Λουκαΐδης ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ήταν από τα στελέχη που βγήκαν μπροστά κατά την κρίση στο Μαρί και κατάφεραν σύμφωνα με ΑΚΕΛικούς κύκλους, να βγουν αλώβητοι από τη μεγάλη κρίση. Αυτό φάνηκε άλλωστε όταν κατά το εκλογικό συνέδριο του 2015, ο Γιώργος Λουκαΐδης κατετάγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καταδεικνύοντας πως έχει αρκετή δύναμη στα συλλογικά σώματα, ενώ ο Στέφανος Στεφάνου δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές του 2016, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι δυνατός σε ένα ευρύτερο ακροατήριο του ΑΚΕΛ.

Ο Δίγκλης και ο Κατσουρίδης

Πώς όμως και πού μπορεί να διαφοροποιηθούν Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαΐδης; Ο Στέφανος Στεφάνου φαίνεται να διατηρεί κάποιους δίαυλους επικοινωνίας με στελέχη του ενδιάμεσου χώρου. Ζήτημα που κάνει πολλούς να ελπίζουν πως το κόμμα θα εξέλθει της απομόνωσης. Ο Γιώργος Λουκαΐδης από την άλλη έχει τις δικές του διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκά φόρα και σχέσεις με ξένους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν το κόμμα.

Πέραν όμως από διαφοροποιήσεις συμπεριφοράς και χαρακτήρα, στα κύρια ζητήματα που αφορούν και το κόμμα, αλλά κυρίως το Κυπριακό η γραμμή παραμένει η ίδια. Ζήτημα που προκαλεί θέμα, καθώς μέχρι σήμερα στο ΑΚΕΛ, η διαμάχη για τη γενική γραμματεία είχε σαφώς διαφοροποίηση σε θέματα φιλοσοφίας.

Το 1988, δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη ιδεολογικοπολιτική κρίση στο ΑΚΕΛ που οδήγησε στην αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών, απέναντι στον Δημήτρη Χριστόφια, που θεωρήθηκε ο εκλεκτός του Εζεκία Παπαϊωάννου, ήταν ο Παύλος Δίγκλης, ο οποίος μαζί με σειρά άλλων στελεχών ζητούσε ανανέωση του ΑΚΕΛ και σοσιαλδημοκρατικοποίησή του. Η επόμενη μάχη για τη γραμματεία δόθηκε περίπου μία εικοσαετία αργότερα και συγκεκριμένα το 2009 μεταξύ Άντρου Κυπριανού –φωνή μετριοπάθειας που απολάμβανε της σιωπηρής στήριξης του Δημήτρη Χριστόφια – και του Νίκου Κατσουρίδη, της πιο ορθόδοξης γραμμής του ΑΚΕΛ και σίγουρα εκπρόσωπος της πιο σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.

Η τρίτη επιλογή

Η απουσία μιας τέτοιας σύγκρουσης φιλοσοφιών ικανοποιεί κάποιους, καθώς θα αποφευχθεί η εσωστρέφεια, ενώ γι’ άλλους προκύπτει το ερώτημα για το ποιο είναι το προσωπικό αφήγημα του καθενός για τη νέα εποχή στο ΑΚΕΛ. Ζήτημα, πάντως, παραμένει και σε ποιον θα δώσει το δακτυλίδι τόσο ο Άντρος Κυπριανού όσο και η υπόλοιπη στρατιά στελεχών που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να αποχωρήσουν. Πάντως, ο γ.γ. του κόμματος απορρίπτει ότι στο κόμμα τίθεται ζήτημα επιλογής εκ των άνω για τη διαδοχή. Τόσο στη δική του εκλογή όσο και στη διαδοχή του.



Όσο όμως και αν θεωρείται μία συζήτηση περισσότερο θεωρητική επί του παρόντος, γιατί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν θέσει οποιοδήποτε θέμα, στο παρασκήνιο γίνονται ήδη οι ζυμώσεις με πρόσωπα να έχουν ήδη επιλέξει στρατόπεδο. Υπάρχουν και τα στελέχη που ανησυχούν πως μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πλήγμα και θα οδηγήσει το κόμμα ασκόπως στην εσωστρέφεια. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που το κόμμα άρχισε να εξέρχεται και ανακάμπτει.

Οι μικρότεροι

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, κομματικά στελέχη συζητούν το ενδεχόμενο μιας τρίτης επιλογής, ως μεταβατική ή συναινετική λύση, όπως η Ελένη Μαύρου. Υπάρχουν και κύκλοι που δεν αποκλείουν και την επιλογή νεαρότερου στελέχους, όπως για παράδειγμα οι Άριστος Δαμιανού και Χρίστος Χριστοφίδης. Τα ονόματα των δύο τελευταίων βεβαίως ακούγονται εντόνως από τις κομματικές ομάδες βάσης για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, χωρίς να είναι γνωστό τι θα κάνουν τελικώς. Πέραν της γενικής γραμματείας, αναμένεται μια μεγάλη ανανέωση στην ανώτατη πυραμίδα, καθώς στελέχη της γραμματείας όπως οι Πάμπης Κυρίτσης, Χρίστος Αλέκου και Τουμάζος Τσελεπής αναμένεται να αποχωρήσουν. Καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα προβάλλεται περισσότερο η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, η οποία αναμένεται να διαδεχθεί τον Πάμπη Κυρίτση στη γραμματεία της ΠΕΟ.

Πιέσεις σε Άντρο

Αν και ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως από το 2020 θα συνταξιοδοτηθεί, υπάρχουν αρκετά στελέχη στο παρασκήνιο που πιέζουν για την παραμονή του. Όπως λέγεται η παραμονή του στο πηδάλιο του κόμματος – χωρίς να παραβιάζει το καταστατικό – θα αποφύγει το όποιο σενάριο εσωστρέφειας. Το αν αυτός είναι αρκετός λόγος για να παραμείνει βεβαίως κάποιος στο πηδάλιο του κόμματος είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως ο ίδιος είχε να διαχειριστεί μία ιδιαίτερα ιδιόμορφη κατάσταση και αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλα τα στελέχη.

Στο κόμμα της Αριστεράς θεωρείται πως μετά και τη φημολογία λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας, ο Άντρος Κυπριανού έχει επιβεβαιωθεί για τις ανησυχίες που εξέφραζε το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μάλιστα να μεταβεί στην Άγκυρα, προσκεκλημένος σε ερευνητικό πρόγραμμα. Κατά την παρουσία του θα δει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών μετά και από συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Το αν οι επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι εσωκομματικές διεργασίες είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν στην παραμονή του παραμένει ένα ζήτημα ανοικτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ