ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:04
 

Ασκηση πίεσης μέσω Plan B από την Αγκυρα

Οι γεωτρήσεις συνεχίζονται στα νότια της Κύπρου, παρά τις διαρκείς τουρκικές οχλήσεις

Του Βασίλη Νέδου

Ανοικτό το σενάριο του Σχεδίου Β για το Κυπριακό διατηρεί η Αγκυρα, στο πλαίσιο των γενικότερων τουρκικών προσπαθειών να συντηρηθεί το κλίμα πίεσης προς τη Λευκωσία, σε μια περίοδο κατά την οποία το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα είναι στραμμένο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για το ενεργειακό παιχνίδι.

Παρά τις διαρκείς τουρκικές οχλήσεις και διαρροές, οι γεωτρήσεις συνεχίζονται στα νότια της Κύπρου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η 6η Σεπτεμβρίου, όταν η αμερικανική ExxonMobil θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο έχει συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum. Λίγο αργότερα, πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τη γεώτρηση του «West Capella» στο οικόπεδο 11.

Οι νέες διαρροές περί Σχεδίου Β μορφοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα του Ρετζέπ Ακνταγ, αναπληρωτή πρωθυπουργού και αρμόδιου υπουργού για ζητήματα Κύπρου. Σύμφωνα με αυτές, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή για προετοιμασία οδικού χάρτη για το Κυπριακό σε συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Ακνταγ επανέλαβε τον πάγιο τουρκικό ισχυρισμό περί εισβολής το 1974 ώστε να αποκατασταθούν η τάξη και η ασφάλεια. Και υπογράμμισε ότι «σήμερα επιδιώκουμε μια ήρεμη ζωή σε μια χώρα δικοινοτική με ίσα δικαιώματα».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέφερε τη γραμμή της Αγκυρας περί ευθύνης της Αθήνας για το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Κραν-Μοντανά στην Ελβετία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Τουρκία επιμένει πάγια στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν πρόθυμη να βρει λύση στο Κραν-Μοντανά, καθώς «ο στόχος τους είναι να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα».

Στο ενεργειακό σκέλος, εκτός από τις ανακοινώσεις της ExxonMobil, αναμένονται εξελίξεις και στο φιλόδοξο σχέδιο του EastMed. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα πραγματοποιηθεί τετραμερής υπουργική διάσκεψη στις 5 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία) κατά την οποία θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης.

Επίσης, η ερχόμενη σεζόν είναι κομβική και για τις αποφάσεις που θα λάβει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-Eni για τα υπόλοιπα οικόπεδα που έχει αναλάβει και, συγκεκριμένα το 3, το 6 και το 8, μεγάλο μέρος των οποίων αμφισβητείται ευθέως από τις τουρκικές αρχές που, άλλωστε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν αποσπάσει στην περιοχή το «Μπαρμπαρός» για σεισμικές έρευνες.

Τις τελευταίες ημέρες η στρατιωτική παρουσία στη συγκεκριμένη αλλά και την ευρύτερη περιοχή έχει περιοριστεί αισθητά, λόγω του Μπαϊραμιού. Ωστόσο, χθες, ο Υδρογραφικός Σταθμός Αττάλειας εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX, με την οποία προανήγγειλε ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στα νότια του Καστελλόριζου. Πρόκειται για τη NAVTEX 842/17, σύμφωνα με οποία, για πέντε ώρες σήμερα, το τουρκικό ναυτικό θα κάνει άσκηση σε περιοχή η οποία βρίσκεται στα διεθνή ύδατα νοτίως του συμπλέγματος του Καστελλορίζου.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση