ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθήνα: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

Εσκεμμένη προσπάθεια Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Kathimerini.gr

Εσκεμμένη προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά τη συμφέροντα, καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Άγκυρας ως «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Στον απόηχο του «ναυαγίου» στις διαμεσολαβητικές παρεμβάσεις του ΟΗΕ για νέα ειρηνευτική διάσκεψη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου δήλωσε αιχμηρά πως η Άγκυρα και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι επιδιώκουν να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση με μεθοδολογικές ενστάσεις, επειδή είναι «απρόθυμοι» να συζητήσουν τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Τουρκίας, Χουσείν Μουφτούογλου, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και εγκαίρως -εδώ και ενάμισι χρόνο- υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία.

Τώρα, όμως, για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα –για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Τα ζητήματα αυτά, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

Αναρωτιόμαστε, τί πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού; Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Τη διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους προσδοκεί η Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι “ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι Σύνοδος για το Κυπριακό συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές”. Προστίθεται ότι “με δήλωσή του που έκανε σήμερα (χθες) ο Eιδικός Σύμβουλος 'Εσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις”.

“Η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ‘τδβκ’ κ. Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου. Οι όροι που έθεσε ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της ‘διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους’ και ‘να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα’ που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

“Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα καθήκοντα που δόθηκαν στην Διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό, ήταν να συνέλθει μια Ομάδα Εργασίας με στόχο να προσδιορίσει τα ερωτήματα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και τα μέσα συζήτησής τους. Αυτό το καθήκον εκπληρώθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν. Το δεύτερο καθήκον που ανατέθηκε όπως προέκυψε από το τέλος της συνόδου είναι η συνέχιση στο νησί μεταξύ των ηγετών της συζήτησης των άλλων κεφαλαίων που έμειναν ανοιχτά”.

Όπως σημειώνει το ΚΥΠΕ, η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, "προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ