ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξησε τη διαφορά ο Αναστασιάδης, την έκλεισε ο Μαλάς με Νικόλα

Τα εμπόδια των υποψηφίων στο δρόμο προς την κάλπη είναι εκ διαμέτρου αντίθετα

Newsroom K

Η δημοσκόπηση της Symmetron Research για την «Καθημερινή» που δημοσιεύτηκε χθες, δίνει τον τόνο για το πώς κινούνται οι υποψήφιοι, τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν στο δρόμο προς την κάλπη και το πώς βλέπουν οι πολίτες ως το στοιχείο εκείνο που θα καθορίσει εν πολλοίς τη δική τους ψήφο.

Το ότι σαν πρώτο θέμα, ξεκινώντας από το τελευταίο, είναι η οικονομία αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Συντέλεσε όμως στο υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνει, 81%, το ότι την ίδια ώρα στο κυπριακό για παράδειγμα δημιουργήθηκαν προσδοκίες οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν από τη μια και από την άλλη, ακόμη και μετά την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο το ζητούμενο είναι η οικονομική σταθερότητα. Την ίδια ώρα, διαφαίνεται από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πως το εκλογικό ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη αυξήθηκε σε διάστημα ενός μηνός από 33,6% σε 34,8%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά ασφαλείας 13 μονάδων από τον δεύτερο ενώ περισσότερο από σημειωτέα είναι η μάχη για τη δεύτερη θέση, όπου εκεί τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.

Έτσι, παρόλο που στη δημοσκόπηση της Καθημερινής όπως είχε δημοσιευθεί αρχές Νοεμβρίου φάνηκε να κλίνει αποφασιστικά υπέρ του Παπαδόπουλου, σήμερα διεκδικείται ισότιμα από τους δύο υποψήφιους, καθώς ο Μαλάς αύξησε κατακόρυφα την εκλογική του επιρροή από 18,6% σε 21,3%.

Ο Παπαδόπουλος δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το 22,8% που κέρδισε τον Νοέμβριο, καθώς μειώθηκε η δύναμή του στο 21,7%. Έτσι, η διαφορά των 4,2 μονάδων που χώριζε τους δύο υποψήφιους περιορίζεται σήμερα μόλις στο 0,4%.

Τα εμπόδια

Όπως διαμορφώνεται το εκλογικό σκηνικό βάσει της δημοσκόπηση της Symmetron, τα εμπόδια που έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι, τουλάχιστον οι τρεις πρώτοι, είναι συγκεκριμένα.

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, την πρωτιά του οποίου σημειώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο πιθανώς εφησυχασμός που αυτά τα ποσοστά που του αποδίδονται, μπορεί να αποφέρει. Ο κίνδυνος αυτός είναι γνωστός ως πιθανότητα και στο επιτελείο αλλά και στον ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται όμως να ακουμπά τον ίδιο τον Αναστασιάδη ο οποίος έχει πάρει ζεστά, και συγκεντρωτικά, τα της προεκλογικής περιόδου με τις όλες τις κινήσεις που γίνονται να περνούν και από τα δικά του χέρια.

Αναφορικά με τη δεύτερη θέση, τα δεδομένα άλλαξαν προς όφελος του Σταύρου Μαλά. Αν και είχε καταγράψει σαθρό ξεκίνημα, με τη συζήτηση για το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς του προς το κόμμα που τον υποστηρίζει για την Προεδρία της χώρας ( για δεύτερη φορά μετά που είχε προηγηθεί η περίπτωση Σπανού) να ήταν κραταιά ωστόσο τώρα είναι διαφορετική η κατάσταση. Ο Μαλάς αναπτύσσει εκκωφαντική δυναμική τον Δεκέμβρη, αυξάνοντας κατά 2,7 μονάδες τη δύναμή του και παράλληλα σχεδόν εκμηδενίζει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Παπαδόπουλο. Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Symmetron: 1) στη μείωση των διαρροών τόσο προς τον Αναστασιάδη όσο και προς τον Παπαδόπουλο, 2) στην αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ από 72,8% σε 78,3% και 3) στην αύξηση των εισροών από τους ανένταχτους από 11,4% σε 16,9%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για την υποψηφιότητα Μαλά.

«Πρόβλημα» στην περίπτωση Μαλά, είναι το «ταβάνι» που μπορεί να πιάσει αλλά και το πόσο τελικά θα είναι το όφελος που θα προέλθει από την οργανωτική αρτιότητα του ΑΚΕΛ, στη δική του υποψηφιότητα.

Στο στρατόπεδο Νικόλα, τα πράγματα έχουν βάσει της δημοσκόπησης, εντελώς διαφορετική χροιά. Ενώ κρατούσε τη δεύτερη και ειδικά νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, τα ποσοστά της δικής του υποψηφιότητας ήταν διαρκώς ανοδικά, το come back Μαλά, προκαλεί πονοκέφαλο. Ωστόσο δεν διαφαίνεται να είναι μόνο εκείνο το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον διαφαίνεται πως οι εσωτερικές έριδες στο κόμμα, και όσα περί του θέματος έχει γράψει ο Τύπος, ότι έχουν τελικά αντίχτυπο στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

27 μονάδες για να κερδίσει ο δεύτερος

Ο Αναστασιάδης υπολείπεται με βάση τη διευκρινισμένη ψήφο δεκατρείς μονάδες για να πάρει ξανά τα κλειδιά του προεδρικού μεγάρου. Όποιος από τους δύο άλλους υποψήφιους περάσει στον δεύτερο γύρο έχει μπροστά του ένα δυσθεώρητο εμπόδιο, όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση της Symmetron: Χρειάζεται είκοσι επτά ολόκληρες μονάδες για να κερδίσει τις εκλογές.

Ανάλογα είναι και τα νούμερα μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και των βασικών του αντιπάλων, του Νικόλα Παπαδόπουλου, και του Σταύρου Μαλά, όσο αφορά την ικανότητα διαχείρισης των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι το κυπριακό ή η οικονομία. Βάσει των απαντήσεων που δόθηκαν και είναι ενδεικτικές, ο Νίκος Αναστασιάδης με 34% θεωρείται ικανότερος να διαχειριστεί το κυπριακό, ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 20% και ο Σταύρος Μαλάς με 14%.

Και ενώ διαφαίνονται δημοσκοπικά δυο ακόμη υποψήφιοι, ο Μιχάλης Μηνάς με 0,4% και ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης με 0,7%, ανοδική είναι η πορεία του υποψηφίου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου με 3,8% ενώ 0,5% φαίνεται να χάνει ο Γιώργος Λιλλήκας με το ποσοστό του να είναι στο 4,1%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση