ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαρύ το τίμημα του Brexit για την Ιρλανδία

Η διακίνηση προϊόντων γίνεται μέσω της Βρετανίας και μετά το Brexit αυτό θα έχει επιπλέον κόστος για την χώρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες ανησυχίες εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, του Τζον Μπρούτον, για τις επιπτώσεις τις οποίες θα υποστεί η χώρα του μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη. Και αυτό καθώς, όπως δήλωσε στην «Κ», με το που θα  βγει η Βρετανία από την Ευρώπη την ίδια στιγμή η Ιρλανδία θα αποκοπεί από την υπόλοιπη ΕΕ. «Τα προϊόντα μας θα πρέπει να περάσουν από μια μεγάλη χώρα η οποία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ για να φτάσουν τις αγορές της Ευρώπης», εξήγησε σε συνέντευξη του στην «Κ», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ενδεχομένως  μεγάλο διοικητικό κόστος  καθώς και έλεγχος της διακίνησης των προϊόντων ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα γίνει κάτι το οποίο θα αποτελέσει ρίσκο για την ευρωπαϊκή αγορά ή στο ιρλανδικό και ευρωπαϊκό κοινό.

«Έχουμε πολλές αλλαγές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σημείωσε και καμιά από αυτές δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στον ιρλανδικό λαό».

Σχολίασε δε ότι στην Βρετανία ενώ γνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί,  δεν μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ τους για το ποιοι συμβιβασμοί θα είναι αυτοί

Διατύπωσε την άποψη ότι όταν φτάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρχει βρετανική πρόταση αλλά θα υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρος της Βρετανίας για την συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ.

Και αυτό, συνέχισε θα συμβεί γιατί ο βρετανικός λαός αφέθηκε να πιστεύει ότι θα μπορούσαν να έχουν τα πλεονεκτήματα του να βρίσκονται στην ΕΕ. «Η απόφαση του βρετανικού λαού διαμορφώθηκε βάσει εθνικιστικών πολιτικών ταυτότητας.
Οι Βρετανοί διεκδίκησαν την ταυτότητα τους. όταν διεκδικείς την ταυτότητα σου, συνήθως αυτό γίνεται ενάντια σε κάτι, και στην περίπτωση των Βρετανών, την διεκδίκησαν κατά της Ευρώπης», επισήμανε.

Τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Κύπρο υπάρχει έντονη η βρετανική παρουσία ανέφερε ο πρώην Ιρλανδός πρωθυπουργός και αυτό έχει τόσο καλά όσο και κακά αποτελέσματα, σημείωσε.

«Έχουμε και οι δύο περιορισμούς στην χώρα μας και είναι πολύ δυσάρεστο να υπάρχουν όρια μέσα σε μια πόλη. Ελπίζω ότι στην περίπτωση της Κύπρου ότι αυτά τα όρια θα μετακινηθούν και ελπίζω ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας το Brexit δεν θα δημιουργήσει στην χώρα ανάλογα όρια».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Μακρόν στην ηγεσία της Γαλλίας ο κ. Μπρούτον ανέφερε ότι αυτό έχει ενισχύσει την Ευρώπη καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αναβάθμιση της γαλλικής οικονομίας και αυτό θα μπορεί να μεγάλο πλεονέκτημα για την Ευρώπη, στα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

Την ίδια θέση δεν εξέφρασε και για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ωστόσο επισήμανε ότι μόλις η γερμανική κυβέρνηση μπει στο ρυθμό της τότε οι ηγεσίες των δύο χωρών θα είναι σε θέση να συνεργαστούν για την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της Καταλονίας, σχολιάζοντας ότι οι εξελίξεις στην χώρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα  καθώς υπάρχουν άνθρωποι σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης που θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν κρατίδια και ηγεσίες, χωρίς αυτό να γινεται πραγματικότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση