ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασιλείου: Έχουμε ήδη κάνει άλματα στη διαχείριση κρίσεων

Η αναπληρώτρια ΚΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υπουργικού για επικαιροποίηση μελετών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τριτή 31 Ιουλίου 2018, για επικαιροποίηση των μελετών για θέματα διαχείρισης κρίσεων αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου, σε δηλώσεις της την Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018, κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Η κα Βασιλείου είπε τα ακόλουθα:

«Οι Υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα είναι πολλές. Τα κενά που εντοπίζονται δεν είναι τόσο σε επίπεδο ελλείψεων όσο σε επίπεδο επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Τμημάτων. Έχουμε ήδη κάνει άλματα, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν ληφθεί πολλά διορθωτικά μέτρα. Το ζήτημα που παραμένει είναι πως συντονίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια και όλες τις παραγωγικές μας μονάδες, εξοπλισμούς, χώρους και πως να αξιοποιούνται σωστά. Έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η προσπάθεια για συντονισμό για τέτοιες περιπτώσεις, παραμένει όμως η ικανότητα μας να έχουμε μία εποπτική Αρχή για να μπορεί να βλέπει όλη την Κύπρο από την μια άκρη μέχρι την άλλη.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αρμοδιότητες που υπάρχουν στο Τμήμα Δασών, υπάρχουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν στις Επαρχιακές Διοικήσεις και όλα αυτά θέλουμε να μπουν σε ένα κοινό διαχειριστικό σχέδιο για να έχουμε όλοι την ίδια εικόνα ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να αμελούμε το γεγονός ότι υπάρχουν οι δομές των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, οι Υπηρεσίες που οι ίδιες οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις μπορούν μέσω των δικών τους κοινοτικών συμβουλίων ή τεχνικών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν, πως ακριβώς λειτουργούν ως πρώτη αντίδραση στο επίπεδο της πρόληψης είτε για τον καθαρισμό των τεμαχίων τους, είτε για απομάκρυνση υλικών που μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά ως προς την εξέλιξη μιας απειλής, πως εκκενώνονται οι οικισμοί κτλ. Είναι πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο για παράδειγμα με τα θέματα πυρόσβεσης.

Τη δεδομένη στιγμή είτε σε επίπεδο πρόληψης ή αντιμετώπισης ή εκ των υστέρων αξιολόγησης, να υπάρχει ένα σύστημα στο οποίο ο καθένας να ξέρει τη θέση του και τον ρόλο του. Να ξέρει το πεδίο ευθύνης του, πως δρα σε συγκεκριμένη στιγμή, με ποιον να επικοινωνεί, τι να του λέει και από ποιον δέχεται οδηγίες. Θα ήταν ακραίο από τη μεριά μας να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και η δουλειά η δική μας είναι να τα εντοπίζουμε και να τα διορθώνουμε.

Στο διάστημα που πέρασε από την πυρκαγιά της Σολιάς έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν ενισχύσει τις δομές των Υπηρεσιών, έχουν ενισχύσει την επιχειρησιακή μας ικανότητα, παραμένει όμως η ανάγκη μας όλα αυτά να μπουν κάτω από ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο. Στο άμεσο διάστημα η Υπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας θα παρουσιάσει την ανάγκη καταγραφής της μελέτης από ειδικό εμπειρογνώμονα που θα έρθει να μας συστήσει τη δομή που θα καλύψει αυτά που έχω αναφέρει προηγουμένως. Από κει και πέρα η υλοποίηση της μελέτης είναι θέμα χρόνου και ευελπιστούμε ότι στο άμεσο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι γιατί υπάρχουν και πολλές νομοθετικές πράξεις που πρέπει να διορθωθούν.

Η λέξη επικαιροποίηση χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι έχει γίνει ήδη πολύ δουλειά, υπάρχουν πολλές μελέτες από τα επί μέρους τμήματα που είναι απόλυτα χρήσιμες αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τα οργανώσουμε, να τα βάλουμε στη σωστή βάση έτσι ώστε να βλέπουμε όλοι την ίδια εικόνα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην χάνουμε τους ρόλους μας, να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας και ο καθένας είτε να ζητά βοήθεια από συγκεκριμένο σημείο που γνωρίζει ότι υπάρχει και λειτουργεί, είτε να λαμβάνει οδηγίες είτε να δίνει οδηγίες. Να ξέρουμε όλοι τους ρόλους μας και τις θέσεις μας.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X