ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βασιλείου: Πολιτικές σκοπιμότητες εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή

Ξαφνικά τα θυμήθηκαν όλα την προηγούμενη μέρα που θα πρότεινα τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά για την προεδρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το θέμα της ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσία ότι χρωστάει 48.000 ευρώ από το 2000, μίλησε σήμερα το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος δήλωσε το περιστατικό «με ξάφνιασε και με λύπησε, διότι πέρασαν τόσα χρόνια και δεν έδωσε κανένας καμία σημασία. Και ξαφνικά τα θυμήθηκαν όλα την προηγούμενη μέρα που θα πρότεινα τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά για την προεδρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκοπιμότητα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας πως «δεν μπορεί να μην υπάρχει. Θα σας πω ένα γεγονός. Η τελευταία ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή τελειώνει με τα εξής: αναμένουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των όποιων οφειλόμενων ποσών. Το 2018 αναμένει κάτι το οποίο έγινε το 2000, όπως ισχυρίζεται και για το οποίο στις εκθέσεις του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρετε από το 2011. Γιατί δεν το ζήτησε το 2011, 2012, 2013 και ξαφνικά τον έπιασε αυτό ο ενθουσιασμός για να ανακαλύψει το μεγάλο έγκλημα και το αναφέρει τώρα και το αναμένει κιόλας».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βασιλείου σημειώνει πως «όλη αυτή η υπόθεση δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτα, γιατί περίμεναν τόσα χρόνια; Γιατί όταν τέθηκε για πρώτη φορά αυτό το θέμα από την ελεγκτική υπηρεσία το Υπουργείο το αγνόησε; Γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία, όταν είδε ότι τον επόμενο χρόνο δεν έγινε τίποτε, δεν ρώτησε τι συμβαίνει; Είναι ερωτήματα στα οποία είναι δύσκολο να βρει κάποιος απάντηση γιατί δόθηκε ξαφνικά τόση δημοσιότητα».

Στην αρχή δεν έλεγαν ότι είναι ο Γιώργος Βασιλείου, σημείωσε, έλεγαν ότι κάποιος πρώην πρόεδρος, ο οποίος ήταν το 2000 σαν να λένε τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια. Γιατί δεν το έλεγαν τότε; Γιατί δεν θέλησαν να πάρουν τότε οποιαδήποτε μέτρα; Αυτά και μόνο είναι μερικά από τα ερωτήματα.

«Υποτίθεται πως ο ρόλος του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή είναι να ελέγχει και να απαιτεί εξηγήσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του από το 2011 ανελλιπώς γίνεται αναφορά στο θέμα, άρα δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο ότι τώρα το ανέφερα. Όχι. Εκείνο που είναι ύποπτο είναι γιατί τόσα χρόνια δεν είπαν αναμένουμε να γίνει και ξαφνικά θυμήθηκαν να το πουν αυτές τις μέρες» αναφέρει.

Παράλληλα, ο κ Βασιλείου περγράφει πως έμαθε ο ίδιος ότι χρωστάει αυτό το ποσό και πως μέχρι στιγμής δεν  γνώριζε πως χρωστάει γιατί κανείς δεν του τα είχε ζητήσει μέχρι τώρα.

«Όταν πληροφορήθηκα ότι υπάρχει αυτό το θέμα από την περασμένη Πέμπτη, την Παρασκευή το πρωί πήρα τηλέφωνο στο γραφείο του Γενικού Ελεγκτή. Απάντησαν ότι ο Ελεγκτής έχει άδεια για 2-3 μέρες. Εξηγούν ότι είναι σοβαρό θέμα και ζητούν το ιδιωτικό του τηλέφωνο. Αρνήθηκαν σωστά να δώσουν  το τηλέφωνο. Οπότε τους είπαν στείλτε του ένα μήνυμα ότι τον ζητά ο τέως πρόεδρος κ Βασιλείου. Είπαν ότι θα το έκαναν. Δοκίμασα εγώ όταν πήρα το τηλέφωνο του από κάπου αλλού, να τον πάρω αλλά δεν απάντησε. Και ξαφνικά βλέπω την Τρίτη να βγαίνει αυτή η ανακοίνωση».

Ρίχνει ευθύνες στον Γενικό Ελεγκτής, γιατί να μην είχε την ευγένεια, αφού είδε ότι ήταν ένα θέμα που αφορούσε τον τέως πρόεδρο, «να με πάρει τηλέφωνο. Και αφού είδε πως τον είχα ζητήσει στο τηλέφωνο και να μου ζητήσει εξηγήσεις πριν βγάλει την ανακοίνωση». Ο τρόπος όπως είπε, που είναι διαμορφωμένη η ανακοίνωση «δίνει την εντύπωση ότι εγώ και η οικογένεια που, κατά κάποιο τρόπο, αποφασίσαμε να πάμε στο Λονδίνο να περάσουμε καλά και μάλιστα ζητήσαμε και προκαταβολές, ύψους 48.000 ευρώ σε σχέση με τα έξοδα διαμονής. Πότε ζήτησα εγώ προκαταβολή από το Υπουργείο; Ποτέ».

Εξιστορεί επίσης τι ακριβώς αφορά το ποσό αυτό σημειώνοντας πως το 2000 «ενώ ήμουν διαπραγματευτής, στην μέση των διαπραγματεύσεων, ξαφνικά λιποθύμησα, διαπιστώθηκε στο Γενικό νοσοκομείο ότι είχα όγκο στον εγκέφαλο, αποφασίστηκε από το νοσοκομείο, ότι είναι πολύ επικίνδυνη η εγχείριση και με έστειλαν με οδηγίες της κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη επειγόντως στο London Clinic για να γίνει ανάλογη θεραπεία».

«Μετά την εγχείριση, όταν αποδείχθηκε ότι ο όγκος ήταν καλοήθεις, έπρεπε να μείνω στο Λονδίνο για μια περίοδο, δεν με άφηναν να φύγω. Γι’αυτό έμενα σε ξενοδοχείο. Εγώ δεν πλήρωσα ποτέ δεκάρα διότι όλα τα έξοδα που τα κάλυπτε τότε η κυβέρνηση και αυτό ήξερα. Γι’αυτό με εκπλήσσει ότι τώρα το θυμήθηκαν. Εξάλλου αν δεν θυμάστε την υπόθεση, πάρτε μια οποιαδήποτε υπόθεση θέλετε. Εάν κάποιος χρωστά σε κάποιον άλλο λεφτά επί τόσα χρόνια τότε δεν πιστεύω ότι υπάρχει δικαστήριο που να δεχθεί να πληρωθεί το χρέος και θα έπρεπε να σβηστεί» τονίζει ο κ Βασιλείου.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «εφόσον βγει με ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών που να λέει ότι κακώς δεν προσπάθησαν να εξασφαλίσουν αυτό το ποσό και τώρα θεωρού ότι πρέπει να το καλύψω εγώ, τότε ευχαρίστως θα πληρώσω το ποσό».

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέχεια εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σημειώνοντας την απαρέσκειά του για τον τρόπο που ο Γενικός Ελεγκτής αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αποποιήθηκε αμοιβή που του προτάθηκε, πολλαπλάσια των €48.000, κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που υπήρξε επικεφαλής των ενταξιακών συνομιλιών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και ότι αναμένει με ενδιαφέρον τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών.  

Ελεγκτική Υπηρεσία: Απαράδεχτες οι δηλώσεις Βασιλείου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση