ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπει Νικόλα και Λιλλήκα ο Πρόεδρος

Στόχος να συζητηθούν οι προεκλογικές προτάσεις των υποψηφίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα βλέπει σήμερα στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στόχος είναι να συζητηθούν οι προεκλογικές προτάσεις που είχαν καταθέσει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι για την προεδρία κατά τις προεδρικές εκλογές, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας βρέθηκε στις 9.45 το πρωί στο Προεδρικό έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του μία σειρά ζητημάτων για συζήτηση ξεκινώντας από τον τρόπο λειτουργίας του εθνικού συμβουλίου, τον κατώτατο μισθό, το ζήτημα προσωπικής αστικής ευθύνης σε πρόσωπα που έχουν αστική ευθύνη και άλλα. Με το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαιρέτησε την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να συζητήσει τις προεκλογικές προτάσεις των ανθυποψηφίων του λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πρωτοβουλία του Προέδρου συμβάλλει χαρακτηριστικά σε μία πολιτική κουλτούρα σύναισης που πρέπει να επικρατεί στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του τόπου. Όπως είπε σε κάποια θέματα υπήρξε σύναιση όπως το επίδομα σε νεαρά ζευγάρια ούτως ώστε να κτίσουν στην ύπαιθρο, ενώ σε άλλα όχι. 

Η ατζέντα Λιλλήκα


Ι. ΘΕΣΜΟΙ
1. Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Προτείνεται η σύσταση με νόμο Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η γενικότερη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής επιβάλουν την δημιουργία μόνιμων, θεσμικών δομών για αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας με ολιστικό και συνεκτικό τρόπο.
2. Προσωπική Αστική Ευθύνη
Να γίνει Νόμος Πλαίσιο που να καθορίζει όπως όσοι ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θα φέρουν προσωπική αστική ευθύνη για βεβιασμένες ή μη επαρκώς μελετημένες αποφάσεις τους ή για εγκληματική αμέλεια.
Ο Νόμος πρέπει να καλύπτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τα μέλη της ΕΔΥ και ΕΕΥ, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών, τους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Υπουργείων κλπ.
3. Κατάργηση Πολεοδομικής και Οικοδομικής Άδειας
Τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών έτσι ώστε για έργα που δεν απαιτείται παρέκκλιση να φέρει προσωπική ευθύνη ο μελετητής του έργου, στο πρότυπο της νομοθεσίας για τους εγκεκριμένους λογιστές.
Με την κατάθεση των αρχιτεκτονικών σχεδίων στην αρμόδια πολεοδομική αρχή θα μπορεί να ξεκινά η υλοποίηση του έργου.
Η πολεοδομική αρχή θα διενεργεί ελέγχους σε διάφορα στάδια όπως με την ολοκλήρωση της θεμελίωσης, την ολοκλήρωση του σκελετού και όταν το έργο ολοκληρωθεί. Σε κάθε φάση του έργου ο μελετητής θα έχει υποχρέωση να ενημερώνει γραπτώς την πολεοδομική αρχή. Το ΕΤΕΚ είναι θετικό σε μια τέτοια ρύθμιση.

ΙΙ. ΑΝΕΡΓΙΑ
1. Κίνητρα για πρόωρη αφυπηρέτηση από το Δημόσιο
Να καταργηθεί το μέτρο (αντικίνητρο) μείωσης ωφελημάτων για όσους θέλουν να φύγουν με πρόωρη αφυπηρέτηση από το δημόσιο τομέα και τη δημόσια εκπαίδευση. Αντιληπτό το κόστος για το συνταξιοδοτικό αλλά υπάρχουν άλλα σημαντικά οφέλη.
Όσοι βρίσκονται στο 63ο έτος ηλικίας είναι υψηλόμισθοι λόγων των πολλών χρόνων υπηρεσίας. Αντίθετα οι κλίμακες εισδοχής έχουν μειωμένο μισθό και ωφελήματα, κατά συνέπεια θα προκύψει μεγάλη εξοικονόμηση σε βάθος χρόνου στο κρατικό μισθολόγιο.
Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην μείωση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους πτυχιούχους.

2. Σχέδια ΑΝΑΔ

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην προσπάθεια τους για επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτό της έλλειψης πείρας.
Η ΑΝΑΔ θα πρέπει να προσαρμόσει κάποια προγράμματα της ως προς τη διάρκεια. Ένα διετές πρόγραμμα επιδοτούμενης (ή με άλλα κίνητρα) εργοδότησης έχει δύο πλεονεκτήματα.
α. Ο εργοδότης γνωρίζει καλύτερα τον νέο εργαζόμενο, έχει περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την απόδοση του γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εργοδότησης μετά τη λήξη του προγράμματος.
β. στην περίπτωση που η εργοδότηση δεν καταστεί εφικτή μετά το τέλος του Προγράμματος ο νέος θα έχει να παρουσιάσει στο βιογραφικό του μια διετή εμπειρία.
3. Κατώτατος μισθός
Να θεσμοθετηεθί κατώτατος μισθός ανά επάγγελμα. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ποικίλει ανάλογα με τη δυσκολία και τα προσόντα που απαιτούνται.
Αυτό θα θέσει τέρμα στην εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού, στην εκμετάλλευση των νέων και στην πίεση προς τα κάτω των μισθών των Κυπρίων εργαζομένων.


ΙΙΙ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Για να κρατηθούν ζωντανά τα χωριά της υπαίθρου θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Θα πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο για να μειωθεί ο χρόνος σύνδεσης με τα αστικά κέντρα. Πρέπει να βελτιωθούν τα εισοδήματα τους και να δοθούν κίνητρα σε νεαρά ζευγάρια για να εγκατασταθούν σε χωριά.
1. Μείωση φορολογίας στα καύσιμα
Οι κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών της υπαίθρου διανύουν μεγάλες αποστάσεις για επαγγελματικούς και όχι μόνο λόγους.
Σημαντική μείωση της φορολογίας στα καύσιμα (ή ένα επίδομα κίνησης) θα σημαίνει σημαντική μείωση των εξόδων μιας οικογένειας, άρα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα.
2. Επίδομα πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια
Να παραχωρείται επίδομα 50 χιλιάδων ευρώ σε κάθε νεαρό ζευγάρι που θα κτίσει την πρώτη κατοικία στην ύπαιθρο.
Αυτό θα συνεπάγεται ουσιαστικό κόστος για τα δημόσια ταμεία αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η κατοικία, το κράτος θα εισπράξει από το ΦΠΑ το ποσό αυτό. Πρόκειται για μείωση εσόδων που όμως δεν τα έχει σήμερα εξασφαλισμένα το κράτος.
ΙV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
1. Συντάξεις πάνω από το όριο φτώχειας
Σταδιακή αύξηση των συντάξεων έτσι ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, το οποίο καθορίζεται από την στατιστική υπηρεσία βάσει του κόστους ζωής και που σήμερα είναι 733 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα θα επανασχεδιαστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα για να γίνει πιο δίκαιο.
2. Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
Η υπόθεση της υπογεννητικότητας είναι ιδιαίτερα σοβαρή και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι κι αυτό του κλιμακωτού επιδόματος τέκνου το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ζωής στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του παιδιού.
Το κλιμακωτό επίδομα πρέπει να αποτελεί πραγματικό κίνητρο για να ωθείται μια οικογένεια να κάνει πέραν των δύο παιδιών.

Ζήτημα ο προϋπολογισμός

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Προεδρικό στις 12 το μεσημέρι, συζητώντας μία σειρά θεμάτων, με προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον φορέα Εστία. Ο ίδιος είχε καταθέσει πρόταση προεκλογικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τη δημιουργία φορέα. Σημειώνεται πως το πρωί η γραμματεία του κόμματος είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ούτως ώστε ο τελευταίος να τους ενημερώσει για το που βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών στο ζήτημα του φορέα Εστία και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άλλωστε το κόμμα του Κέντρου έχει συνδέσει την έγκριση του προϋπολογισμού με την εφαρμογή του σχεδίου εστία και του φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Την 1η Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει και τον Σταύρο Μαλά για να συζητήσουν τις προεκλογικές προτάσεις του τελευταίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X