ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Βολιδοσκοπήσεις το καλοκαίρι, ονόματα το φθινόπωρο

Άρχισαν συζητήσεις για τις ευρωεκλογές, ενώ το κεφάλαιο Κατσουρίδης παίρνει παράταση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Από φθινόπωρο και συγκεκριμένα Σεπτέμβρη ξεκινούν εντατικά στο ΑΚΕΛ και τις διεργασίες αλλά και την ονοματολογία για το ποιοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο. Αυτό αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος όπου μπήκε κάτω το χρονοδιάγραμμα για την προεκλογική. Στο μεταξύ βεβαίως έχουν ήδη αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη.

Στόχος, όπως λέγεται, είναι ένα ψηφοδέλτιο και με κομματικά στελέχη αλλά και με πρόσωπα που αποπνέουν αέρα νέων δυνάμεων. Όπως σημειώνεται από στελέχη του κόμματος, στόχος είναι να βρεθούν εκείνοι οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν έρεισμα σε όλες τις επαρχίες. Η βολιδοσκόπηση έχει ήδη αρχίσει πρώτα στον στενό κύκλο των βουλευτών.

Τα δεδομένα

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος, εκτός του ερείσματός του, έχει καταφέρει κατά την παρουσία του εκεί να αποκτήσει σημαντικές σχέσεις και δεσμούς με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE), κάτι που θέλει να διατηρήσει το κόμμα. Δεδομένη βεβαίως θεωρείται και η αποχώρηση του Τάκη Χατζηγεωργίου εξαιτίας και του περιορισμού θητειών.

Το μυστήριο Μαλά

Δεδομένη θεωρείτο πάντως αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά για τις ευρωεκλογές, με ασφαλείς πηγές να αναφέρουν πως είχε κλειδώσει η συμφωνία με την Εζεκία Παπαϊωάννου.

Τόσο το συμβόλαιό του στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας όσο και οι δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα καταδεικνύουν πως πλέον είναι απομακρυσμένο σενάριο το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Οι πολιτικές του παρεμβάσεις για το μέλλον της Αριστεράς αλλά και οι διαφοροποιήσεις του για τον Συνεργατισμό προδίδουν πως ο κ. Μαλάς θέλει να έχει και λόγο και ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Ήδη πάντως στο ΑΚΕΛ, όπως λένε έγκυρες πηγές, συζητούν με πρόσωπο από την ευρύτερη Αριστερά για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο.

Κομματικοί με το βλέμμα στην Βουλή

Πάντως οι όποιες αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο φαίνεται να συνδέονται και με τη σύνθεση στη Βουλή αλλά και τον περιορισμό θητειών στελεχών. Η Σκεύη Κουκουμά, όπως έχει αναφέρει πρώτη η «Κ», είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται εντόνως για το ψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται πως η κα Κουκουμά συμπληρώνει το όριο των θητειών της στη Βουλή.

Στο ενδεχόμενο εκλογής της πάντως, τη θέση της εντός Βουλής λαμβάνει ο πρώτος επιλαχών της Επαρχίας Αμμοχώστου που είναι ο κ. Τσελεπής. Από κάποιους ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Πάφου Ανδρέα Φακοντή, ο οποίος και εκείνος συμπληρώνει το όριο θητειών του, ωστόσο η πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων επαρχιακού γραμματέα Πάφου, απομακρύνει μία τέτοια πιθανότητα.  Για τις ευρωεκλογές ακούστηκε έντονα και το όνομα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ωστόσο, η ίδια σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Cyprus Times, φάνηκε να το απορρίπτει δηλώνοντας συγκεκριμένα πως «είναι σαν να παίζεις σε μια ομάδα στη θέση του στράικερ και να επιλέγεις να μείνεις στον πάγκο.

Κακά τα ψέματα στην Ευρωβουλή είσαι μακριά από την κυπριακή καθημερινότητα και τις εξελίξεις. Αντέχω ακόμη τις συγκρούσεις».

Παράταση για Κατσουρίδη

Πολύ σύντομα είναι η απάντηση που δίνει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όταν καλείται να ξεκαθαρίσει πότε θα συζητηθεί το κεφάλαιο του Νίκου Κατσουρίδη. Αν δηλαδή θα αποκατασταθεί πλήρως στο κόμμα μετά και την επ’ αόριστο αποβολή του το 2015.

Το ζήτημα θα ξεκαθάριζε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού μετά και τη δημόσια στήριξη του Νίκου Κατσουρίδη στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, υπογραμμίζοντας πως στο κόμμα κανείς δεν περισσεύει. Ήδη τόσο στο πολιτικό γραφείο όσο και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος δεν συζητήθηκε το ζήτημα καταδεικνύοντας πως η όποια συζήτηση παίρνει παράταση για το φθινόπωρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση