ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

Brussels Times: Η απουσία λύσης του Κυπριακού ίσως οδηγήσει σε προσάρτηση

Η ΕΕ παρακολουθεί αμέτοχη, την ώρα που οι συνομιλίες για το Κυπριακό πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Κυπριακό: Ο χρόνος πιέζει για λύση – Η απουσία λύσης ίσως οδηγήσει σε προσάρτηση του βόρειου τμήματος από την Τουρκία», τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα των «Brussels Times», το οποίο αναφέρει ότι «η ΕΕ παρακολουθεί αμέτοχη, την ώρα που οι συνομιλίες για το Κυπριακό πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρά τη διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ, η διευθέτηση του προβλήματος δεν έχει σταθεί δυνατή». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο τελευταίος γύρος συνομιλιών τον Ιούνιο του 2017 κατέρρευσε μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την ατυχή κατάληξη».

«Ο James Ker- Lindsay, πολιτικός επιστήμονας και μέλος της βρετανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του περασμένου Ιουνίου, ανέλυσε προσφάτως στη δεξαμενή σκέψης EPC (European Policy Centre) τους λόγους που εμποδίζουν την επίλυση της διαφοράς, καθώς και τους κινδύνους που ενέχει η μη επίτευξη λύσης», αναφέρουν οι Brussels Times και συνεχίζουν: «ο ίδιος εκτιμά ότι στο Κραν Μοντάνα χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, καθώς η λύση ήταν πιο κοντά από ποτέ».

«Τρία ήταν, κατά την άποψή του, τα ζητήματα, στα οποία σκάλωσε η λύση: Σε επίπεδο διακυβέρνησης, η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί «ευαίσθητο ζήτημα» για τους Ελληνοκύπριους που αποτελούν το 80% του πληθυσμού του νησιού. Το δεύτερο σημείο τριβής αποτελεί η πόλη της Μόρφου σε ό,τι αφορά το εδαφικό και το περιουσιακό. Το θέμα της ασφάλειας ήταν, όμως, σαφώς αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση των συνομιλιών και δη το ελληνοκυπριακό αίτημα για απόσυρση των περίπου 40.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στο νησί. Ερωτηθείς σχετικά από τους Brussels Times, o Ker-Lindsay επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει ένα μέρος των στρατευμάτων, αλλά δεν διευκρίνισε πόσο μεγάλο ή το πότε».

Ευαίσθητο είναι, επίσης, το ζήτημα των Τούρκων εποίκων. «Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός. Θα πρέπει να τους επιτραπεί να παραμείνουν στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς λόγους», σημειώνουν.

Οι Brussels Times αναφέρουν ότι «η ΕΕ είχε κάνει λάθος στάθμιση την περίοδο που ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της, πιστεύει ο Βρετανός Καθηγητής, αλλά φαίνεται ότι διδάχθηκε από τα λάθη της και δεν σκοπεύει να τα επαναλάβει στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη από την ΕΕ ρόλου διαμεσολαβητή στο Κυπριακό δεν πιστεύει ότι θα ήταν καλή ιδέα, επειδή «δεν θα μπορούσε να είναι ή να θεωρηθεί αμερόληπτη».

«Η σημερινή κατάσταση είναι, όμως, μη βιώσιμη και όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα τόσο περισσότερο ανησυχεί ο ίδιος ότι αυξάνονται οι πιθανότητες προσάρτησης του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία, σενάριο από το οποίο δεν θα έβγαινε κερδισμένη καμία εκ των δύο κοινοτήτων του νησιού».

«Μας τελειώνει ο χρόνος, προειδοποιούν και προτείνουν οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα ειλικρινείς συνομιλίες και να οικοδομήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη μεταξύ τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση