ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποδέχεται την παράταση της UNFICYP η τ/κ πλευρά

Σε υψηλούς και κατηγορηματικούς τόνους το ανακοινωθέν του «ΥΠΕΞ»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ακολουθώντας τη γραμμή της Άγκυρας, το «υπουργείο Εξωτερικών» σε νέο ανακοινωθέν του, προβάλλει την άποψη ότι η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό χαρακτηρίζεται από προκαταλήψεις. Επίσης, τονίζει ότι η νέα απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την στάση που τηρεί ο γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το «ΥΠΕΞ» το μοναδικό θετικό στοιχείο της απόφασης είναι το γεγονός ότι πλέον έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, παρά την νέα απόφαση, η συζήτηση για την ειρηνευτική δύναμη δεν πρόκειται να εμποδιστεί και να τερματιστεί. «Στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη η επανεξέταση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, η οποία έχει γίνει κομμάτι του status quo, μαζί με την ουσία του ζητήματος και δρόμου που ακολουθείται για να επιλυθεί το πρόβλημα», αναφέρει το τ/κ ανακοινωθέν.

Η «αποτυχία» του ΟΗΕ

Το «ΥΠΕΞ» αναφέρει ότι η νέα απόφαση του ΟΗΕ δεν προκαλεί έκπληξη στην τ/κ πλευρά. Η απόφαση έχει ως σημείο αναφοράς μια άλλη προηγούμενη απόφαση πριν από το 2008. «Σε ένα περιβάλλον που οι πλευρές εξετάζουν το αν υπάρχει κοινό έδαφος και στο τελευταίο διάστημα κατανοούν με διαφορετικό τρόπο πράγματα που εκφράζουν με ίδια λόγια, δεν υπάρχει νόημα να επιστρέψουμε σε προηγούμενες συζητήσεις με την λανθασμένη πεποίθηση ότι συνεχίζεται το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε πριν από το 2008», τονίζει το «ΥΠΕΞ».

Η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι ο ΟΗΕ αδυνατεί να προσεγγίσει διεξοδικά τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την νέα περίοδο στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια δεύτερη «αδικία» που αντιμετωπίζει η τ/κ πλευρά μετά από αυτά που συνέβησαν την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

Επισκιάστηκε το έργο της Lute

Επιπλέον, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, με την νέα απόφαση του, ο ΟΗΕ επιχειρεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι ναυάγησε η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό. Και αυτό παρά την σχετική τοποθέτηση του γ.γ. του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος ο ΟΗΕ αμφισβητεί και την επικείμενη έκθεση της Jane Holl Lute. Σε ό,τι αφορά το έργο της τελευταίας, η τ/κ πλευρά υπενθύμισε πως «όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει και ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι η διαπίστωση των αιτιών για τους οποίους κατέρρευσαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης που συνεχίζονται με αποτυχημένο τρόπο για 50 χρόνια και να καταγραφούν οι επισημάνσεις των πλευρών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια».

Σε αυτό το σημείο, η τ/κ πλευρά επαναλαμβάνει την θέση ότι με τη νέα απόφαση του ο ΟΗΕ επισκιάζει τη νέα πρωτοβουλία του γ.γ. «Και όμως η ουσία του Κυπριακού σχετίζεται το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και τον πλούτο και με τις συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν κάτι τέτοιο, δηλαδή το status quo».

Πιο δύσκολη πλέον η λύση

Η τ/κ πλευρά στέλνει και την εξής προειδοποίηση: «Είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παραγνωρίζουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες και στηρίζονται στις δικές του προκαταλήψεις, εξαλείφεται η πιθανότητα εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα είναι αποδεκτή από τις δυο πλευρές. Ανακοινώνουμε ότι απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η λανθασμένη στάση για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτική Δύναμης του ΟΗΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την λύση» καταλήγει το τ/κ ανακοινωθέν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X