ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν θέλει Γενεύη «πακέτο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι θέσεις πίσω από τις απόψεις των δυο πλευρών και η γέφυρα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν κατάφεραν κατά τη συνάντησή τους οι Αναστασιάδης-Ακιντζί, η οποία πέρασε τις πέντε ώρες, να βρουν κοινή συνισταμένη αναφορικά με το πλαίσιο που θα οδηγήσει τις συνομιλίες για το κυπριακό, πίσω στην Ελβετία για συνέχεια της διάσκεψης.

Η «Κ» αντιλαμβάνεται πως οι δυο ηγέτες κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επιθυμεί τη μετάβαση στη Γενεύη με όλα τα θέματα ανοιχτά, όπως θα διαφανεί και παρακάτω. Υπενθυμίζεται πάντως, πως είχε καταγράψει η εφημερίδα ότι είναι ανοιχτά μέσα από μια απλή αρίθμηση, 50 θέματα σε κεφάλαια του κυπριακού που όμως τα πλείστα εξ αυτών θα πρέπει να γίνουν νόμοι σε περίπτωση λύσης και στα πλαίσια του Ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και 103 θέματα που κυρίως άπτονται της εφαρμογής της λύσης και τη λειτουργία του κράτους από την πρώτη μέρα.

Η εικόνα αυτή, μετά από το διάστημα των συνομιλιών που έχει παρέλθει, δεν αφήνει σύμφωνα με πηγές και πολλά περιθώρια.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρουσιαζόταν σύμφωνα και με πληροφορίες της «Κ» το τελευταίο διάστημα και όσο πύκνωναν τα σενάρια για συνέχεια της Γενεύης, έτοιμος να πει το «ναι» εφόσον η μέχρι σήμερα πρόοδος δεν ήταν τέτοια που να του δίνει το πράσινο φως να προχωρήσει. Ενδοιασμούς του, αυτούς τους είχε κάνει γνωστούς στους στενούς του συνεργάτες, με τον ίδιο να περιορίζεται να απαντά ότι απαιτείται σωστή προετοιμασία.

Ενδοιασμοί ακολουθούμενοι από απογοήτευση η οποία εκφράστηκε εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας και με το θέμα των τραπεζών στα κατεχόμενα, κεφάλαιο κομβικό ως προς τη λύση του κυπριακού. Το ότι το κλιμάκιο του Δ.Ν.Τ δεν έχει προχωρήσει και να αποδώσει με τη σειρά του την έκθεση που ανέμεναν άπαντες, το παραδέχτηκε και ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορώντας επί της ουσίας την "κυβέρνηση". Το ζήτημα όμως δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί εφόσον και στο παρασκήνιο αλλά και μέσα από την πληροφόρηση που φτάνει μέχρι το προεδρικό, εν γενεί τα οικονομικά της λύσης είναι από τα πιο σημαντικά θέματα.

Από την άλλη είναι δηλωμένη σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επιθυμία του Μουσταφά Ακιντζί για μετάβαση στη Γενεύη, και για συζήτηση επί όλων των θεμάτων με διαφορετική στόχευση. Επί της ουσίας, ο τ/κ ηγέτης επενδύει στο ότι θα υπάρξει πίεση εκ μέρους και του διεθνούς παράγοντα εφόσον θα πρόκειται για τη δεύτερη μετάβαση στην Ελβετία, για καταγραφή ακόμη μεγαλύτερης προόδου αλλά υπό άλλο πρίσμα. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο του πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται οι δυο ηγέτες τη διάσκεψη, εφόσον για τη Λευκωσία λένε πηγές στην «Κ» η σκέψη του να υπάρξει πίεση και εγκλωβισμός με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και είναι κάτι που δεν το θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η γέφυρα Έιντε

Την ίδια ώρα, ο ειδικός Απεσταλμένος για το κυπριακό φαίνεται πως έχει στα χέρια του μια καυτή πατάτα. Από τη μια πλευρά, δεν μπορεί και δεν θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε πακετοποίηση θεμάτων. Υπήρχε και σχετική πρόταση από κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο με τη σκέψη στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αν ο Πρόεδρος δεχόταν θα έχανε διαπραγματευτικά χαρτιά, όπως λένε πηγές στην «Κ».

Ο Μουσταφά Ακιντζί από την άλλη θέλει συζήτηση εφ όλης της ύλης ώστε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να γίνει διάχυση του πάρε δώσε σε όλα τα κεφάλαια, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ειδικά εφόσον από την πρώτη Γενεύη και εντεύθεν έχουν καταγραφεί υπαναχωρήσεις από την τ/κ πλευρά.

Τη γέφυρα αναλαμβάνει να τη «δέσει» ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κληθείς να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα, αρχής γενομένης από αύριο που θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους δυο ηγέτες. 

Η γεώτρηση, ο Κοτζιάς, ο Λαβρόφ

Το ότι και στην τελευταία συνάντηση ο τ/κ ηγέτης έθεσε θέμα για την προγραμματισμένη εντός Ιουλίου γεώτρηση από την TOTAL, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, νοουμένου ότι προγραμματίζεται και ταξίδι του Προέδρου στις ΗΠΑ αλλά και μετάβαση στη Θεσσαλονίκη για την επόμενη τριμερή το επιχείρημα της γεώτρησης εμπεριέχεται σε αυτό που ο ίδιος ο Μουσταφα Ακιντζι αποκάλεσε ως «φυσικό χρονοδιάγραμμα».

Η Λευκωσία από την άλλη πλευρά, τονίζει πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν και δεν εξαρτώνται από την πορεία των συνομιλιών για το κυπριακό. Ωστόσο, με την ημερομηνία να πλησιάζει, το παράθυρο για τη Γενεύη στενεύει και αυτό χρησιμοποιείται από την τ/κ πλευρά ως μοχλός πίεσης εφόσον νίπτει τας χείρας αναφορικά με τις όποιες εξελίξεις.

Παράλληλα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η επίσκεψη Κοτζιά-Αναστασιάδη αύριο το απόγευμα στο προεδρικό. Όπως πληροφορούμαστε η συζήτηση θα κρατήσει για μισή ώρα και ειδικά με την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα στο κυπριακό θεωρείται εκ των ουκ άνευ πως θα εμπεριέχει τα επόμενα βήματα στρατηγικής.

Παρασκηνιακά την ίδια ώρα προκάλεσε εντύπωση η χθεσινή τοποθέτηση της Ρωσίας δια εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σχετικά με το ότι δεν είναι αυτή που εμποδίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Νωρίτερα την Πέμπτη μετά τις δυο το μεσημέρι αναμένεται να λάβει χώρα στο ΥΠΕΞ η συνάντηση Κασουλίδη-Λαβρόφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση