ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεύτερο ημίχρονο για Λουτ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ανακύπτει ο παράγων χρόνος για τους όρους αναφοράς, δύσκολη η επιβεβαίωση πάντως του χρονοδιαγράμματος ως το τέλος Δεκέμβρη

Κλίμα προβληματισμού επικρατεί και στην τ/κ και στην ε/κ πλευρά στον απόηχο των πρώτων συναντήσεων της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τους δυο ηγέτες. Από τη μια πλευρά αν και διαφαίνεται πως είναι τα μηνύματα Αναστασιάδη που μεταφέρει η κ. Λουτ προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αυτό που στην ουσία ισχύει είναι η καταγραφή των θέσεων των δυο πλευρών. Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε βγει προς τα έξω η πληροφορία πως ζήτησε η κ. Λουτ γραπτώς τις θέσεις Ακιντζί. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο ήταν η ίδια η κ. Λουτ που κατέγραφε τα λεγόμενα Ακιντζί. Στην ε/κ πλευρά δεν βιάζονται να προβούν ούτε σε δηλώσεις ούτε σε συμπεράσματα αναφορικά με το τι αποτέλεσμα θα έχει το έργο της κ. Λουτ. Συγκλίνουν όμως οι πληροφορίες πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από το τέλος Δεκεμβρίου που είχε οριοθετηθεί ως αρχικό χρονοδιάγραμμα για μια συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς. Χρονοδιάγραμμα που όπως λένε οι πληροφορίες, η ίδια η κ. Λουτ είχε θέσει στον εαυτό της.

Λίγο μετά πάντως την συνάντησή της στα κατεχόμενα, και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμπεραίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζονται χρόνο για να δουν πρόοδο στις συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, οι κύκλοι της λύσης προβληματίζονται για τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν και την απόμακρη στάση που φέρονται να κρατούν οι εγγυήτριες. Η προσοχή στρέφεται στις αυριανές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, με την τ/κ ηγεσία συγκεκριμένα να κρατά μικρό καλάθι και να περιορίζει τις ελπίδες της για άμεση πρόοδο και αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις των δυο πλευρών.

«Χρειαζόμαστε χρόνο»

Το απόγευμα της Δευτέρας το σημείο που ξεχώριζε στο «Προεδρικό» σχετικά με την πορεία του Κυπριακού ήταν το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο ΟΗΕ χρειάζονται χρόνο για να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες, αν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Σε αυτό το συμπέρασμα ρίχνει φως και το σχετικό ανακοινωθέν της τ/κ ηγεσίας, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανάγκη για νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με το ζήτημα των ορών αναφοράς. Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, ΟΗΕ και δυο πλευρές ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μια συναντήσεις, σε βάθος χρόνου. Το οποίο επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά που αφορούν τους όρους, και δη εξόχως σημαντικό. Κατάληξη σε ένα πλαίσιο Γκουτέρες και τι μέλει γενέσθαι με υπαναχωρήσεις πάνω σε συγκλίσεις, είναι ορισμένα εκ των θεμάτων αυτών.

Στις 08:00 το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Τζειν Χολ Λουτ

Σε άλλο μήκος κύματος οι εγγυήτριες

Παράλληλα με τα όσα πράττει η κ. Λουτ στην Κύπρο, ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει στην τ/κ πλευρά αφορά την στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Η οποία δεν απέχει και από τα όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής η ε/κ πλευρά. Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζουν απογοήτευση για την στάση αυτών την οποία χαρακτηρίζουν και ως απαθή. Η Βρετανία λένε πηγές και στις δυο πλευρές, έχει βυθιστεί στη διαδικασία του Brexit, η Ελλάδα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο εξού και θα ήθελε μια πιο ήπια διαδικασία (αυτό φέρεται να είναι μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος στην κ. Λουτ) και η Τουρκία δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεση έναρξη των συνομιλιών, προτάσσοντας τα προαναφερόμενα αλλά και με επιπρόσθετη αιτιολογία τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις βρίσκονται σε «άλλο μήκος κύματος», γεγονός που διαφαίνεται ως εμπόδιο αυτή την ώρα.

Στις 10:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με την ειδική απεσταλμένη

Συνεχίζουν με Navtex

Στο υπόβαθρο των επαφών της κ. Λουτ στη Λευκωσία, η Τουρκία σπεύδει να υπενθυμίσει τη γνώριμη στάση της, στην κυπριακή ΑΟΖ, με νέα ναυτική οδηγία που εξέδωσε. Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά περιοχή σε απόσταση είκοσι ναυτικών μιλίων νότια της Πάφου. Ως εκ τούτου εκτείνεται στα τεμάχια 1, 5, 6, 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση