ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:31
 

Διαδικτυακός πόλεμος Ενδιάμεσου Προεδρικού και στη μέση Κασουλίδης

Δηλώσεις του ΥΠΕΞ για το αέριο προκάλεσαν την οργή των Ενδιάμεσων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λίγο ο καύσωνας και εν πολλοίς η προεκλογική περίοδος, οδήγησαν μέσω θέρους σε έντονη αντιπαράθεση προεδρικό και ενδιάμεσο χώρο. Αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την κατανομή των υδρογονανθράκων σε συνέντευξή του στο MEGAONE οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως νέα υποχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τις δηλώσεις έσπευσε να διευκρινήσει ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε πάρτυ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με το προεδρικό να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με στελέχη του ενδιάμεσου χώρου για το όλο ζήτημα.

Η αιτία του κακού

Αιτία της σφοδρής αντιπαράθεσης η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Δήλωση που εκλήφθηκε από στελέχη του Ενδιάμεσου ως νέα υπαναχώρηση και κατανομή στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Οργή Ενδιάμεσου

Ήδη από το πρωί της Κυριακής ο διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του Νικόλα Παπαδόπουλου έκανε λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη ομολογία Κασουλίδη για νέα υποχώρηση Αναστασιάδη που δεν γνωρίζει ο λαός». Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης με τη σειρά του επεσήμανε τα εξής: «οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη προκαλούν και πάλι ανησυχία στους Ε/Κ. Πότε ‘συμφώνησε’ ο κ. Αναστασιάδης να δίνονται τα 5/6 των εσόδων του φυσικού αερίου στους Τ/κ; Μετά που ο κ. Αναστασιάδης χάρισε τις περιουσίες των Ε/κ με το ‘υπερισχύον δικαίωμα του χρήστη’ και την εκ περιτροπής προεδρία ‘συμφώνησε’ λέει ο ΥΠΕΞ να χαρίσει και εισοδήματα από το Φυσικό Αέριο». Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για δηλώσεις που αποκαλύπτουν το μέγεθος και το εύρος των υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς.

Διευκρινήσεις

Μετά και από τη σωρεία αντιδράσεων ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διευκρινήσεις των δηλώσεών του σημειώνοντας πως αναφερόταν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και όχι στα έσοδα των υδρογονανθράκων. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά του Κύκκου, ο κ. Υπουργός κληθείς να διευκρινίσει προηγούμενες δηλώσεις του, είπε ότι «αναφερόμουν, και είναι ξεκάθαρο το τι έλεγα, στον αναπτυξιακό, ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος για τα πρώτα χρόνια», μέχρις ότου να φτάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με αυτό στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, «θα είναι 5/6 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και 1/6 για την ελληνοκυπριακή.

Αυτό αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης ο οποίος θα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς των πολιτειών. Δεν έχει να κάνει τίποτα, δεν έχει καμιά σχέση με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πάνε σε ειδικό ταμείο ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφιερωθεί στις επόμενες γενιές των Κυπρίων».

Διαδικτυακός πόλεμος

Το όλο ζήτημα δεν άφησε να πέσει το προεδρικό, με τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλη Σοφοκλέους να δίνει «τουιτερική μάχη»: «Η αλλαγή που επικαλείσαι είναι η εσκεμμένη παραποίηση συμφωνηθέντων για τα οποία έχει ενημερωθεί πριν 2.5 μήνες όταν ο κ. Μαυρογιάννης στην παρουσία του Νικόλα Παπαδόπουλου ενημέρωσε πως από το 100% των ομοσπονδιακών εσόδων, το 6% θα δίνεται για υποδομές σε 5:1;». Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης δεν άργησε να απαντήσει πως οι διευκρινήσεις του κ. Κασουλίδη θυμίζουν κυβέρνηση Χριστόφια με τον κ. Σοφοκλέους να απαντά «κριτικάρετέ τον ότι δε εξηγεί καλά τότε. Μην παραποιείτε όμως σκόπιμα αυτό που ξέρετε ότι είπε» και να χαρακτηρίζει ανέντιμη την κίνηση του Ενδιάμεσου.

Ο Βίκτωρας Κουντούρης από την άλλη στέλεχος της ΕΔΕΚ, διερωτώμενος για ποιο λόγο θα πρέπει οι Τ/κ να παίρνουν τα 5/6 επεσήμανε πως τη διαφορά επιπέδου μεταξύ της οικονομίας των Ε/κ και των Τ/κ θα πρέπει να την πληρώσει η Τουρκία και όχι οι Ε/κ. Ο κ. Σοφοκλέους με τη σειρά του του ανταπάντησε αν σε μία ενωμένη Κύπρο θέλει τις υποδομές να τις πληρώνει η Τουρκία. «Και μετά ζητάμε κατάργηση εγγυήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X