ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διακρατική συμφωνία για EastMed εντός του 2018

Υπεγράφησαν διμερείς και τριμερείς Συμφωνίες και Μμημόνια Συναντίληψης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, η 4η κατά σειρά Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών. Στη συνέχεια έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον οποίον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών ηγετών, στο περιθώριο της οποίας πραγματοποιήθηκαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιών.των τριών χωρών. Ακολούθησαν διευρυμένες τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και στη συνέχεια υπεγράφησαν, στην παρουσία των ηγετών, διμερείς και τριμερείς Συμφωνίες και Μμημόνια Συναντίληψης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις τριμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια, υπεγράφη


- Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, δορυφορικών λειτουργιών εφαρμογών
-Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας πληροφορικής επικοινωνιών
-Συμφωνία για συνεργασία σε υποπεριφερειακό έκτακτο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή.
- Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία ανάμεσα στα Εμπορικά Επιμελητήρια των τριών χωρών.
- Σε διμερές επίπεδο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, για συνεργασίας σε θέματα Δημόσιας Ασφάλειας και Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα συμπαραγωγής ταινιών.

Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αναστασιάδης: Το Eastmed βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στη Λευκωσία τον φίλο Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον φίλο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους σε αυτήν, την 4η σε δυο χρόνια, Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε, μετουσιώνει καθημερινά σε έργα το κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην εύφλεκτη περιοχή μας. Για αυτό και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας, έχει σημαντική γεωπολιτική αξία η οποία έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Εκφράζω τη βεβαιότητα πως η συνεργασία μας, είναι πια σε θέση να προωθεί αποτελεσματικά τη συλλογική προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων μας.  Και αυτό γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας το οποίο εδράζεται στις στέρεες δημοκρατικές αρχές και αξίες των τριών χωρών μας, παρέχοντας μας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και των λαών μας.

Από αυτή την προσέγγιση μας απορρέει και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής, ήτοι: ‘Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων’. Απόδειξη της πολυθεματικής συνεργασίας μας αποτελεί και η σημερινή υπογραφή μεταξύ των χωρών μας των Μνημονίων Συναντίληψης.  Συμφωνήσαμε στην από κοινού υλοποίηση νέων έργων και προγραμμάτων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διασυνδεσιμότητας και των επικοινωνιών, της καινοτομίας, της υγείας, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ψηφιακής διπλωματίας, της άμυνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Ενέργειας, η προώθηση του αγωγού ‘Eastmed’ αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για να εργαστούμε με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018. Το έργο αυτό δημιουργεί ένα απαράμιλλο δίκτυο κοινών συμφερόντων και πασιφανές στρατηγικό όφελος, τόσο για τις χώρες μας όσο και ευρύτερα, καθώς η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξ ου και η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για χρηματοδότηση ύψους 34.5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τεχνικές μελέτης της κατασκευής του έργου.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Συζητήσαμε ακόμη το άλλο σημαντικότατο έργο κοινής ωφέλειας που έχει επίσης την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnector, όπου, αναγνωρίζοντας το όφελος του στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στον τομέα αυτό, επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στα επόμενα βήματα προώθησης του. Στον τομέα των επικοινωνών δώσαμε έμφαση στην επέκταση της ανάπτυξης δικτύων υψηλών ταχυτήτων, ούτως ώστε να υποστηριχθεί η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσα σε μια ψηφιακή οικονομία.

Σημειώσαμε με ευαρέσκεια την προτεινόμενη διασύνδεση των τριών χωρών, μέσω οπτικής ίνας στο πλαίσιο της υλοποίησης του ‘Eurasia Interconnector’. Παράλληλα αναγνωρίζοντας την υφιστάμενη δυναμική της οικονομικής μας συνεργασίας, συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των επιχειρηματικών μας συμπράξεων, μέσω της κοινής ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών και υπηρεσιών (start-ups), στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού.

Ενημέρωση για το Κυπριακό

Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω εκτενώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτό που τόνισα στους συνομιλητές μου είναι την ετοιμότητα της πλευράς μας ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί εκ νέου σε ένα νέο διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι κοινός είναι ο στόχος να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε ένα ‘φυσιολογικό κράτος’ όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, δηλαδή: ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισα ότι προκειμένου ο διάλογος να είναι δημιουργικός και παραγωγικός, θα πρέπει η Τουρκία να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα φίλοι Πρωθυπουργοί για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και εμένα του ιδίου προσωπικά για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε για την επιδιωκόμενη λύση, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αλληλεγγύη που επιδεικνύετε σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το Μεσανατολικό

Σε σχέση με το Μεσανατολικό, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της δημιουργίας ενός εποικοδομητικού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης η οποία θα αναγνωρίζει και θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή, θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους. Παράλληλα, επαναλάβαμε ότι οιαδήποτε προσπάθεια που υποσκάπτει ή απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ είναι αδιανόητη και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Ταυτόχρονα, τονίσαμε απερίφραστα, ως ανεπίτρεπτη και απολύτως κατακριτέα, ακόμα και την παραμικρή υπόνοια αντισημιτικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον φίλο Αλέξη, μεταφέραμε στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, τη στήριξη μας στην υπό διαμόρφωση Αμερικανική προσπάθεια προς την κατεύθυνση επανέναρξης του διαλόγου, τονίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο του Κουαρτέτου, όπως και τη συμβολή της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η εύφλεκτη κατάσταση στη Συρία, που καθημερινά δεικνύει ότι η ευρύτερη περιοχή μας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Ταυτόχρονα, με τον φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, υπογραμμίσαμε τη δέσμευση μας για συνέχιση των προσπαθειών μας για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τρόπο εποικοδομητικό και συνεπή, που θα αντανακλά και θα αναγνωρίζει την κεφαλαιώδη σημασία της σχέσης αυτής, ιδιαίτερα ενόψει των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ένωση και την γειτονία της. Είμαι πεπεισμένος ότι η Σύνοδος μας σήμερα ήταν καθόλα επιτυχής όσον αφορά στην εδραίωση των στόχων που θέσαμε.

Παράδειγμα στρατηγικού πλεονεκτήματος

Πρωτίστως όμως, θεωρώ ότι η πολυδιάστατη τριμερή μας εταιρικότητα έχει εγκαθιδρύσει έναν εξαίρετο κώδικα συμπεριφοράς: Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα στρατηγικού πλεονεκτήματος.  Είναι για μένα αυτονόητο ότι η συμμετοχή κάθε χώρας που συμμερίζεται το ίδιο όραμα ενισχύει πρακτικά την σύμπραξη μας και πολλαπλασιάζει την συγκριτική αξία του όλου εγχειρήματος.  Αυτή ακριβώς είναι όλων μας η επιδίωξη. Η σύγκλιση, όπως και η διεύρυνση, του ευρύτερου δικτύου τριμερών συνεργασιών που έχουμε καλλιεργήσει με χώρες της περιοχής, εξέλιξη που θα επιφέρει την ενίσχυση της στρατηγικής αξίας των συλλογικών δράσεων μας.
Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με συνέπεια και προσήλωση, προς αυτόν τον στόχο».

Νετανιάχου: Στην Αν. Μεσόγειο έχουμε κοινά συμφέροντα

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απώλεια της μητέρας του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επόμενη Τριμερή Σύνοδος θα λάβει χώρα εντός του 2018 στην πόλη Beer Sheva, στο Ισραήλ. Αναφέρθηκε επίσης στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις τρεις χώρες και στη βοήθεια που προσφέρουν η μια στην άλλη, όπως στο θέμα κατάσβεσης πυρκαγιών. Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της ιατρικής φροντίδας προς τον τραυματισμένο αστυνομικό από πυρά εγκληματικών στοιχείων ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς είναι επίσης πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι ένας στους δέκα Ισραηλινούς επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επεσήμανε εξάλλου ότι υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς ανάμεσα στις τρεις χώρες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε, έχουμε κοινά συμφέροντα, γιατί έχουμε κοινές αξίες. «Εάν υπάρχει ένα κράτος που στρέφεται κατά του κράτους του Ισραήλ αυτό είναι το καθεστώς της Τεχεράνης. Είναι απειλή για όλους μας που θέλουν να φθάσουν μέχρι τη Μεσόγειο»


Τσίπρας: Διακρατική συμφωνία για τον EastMed εντός του 2018

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θάνατο της μητέρας του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθερότητα και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας».

Πρόσθεσε ότι η Τριμερής Συνάντηση στη Λευκωσία αφορά κυρίως «ένα εμβληματικό έργο, αυτό του αγωγού EastMed» και για το Eurasia interconnector, και σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί των τριών χωρών αφορούν τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την περιοχή και την Ευρώπη. Σημείωσε ότι εντός του 2018 «θα υπογράψουμε τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed και αυτό και μόνο χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική».

Στήριξη στον Αναστασιάδη για το κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εκφράσαμε τη στήριξη μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε ότι στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών πάντοτε στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Τέλος αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περιοχή ευρύτερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Μια θέση που πιστεύω είναι κοινή και των τριών μας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας, ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μια λογική σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση