ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Διασφαλίζονται οι Βρετανοί υπήκοοι και με σκληρό Brexit

Θα μπορούν να διαμένουν στην χώρα με τα ίδια δικαιώματα σημειώνει γραπτώς ο Υπουργός Εξωτερικών

Newsroom K

Σε περίπτωση εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 στην Κύπρο, θα μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στην χώρα και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Βρετανό ομόλογό του αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών σε σχέση με το Brexit, τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που θα αντικατοπτρίζουν τις πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης, έτσι ώστε να προστατεύονται, στο μέτρο του δυνατού, τα υφιστάμενα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να διασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή δικαιωμάτων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προς όφελος των πολιτών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ένωσης και να αναζητηθούν αμοιβαίες ρυθμίσεις, συμπληρώνει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον Βρετανό ομόλογο του κ. Jeremy Hunt σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχετική απόφαση είναι καθόλα σεβαστή. Η Κύπρος υποστηρίζει μια στενή σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως η διατήρηση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς θα είναι επωφελής για όλους.

Θέση της Κύπρου είναι ότι η ομαλή έξοδος της χώρας από την ΕΕ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιτευχθείσα Συμφωνία Αποχώρησης, ως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλισης της μελλοντικής σχέσης, και παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί στο μέτρο του δυνατού, τις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Επιπλέον, στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η Κύπρος προετοιμάζεται, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και τα υπόλοιπα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία καλωσορίζει την απόφαση του ΗΒ να εφαρμόσει μονομερώς τις ρυθμίσεις που διαλαμβάνει η Συμφωνία Αποχώρησης για όλους τους Eυρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο ΗΒ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα διαμονής και πρόσβασης σε παροχές με τους ίδιους όρους που ισχύουν επί του παρόντος», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X