ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διασταύρωση πολιτικής ισότητας με ασφάλεια-εγγυήσεις, δεν θέλει ο Πρόεδρος

Διαφορετική η ανάγνωση από τις πλευρές για το ζήτημα, που ανέβασε τους τόνους με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν εκείνος που ύψωσε τους τόνους για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως το θέμα θα είναι μείζον το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα οι αναφορές του Προέδρου χαρακτηρίστηκαν στο παρασκήνιο από έντονες ως και, στο προσκήνιο, προσπάθεια δαιμονοποίησης της θετικής ψήφου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε στις αναφορές Ακιντζί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να είναι μειονότητα η τ/κ πλευρά. Στο σύστημα, που προβλέπεται να δημιουργηθεί, είπε ο Ακιντζί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας - μειοψηφίας. Σύμφωνα με τον Ακιντζί η πολιτική ισότητα περιέχει και την «αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις». Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους «αναπτύσσει ένα αφήγημα, προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.

«Δεν θέλω να είμαι οξύς στις αναφορές (….). Ας μου υποδείξει (ο κ. Ακιντζί) ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο, ενός ανάλογου ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου η μία των συνιστωσών πολιτειών θα πρέπει να καθορίζει την τύχη της άλλης μέσα από μηχανισμούς της θετικής ψήφου» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε στα προαναφερόμενα με σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε να αντιδράσει νηφάλια, απορρίπτοντας ως αστήρικτους τους ισχυρισμούς του Τ/κ ηγέτη ότι επιδιώκει τη μετατροπή των Τ/κ σε μειονότητα. «Αντί αυτού, φρόντισε να δαιμονοποιήσει εκ νέου τη μια θετική ψήφο που θα απαιτείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε κάποια ομοσπονδιακά όργανα, ώστε να μην αποφασίζει σε όλα μονάχη της η Ε/κ πλειοψηφία», τόνισε το ΑΚΕΛ.

Το διακύβευμα

Για την ε/κ πλευρά, σύμφωνα και με τα όσα έχουν ειπωθεί από το Κρανς Μοντάνα κι εντεύθεν, το θέμα της θετικής ψήφου αποτελεί σημείο στο οποίο βασίζεται η επιχειρηματολογία πέριξ του ότι θα καταστεί το ομόσπονδο κράτος μη λειτουργικό. Υπήρχε και υπάρχει η πεποίθηση ότι η τ/κ πλευρά θα κάνει χρήση αυτής στα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε να καταστεί αναποτελεσματική η λειτουργία του κράτους, με επακόλουθα που φτάνουν ως και την κατάρρευση.

Με αυτή τη σκέψη άλλωστε, και θέλοντας παράλληλα να αποσυμφορήσει τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε την απόφαση για την αποκέντρωση εξουσιών. Σκοπός ήταν μέσω αυτής, να μειωθούν και τα σώματα πάνω στα οποία θα ισχύει η θετική ψήφος. Μέχρι και σήμερα, ενώ διαφαίνεται να έχει δοθεί σχετική παραγγελία σε νομικό οίκο για τη σχετική γνωμάτευση, για το ποιες εκ των εξουσιών δηλαδή μπορούν να περάσουν στις συνιστώσες πολιτείες, αυτή η γνωμάτευση δεν έχει δοθεί και όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να δοθεί ούτε και το επόμενο διάστημα. Όχι πριν τουλάχιστον, υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές, όπως λένε συγκεκριμένες πληροφορίες. Η τ/κ πλευρά, και η Τουρκία από την άλλη, έχουν αναγάγει το θέμα της πολιτικής ισότητας ως μείζον.

Μάλιστα το ζήτημα φέρεται να το έθιξε και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά, πριν την παραίτηση του τελευταίου, στην τελευταία σύνοδο των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τι δεν θέλει η ε/κ πλευρά

Υπάρχει ωστόσο ακόμη ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το γεγονός ότι η κ. Λουτ κατά τις επισκέψεις της στην Κύπρο, έδειξε να εργάζεται πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες, προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσει τις θέσεις των πλευρών.

Για την ε/κ πλευρά, το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ είναι μια αποδεχτή βάση συζήτησης, εφόσον μιλάμε για εκείνο της 4ης Ιουλίου. Κι αυτό γιατί εκεί γίνεται αναφορά σε αποχώρηση στρατευμάτων, με τη συζήτηση να έχει μείνει στα λεγόμενα review-sunset clause. Ωστόσο στο πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρεται και ότι το θέμα της πολιτικής ισότητας θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.

Άρα είναι ανάμεσα στα θέματα που και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ θέλει να συζητηθούν, και εν πρώτοις δεν διαβλέπεται τρόπος αυτό να μην γίνει. 

Αυτό που δεν θέλει ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι σε επίπεδο διάσκεψης να διασταυρωθούν αυτά τα δυο θέματα, της ασφάλειας και της πολιτικής ισότητας, σε διαπραγμάτευση. Αυτό αποτελεί ακόμη έναν λόγο που έφερε την πρωτοβουλία για την αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο τόσο η Τουρκία όσο και η Τ/κ πλευρά το έχουν αναδείξει όπως ήδη αναφέρθηκε και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες για το ζήτημα από τα κατεχόμενα δείχνουν πως ούτε λίγο ούτε πολύ δεν αφήνεται περιθώριο συζήτησης για εγγυήσεις-στρατεύματα, χωρίς σαφή αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Κάτι που σημαίνει πως θα είναι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, και πάλι εξ εκείνων που μπορεί να κλείσουν ή να ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω διαδικασία του κυπριακού, όπως όλα δείχνουν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X