ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:58
 

Διαχειρίζονται την κρίση ΑΟΖ Προεδρικό και ΔΗΣΥ

Θα δώσουν έμφαση στη σημασία της επίσκεψης Αναστασιάδη στο Ριάντ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε μία προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου για την ΑΟΖ, βρίσκεται τόσο το προεδρικό όσο και ο ΔΗΣΥ τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς η δήλωσή του, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Δύο μέρες μετά το συμβάν, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η ηγεσία του ΔΗΣΥ προχώρησαν σε διευκρινιστικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη παραποίηση των δηλώσεων του Νίκου Αναστασιάδη ενόψει προεδρικών εκλογών.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, τις επόμενες μέρες το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη θα επικεντρωθεί στη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου στη Σαουδική Αραβία αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα σε μία προσπάθεια να μπει τελεία στην κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις ΑΟΖ.

Πλάτη από Αβέρωφ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μετά τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί εσκεμμένης παραποίησης των δηλώσεών του, πλάτη στον Πρόεδρο έβαλε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δίδοντας έμφαση στη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου στο Ριάντ. «Χθες ήταν μια ιστορική μέρα για την Κύπρο. Η πρώτη επίσκεψη Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία. Είναι αυτές οι ενέργειες, είναι αυτές οι κινήσεις που ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Μια Κύπρος αξιόπιστη όχι μόνο στον χώρο της Ευρώπης αλλά η χώρα που γίνεται η γέφυρα συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή μας» ανέφερε προσθέτοντας πως «θεωρώ με πολύ ταπεινοφροσύνη ως μια πάρα πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία το ότι η Κύπρος σήμερα, το 2018, έχει περισσότερα ερείσματα στην Ισλαμική Διάσκεψη απ’ ότι η μουσουλμανική Τουρκία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής, του Προέδρου Αναστασιάδη. Και αυτές οι επιτυχίες πιστώνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, πιστώνονται στην χώρα μας» σημείωσε.

«Και την ώρα που καταγράφονται αυτές οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες, στην Κύπρο επαναλαμβάνουμε τον κακό μας εαυτό, τα μικρά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε πως την ώρα που ο Πρόεδρος «τόσο μέσα από τη σοφή εξωτερική του πολιτική όσο και μέσα από τις ενέργειες του στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, που είναι Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που τόλμησε, ναι, και αδειοδότησε οικόπεδα εντός της ΑΟΖ παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, και μιλώ για το Οικόπεδο 6 που αδικαιολόγητα η Τουρκία το αμφισβητούσε, και την ώρα που το τρυπάνι της TOTAL και της ENI τρυπά στο οικόπεδο 6, εμείς κάνουμε ερμηνείες ότι αμφισβητούμε δήθεν την Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δεν μπορεί να εκλαμβάνεται μια ρητορική υπόθεση και ένας σχολιασμός επί απαράδεκτων τουρκικών θέσεων, ότι δήθεν είναι θέσεις της δικής μας πλευράς. Δίδουμε αγώνα με μπροστάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να διατηρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύεται καθημερινά η κυριαρχία της και εξασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα να προχωρούμε στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθεί ένα τέρμα «στον περαιτέρω σχολιασμό και οι οποιεσδήποτε ερμηνείες γιατί δεν χρειάζεται, έστω και άθελά μας, να πλήττουμε εμείς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την σημερινή του δήλωση ήταν ξεκάθαρος, απόλυτος και θεωρούμε πως πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στην περαιτέρω συζήτηση ενός ανύπαρκτου θέματος» κατέληξε.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο ΔΗΣΥ με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου να καταγγέλλει προεκλογικές σκοπιμότητες. «Με τη σημερινή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τέλος στην ανεπίτρεπτη προσπάθεια διαστρέβλωσης που έγινε το τελευταίο εικοσιτετράωρο σχετικά με την Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να έχουμε εκλογές, αλλά δεν παύει να είναι και αθέμιτο κι επιβλαβές υποψήφιοι και κόμματα να κάνουν προεκλογικό παιχνίδι με τις εθνικές θέσεις και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αν και στελέχη αναφέρουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος στο τι ήθελε να πει, υπάρχουν και κομματικοί κύκλοι που θεωρούν πως η εν λόγω δήλωση θα μπορούσε να αποφευχθεί ή έστω να διορθωθεί την επομένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως ενημερώνεται η «Κ» υπήρξε σύσκεψη στο προεδρικό για το πώς θα τύχει χειρισμού η κρίση που προκλήθηκε, με το επιτελείο να αποφασίζει να διατηρήσει τη ψυχραιμία του γύρω από το θέμα. Όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, στόχος πλέον είναι να δοθεί έμφαση στην «εξαιρετικής σημασίας» επίσκεψη του Προέδρου στη Σαουδική Αραβία και να αποφευχθούν οι ψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα επιτελεία.

Χ από Γιαλλουρίδη

Ήδη η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες απώλειες. Ο ένας εκ των εκατόν υποστηριζόντων του, ο ακαδημαϊκός Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης απέσυρε την στήριξή του υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη μέσω γραπτής δήλωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, η πρόσφατη δήλωσή του για εκχώρηση στο ψευδοκράτος κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη πολιτικής ικανότητας της σημερινής ηγεσίας να διαχειριστεί με σταθερή και αταλάντευτη γραμμή την κυπριακή υπόθεση, τηρώντας τις υποσχέσεις της προς τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Όπως καταγράφεται στη δήλωσή του, ο ίδιος αποσύρει τη στήριξή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη και προτρέπει τους πολίτες «να στηρίξουν τον υποψήφιο, τον οποίο αισθάνονται πως θα τηρήσει την θέση επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού». Τόσο στο προεδρικό όσο και στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη δεν ήταν ενήμεροι για την πρόθεση του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη και επέλεξαν να μην σχολιάσουν το όλο ζήτημα. Από πλευράς πάντως του εφόρου εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, επισημαίνεται πως η απόσυρση της στήριξης του κ. Γιαλλουρίδη δεν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση