ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΚΟ: Τίποτα δεν θυμίζει τις εσωκομματικές του '13

Το μειωμένο ενδιαφέρον υποψηφιοτήτων και η μάχη Χριστιάνας Μουσιούττα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ πραγματοποιείται τη 10η Ιουνίου και όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα την ένταση και τον ανταγωνισμό των εσωκομματικών εκλογών του 2013, αλλά περνά μάλλον απαρατήρητο. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε βεβαίως το πογκρόμ διαγραφών αντιφρονούντων που προηγήθηκε και αποδυνάμωσε πλήρως την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να ανακουφίσει την ηγεσία, καθώς είναι ένδειξη ότι το ΔΗΚΟ «ομοιογενοποιείται» και ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να προχωρήσει αυτή την πενταετία χωρίς το άγχος της αμφισβήτησης και των εντάσεων. Είναι όμως έτσι;

Ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων, που ανήκουν κυρίως στην δεύτερη και τρίτη γραμμή καταδεικνύει πως μία νέα σελίδα ανοίγει στο ΔΗΚΟ. Μία εποχή πλήρους επικράτησης του Νικόλα Παπαδόπουλου μεν αλλά και χαμηλής συμμετοχής πρωτοκλασάτων στελεχών που χάνουν το όποιο ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία και ίσως να ερμηνεύεται ως απώλεια ενδιαφέροντος και για τις κομματικές διαδικασίες. Το μόνο που αποκτά ένα κάποιο ενδιαφέρον είναι η μάχη μεταξύ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Μαρίνου Μουσιούττα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Ο μικρός αριθμός

Το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανεκλέγηκε άνευ ανθυποψηφίου, είναι ένα ζήτημα που ενίσχυσε την αδιαφορία γύρω από τις σημερινές εκλογικές διαδικασίες. Αλησμόνητη άλλωστε η εσωκομματική πάλη που παρατηρήθηκε πέντε χρόνια προηγουμένως μεταξύ Μάριου Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλου. Μία μάχη όχι μόνο διαφορετικών φιλοσοφιών αλλά και ισχυρών εντάσεων που είχε ως αποτέλεσμα –πέραν του να εκτοξευθεί ο αριθμός του μητρώου μελών- να προκληθούν τεράστιες εσωκομματικές πληγές που παραμένουν ανοικτές μέχρι και σήμερα.

Ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων για κάποιους θεωρείται μορφή μιας κάποιας συναίνεσης για άλλους αντίδραση στελεχών για την διαδικασία διαγραφών που προηγήθηκε και η οποία αποδυνάμωσε πλήρως την εσωκομματική αντιπολίτευση εντός του κόμματος. Ενδεικτικό ότι σήμερα διεκδικούν δύο τη θέση του αναπληρωτή προέδρου έξι τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των προέδρων των επαρχιακών επιτροπών εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 15μελές του Εκτελεστικού Γραφείου υποβλήθηκαν μόνο 23 υποψηφιότητες ενώ για την Κεντρική Επιτροπή 140 υποψηφιότητες.

Τι έγινε όμως το 2013; Πέραν του ότι έγιναν εκλογές για όλες τις θέσεις των αξιωματούχων, για το 15μελές του Εκτελεστικού Γραφείου διεκδίκησαν 53 θέση ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με σήμερα που έφτανε τις 300 υποψηφιότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του υφιστάμενου Εκτελεστικού Γραφείου δεν διεκδικούν επανεκλογή σήμερα.

Χριστιάνα εναντίον Μουσιούττα

Μπορεί και η μάχη εναντίον Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Μαρίνου Μουσιούττα να μη θυμίζει αυτή που διεξήχθηκε 5 χρόνια πριν μεταξύ των Μάρκου Κυπριανού, Αντιγόνης Παπαδοπούλου και Κώστα Μαυρίδη, ωστόσο έχει το δικό της ενδιαφέρον. Ο Μαρίνος Μουσιούττας έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει τον προεκλογικό του υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ίδιου είναι η ενότητα του κόμματος και η συναίνεση. Κίνηση που κάνει πολλούς να διερωτούνται αν αποτελεί σπόντα για την ανθυποψήφιά του. Ο κ. Μουσιούττας θεωρείται στέλεχος του παραδοσιακού ΔΗΚΟ και όπως λέγεται το ακροατήριό του περιλαμβάνει και μέλη της κυπριανικής σχολής. Το αν η υποψηφιότητά του είναι αρκετή για να φέρει στην κάλπη τα αδρανοποιημένα στελέχη και μέλη που αντιδρούν με τους χειρισμούς του Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου από την άλλη αποτελεί μία εκ των πιο στενών συνεργατών του Νικόλα Παπαδόπουλου και για πολλούς η υποψηφιότητά της θεωρείται πως χαίρει της εύνοιας και της προτροπής του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου. Αν και τα δύο στελέχη έχουν αποφύγει επί του παρόντος τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις, η πρόσφατη καταγγελία του κ. Μουσιούττα ότι έμμισθο προσωπικό προσκαλούσε μέλη του κόμματος σε συγκέντρωση της κας. Ερωτοκρίτου καταδεικνύει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο συναινετικά. Το τι θα γίνει στο τέλος είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως σε ένα ενδεχόμενο εκλογής της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ανοίγει η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, θέση την οποία θέλουν αρκετοί.

Ζήτημα η κατάταξη

Μπορεί το ενδιαφέρον για το 15μελές του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ να είναι περιορισμένο, ωστόσο εκεί θα αναμετρηθούν δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι Χρύσης Παντελίδης και Γιώργος Σολωμού. Αν και επισήμως δεν συζητείται τίποτα, το σίγουρο είναι πως μία πολύ καλή θέση κατάταξης –ίσως και πρωτιές- θα ενισχύσουν τόσο τους ίδιους οι οποίοι είχαν εμπλοκή στον προεκλογικό, όσο και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση