ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Δημιουργία ομάδας κρατών Μ. Ανατολής προκρίνει η Κύπρος

Προσωπικό σημείωμα για χαμηλή πολιτική επέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στον Πρόεδρο της Σούρα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Προσωπικό σημείωμα για τη δημιουργία μιας μικρής ομάδας κρατών της περιοχής της Μέσης Ανατολής, επέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στον Πρόεδρο της Σούρα (Κάτω Βουλή) του Ομάν, του Συμβουλευτικού δηλαδή Σώματος του Σουλτανάτου, Σεΐχη Khalid Hilal Al Maawali.

Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος άρχισε το πρωί επίσκεψη στο Ομάν, επιδίδοντας το σημείωμά του εξήγησε ότι η σύσταση της ομάδας των κρατών αυτών, προνοεί για τη συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής για να συμβάλει έτσι στην ενίσχυση των δεσμών των χωρών αυτών και στην επικράτηση συνθηκών ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, η ιδέα αυτή συζητήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής του Κουβέιτ κατά την εκεί επίσκεψη του πριν λίγους μήνες, ο οποίος του είχε ζητήσει να αναλάβει την πρωτοβουλία της σύναψης ενός σημειώματος για τη δημιουργία της ομάδας αυτής των μικρών κρατών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σούρας σημείωσε πως άκουσε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής των χωρών της Μέσης Ανατολής θα συμβάλει θετικά, εκτός από την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των λαών, και στις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή.

Αρχικά, καλωσορίζοντας την κυπριακή αντιπροσωπεία στην Κάτω Βουλή ο κ. Al Mawaali ανέφερε πως τέτοιου είδους ανταλλαγή επισκέψεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και των δύο κοινοβουλίων.

Σημείωσε πως οι σχέσεις Κύπρου-Ομάν είναι πάρα πολύ καλές τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο οικονομικό και ιδιαίτερα των εμπορικών συναλλαγών. Όπως είπε, ιδιαίτερα μετά το 1974, κυπριακές εταιρείες συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και οικοδόμηση της χώρας. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία όπως κυπριακές εταιρείες προσελκυστούν τώρα στο Ομάν για να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση του νέου Σίτυ του Ομάν, δηλαδή της νέας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Duqm Special Economic Zone Authority είναι η μεγαλύτερη οικονομική ζώνη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 70 χιλιομέτρων ακτογραμμή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Συλλούρης στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον ομόλογο του για τη φιλοξενία, χαρακτήρισε τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους ως αδελφικές.

Απαντώντας στο θέμα της οικοδόμησης του Ομάν μετά το 1974, είπε πως η εκτίμηση για τη συμβολή των κυπριακών εταιρειών είναι αμοιβαία, καθώς όπως σημείωσε, η εξέλιξη εκείνη βοήθησε πολλούς Κύπριους να βρουν δουλειά και να ζήσουν τις οικογένειες τους στην πολύ δύσκολη εποχή μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και σε άλλους τομείς, όπως τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία και τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Βουλευτές της Κάτω Βουλής του Ομάν υπέβαλαν ερωτήσεις σε σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις οποίες απάντησαν οι βουλευτές μέλη της κυπριακής αποστολής.

Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα, και τέλος, η κυπριακή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στους μεγαλοπρεπείς χώρους της Κάτω Βουλής.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπεία των Βουλευτών συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Sayyid Fahd bin Mahmood al Said.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι Βουλευτές συναντήθηκαν με τον Υπουργό Επικρατείας της Βασιλικής Αυλής Sayyid Khalid bin Hilal al Busaidi και ακολούθως επέστρεψαν στον χώρο, όπου συστεγάζεται η Κάτω Βουλή και η Άνω Βουλή και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου (Άνω Βουλή) δρα Yahya bin Mahfoudh Al Mantheri και αντιπροσωπεία των διορισμένων μελών του Συμβουλίου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Προώθησης Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών Salem bin Nasser Al-Ismaily.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X