ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Με το βλέμμα στο δεύτερο γύρο

Τα σενάρια των προεδρικών και το εκλογικό ναρκοπέδιο, με την ανάλυση του Μιχάλη Βρυωνίδη*

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η «Κ» και η Symmetron Market Research, αναλύουν τα σενάρια του Β' γύρου των Προεδρικών εκλογών, τις δημοτικότητες και το συμπέρασμα του ότι κρύβουν πολλά φαινόμενα, που δεν έχουν εμφανιστεί τόσο έντονα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Καταρχάς, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να ασχολούνται ουσιωδώς με τις εκστρατείες των υποψηφίων. Η αδιαφορία των πολιτών κουβαλά μαζί της και μεγάλο ποσοστό αποχής, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 17% του 2013 και μάλλον θα κυμανθεί γύρω στο 25%-28%.

Ο Πρόεδρος στη διευκρινισμένη ψήφο υπολείπεται 14 μονάδες για να διατηρήσει την προεδρία του κράτους, αφού καταγράφει ποσοστό 36,9%. Όποιος από τους δύο άλλους υποψήφιους περάσει στον δεύτερο γύρο έχει μπροστά του ένα δύσβατο εμπόδιο, μια τάφρο κροκοδείλων να υπερβεί. Χρειάζεται είκοσι επτά ολόκληρες μονάδες για να κερδίσει τις εκλογές. Πρέπει δηλαδή να αντλήσει υπερδιπλάσιο ποσοστό από ό,τι λαμβάνει σήμερα. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείεται στην πολιτική και όλα ανατρέπονται υπό προϋποθέσεις, πλην όμως μια τέτοια ανατροπή είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο.

Με Νικόλα αντίπαλο

Στο σενάριο με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι στις δέκα μονάδες, δύο μονάδες πιο κάτω από τον Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος κερδίζει 42% και ο Παπαδόπουλος 32%. Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα για τον Παπαδόπουλο, αφού τον Δεκέμβριο είσπραττε 20% των ψήφων της Αριστεράς, ενώ σήμερα κερδίζει 27%, έναντι 17% για τον Αναστασιάδη και 57% που προσανατολίζονται προς την απόχη ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη

Με Μαλά αντίπαλο

Στο σενάριο με αντίπαλο τον Μαλά, η διαφορά αυξάνεται στις δεκαεπτά μονάδες με τον Αναστασιάδη να κερδίζει 46% και τον Μαλά 29%. Σε αυτή την περίπτωση, 38% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ μετακινούνται προς τον Αναστασιάδη και μόλις 12% επιλέγουν τον Μαλά. Στην ΕΔΕΚ υπερτερεί ο Μαλάς με 33% έναντι 26% για τον Αναστασιάδη.

Οι δημοτικότητες

Ο Πρόεδρος είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που καταγράφει θετικό ισοζύγιο κρίσεων δημοτικότητας, ενώ καταγράφει και οριακή αύξηση από 48% τον Δεκέμβριο σε 49%, κερδίζοντας 91% στο ΔΗΣΥ, 30% στο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και 21% στο ΑΚΕΛ. Ο Παπαδόπουλος κατατάσσεται δεύτερος με 38%, μία μονάδα περισσότερο από τον Δεκέμβριο, εισπράττοντας 74% θετικές κρίσεις στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, 61% στη Συμμαχία, 42% στην Αλληλεγγύη, 48% στους Οικολόγους, 25% στο ΔΗΣΥ και 24% στο ΑΚΕΛ. Η δημοτικότητα του Μαλά παραμένει στο 33%, κερδίζοντας 81% στο ΑΚΕΛ, ενώ στα άλλα κόμματα δεν κερδίζει ουσιαστικό αριθμό θετικών κρίσεων. Η δημοτικότητα του Γ. Λιλλήκα μειώθηκε σε 18% έναντι 21% τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα, ο Χρίστου κερδίζει τρεις μονάδες από 15% σε 18% τον Ιανουάριο.

Το εκλογικό ναρκοπέδιο

Οι εκλογές του 2018 κρύβουν πολλά φαινόμενα, που δεν έχουν εμφανιστεί τόσο έντονα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Καταρχάς, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να ασχολούνται ουσιωδώς με τις εκστρατείες των υποψηφίων. Η αδιαφορία των πολιτών κουβαλά μαζί της και μεγάλο ποσοστό αποχής, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 17% του 2013 και μάλλον θα κυμανθεί γύρω στο 25%-28%.

Ένα άλλο πρωτοφανές φαινόμενο είναι οι χαμηλές συσπειρώσεις που καταγράφονται δεκαπέντε μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, σε όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Παρατηρείται γενικά μια τάση ανυπακοής στις κομματικές υποδείξεις, που στο σύνολο των κομμάτων κυμαίνεται γύρω στο 33%. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν πλέον ταυτόσημες αντιλήψεις με την ηγεσία των κομμάτων τους και εκφράζουν αντίθετες επιλογές, ως ένα είδος αντίστασης προς τις κομματικές αρχές. Στον χώρο του ΔΗΚΟ, η αντίθεση προς την κομματική υποψηφιότητα φθάνει το 31% και στο ΑΚΕΛ το 22%, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η αντίσταση που προτάσσουν απέναντι στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη 17% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Μια τρίτη παρατήρηση αφορά τις ακραίες τιμές που προκύπτουν ίσως για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Σε αυτές τις εκλογές σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επιλέγει υποψήφιους που εκφράζουν εντελώς αντίθετες ιδεολογικές αντιλήψεις από ό,τι ο χώρος που ανήκουν. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν ή απορρίπτουν μόνο με βάση τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό αλλά λαμβάνουν υπόψη άλλα επί μέρους χαρακτηριστικά και δεξιότητες των υποψηφίων. Είναι προφανές πως οι επιλογές των πολιτών δεν καθορίζονται πλέον κατά απόλυτο τρόπο από την ιστορική τους κληρονομιά αλλά αντίθετα προϊδεάζουν για μια ανατροπή του ιστορικού κομματικού πατριωτισμού σε σημαντικό βαθμό σε όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις.

Όλα τα πιο πάνω φαινόμενα οδηγούν στην απόκρυψη ψήφου από μερίδα των ψηφοφόρων όλων των κομματικών χώρων, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.


*Ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X