ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Παραπάνω οπαδούς λύσης το ΕΛΑΜ παρά Αλληλεγγύη και Συμμαχία

Άλλα υποστηρίζουν οι ηγεσίες του Ενδιάμεσου και άλλα οι ψηφοφόροι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι ψηφοφόροι του ενδιάμεσου χώρου φαίνεται να μην ακολουθούν πλήρως τις ηγεσίες τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου η εταιρεία CYMAR ενώ το ΕΛΑΜ καταδεικνύει να έχει περισσότερους οπαδούς της λύσης παρά η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη. Τρίτο κόμμα με μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της λύσης διαφαίνεται πως είναι το Κίνημα Οικολόγων. Στη δημοσκόπηση διαφαίνεται πως το 41% θέλει σίγουρα μία συμβιβαστική λύση επανένωσης και το 12% μάλλον μία συμβιβαστική λύση επανένωσης. Το 22% των ερωτηθέντων θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ενώ το 11% μάλλον να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το 12% επιλέγει ούτε τον συμβιβασμό αλλά ούτε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Τι λένε τα κόμματα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταδεικνύεται στο τι υποστηρίζουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων γύρω από το κυπριακό και ιδιαίτερα στο κυπριακό. Στα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να υπάρχει ακολουθία των θέσεων της ηγεσίας με του ακροατηρίου καθώς στον ΔΗΣΥ το 66% ζητά να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και το 23% να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Στο ΑΚΕΛ η συμβιβαστική λύση επανένωσης συγκεντρώνει το 73% ενώ μόλις το 21% θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Στον ενδιάμεσο χώρο, ενδιαφέρον διαφαίνεται στο ότι παρά τη σκληρή γραμμή κάποιων κομμάτων στο κυπριακό, το ακροατήριό τους άλλα υποστηρίζει. Ενδεικτικά, στο ΔΗΚΟ το 40% ζητά συμβιβαστική λύση ενώ το 45% να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Στην περίπτωση της ΕΔΕΚ η οποία τάσσεται ενάντια στη ΔΔΟ, η συμβιβαστική λύση συγκεντρώνει το 41% ενώ το 43% επιθυμεί να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταδεικνύει η υπόθεση της Αλληλεγγύης των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ όπου ενώ οι ηγεσίες κρατούν σκληρή γραμμή το ακροατήριό τους διχάζεται. Στο Κίνημα Αλληλεγγύη το 50% θέλει να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν ενώ το 30% θέλει συμβιβαστική λύση. Στους Οικολόγους το 63% θέλει συμβιβαστική λύση στο κυπριακό ενώ μόλις το 19% θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το ακροατήριο του αντιδιζωνικού και αντιομοσπονδιακού ΕΛΑΜ, διχάζεται καθώς το 45% θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και το 35% συμβιβαστική λύση. Στη Συμμαχία Πολιτών το 14% θέλει συμβιβαστική λύση ενώ το 71% θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Απαισιοδοξία στην πιθανότητα λύσης

Πάντως ιδιαίτερα απαισιόδοξοι φαίνονται οι πολίτες σε ότι αφορά την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού καθώς το 59% δεν θεωρεί καθόλου πιθανό το ενδεχόμενο επίλυσης του κυπριακού στους επόμενους μήνες ενώ το 27% όχι και τόσο πιθανό. Μόλις το 9% των ερωτηθέντων το θεωρεί αρκετά πιθανό και το 3% πολύ πιθανό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: «Δεν χρειάζεται ούτε υπεροψία ούτε και δημιουργία κλίματος»

«"Μέσα στην αλλοφροσύνη των παθών, έγιναν από μέρους των ατάκτων μας αντίποινα αξιοθρήνητα κατά των Τούρκων, ...»
Russ  |  21:32

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Ο Ευρωπαικος καπιταλισμος ειναι η μανα που γεννησε το Ναζισμο/Φασισμο, που σημερα σηκωνει κεφαλη με ...»
Russ  |  18:49

KE: Θυσιάζουν το μέλλον των Τ/κ για να είναι αρεστοί στην Τουρκία

«...............Το 1963 η ε/κ ηγεσία έκλεψε το μερίδιο των τ/κ απο το κοινο κρατος και με κτηνωδη ...»
Russ  |  18:42

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση