ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματία περιόδου εκτάκτου ανάγκης από την Τουρκία

Σε διπλωματική ευκαιρία μετατρέπει τον μεγάλο σεισμό στο Κουρδιστάν η τουρκική κυβέρνηση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Διπλωματία των περιόδων εκτάκτου ανάγκης στρατολογεί η Άγκυρα για να κερδίσει εκ νέου τις εντυπώσεις στον ευρύτερο χώρο της Μεσοποταμίας. Η Τουρκία γίνεται από τις πρώτες χώρες που στέλνουν βοήθεια στους Κούρδους, μια εξέλιξη που εντυπωσιάζει το Κουρδιστάν και τις γειτονικές πρωτεύουσες.

Πριν από λίγες ώρες, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των «αδελφών» της στο Ιράκ. Η Τουρκία στέλνει κάθε είδους βοήθεια στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον φονικό σεισμό.

Επίσης, ο κ. Γιλντιρίμ μεταβίβασε τα συλλυπητήρια του στην διοίκηση του Αυτόνομου Κουρδιστάν.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Αχμέτ Ντεμίρτζαν ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρέχει στο Ιράκ 4328 κλίνες αρρώστων, 217 κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας και 40 ασθενοφόρα. Ο κ. Ντεμίρτζαν ανακοίνωσε επίσης, ότι ήδη έφτασε το πρώτο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουλεϊμάναγια.

Για την αποστολή βοήθεια στο Ιράκ, στην Άγκυρα έχουν κινητοποιηθεί διάφορες κρατικές υπηρεσίες και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Ειδικές ομάδες της Τουρκίας φτάνουν στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Επίσης, νταλίκες που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν από το Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ και τις άλλες τουρκικές πόλεις με προορισμό το Ιράκ.

Θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις;

Εξαιτίας του μεγάλου σεισμού, στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο της χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι η Άγκυρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις νέες συνθήκες στην περιοχή για να οικοδομήσει νέες γέφυρες επικοινωνίας με το Αυτόνομο Κουρδιστάν. Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, η τουρκικής πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή βοήθειας στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αυτόνομο Κουρδιστάν η πρώτη αντίδραση στην νέα κίνηση της Άγκυρας είναι θετική. Η εξέλιξη βρίσκει αντίκτυπο στις πρωτεύουσες της περιοχής.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στο αερ. Λάρνακας

«Η απόφαση να μην επιτρέπεται εισοδος η εξοδος σε όσους ξένους επισκέπτονται τα κατεχόμενα είναι πολυ ...»
Charalambos panagidis  |  11:19

Πρόταση για κούρεμα δανείων παρουσίασε ο Λιλλήκας

«Μετά από μια ανάληση δεν φαίνεται και τοσο υλοποιήσιμη η πρόταση: https://wp.me/p5fNbB-4b »
SNicolaou  |  12:41

Με απλά λόγια

««αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά». H κατάσταση ...»
jim  |  09:45

Με απλά λόγια

«Αυτό που μου αρέσει στον κ. Παράσχο είναι η διαφορετική ματιά του. Χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος που ...»
CP  |  09:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση