ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:12
 

«Εγγλέζοι» στο ραντεβού τους με το 10 οι Αμερικάνοι

Καθοδόν για την κυπριακή ΑΟΖ το ένα από τα δυο ερευνητικά πλοία – ανοιχτά της Χάιφα το άλλο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον των καθοριστικότερων διεργασιών βρίσκεται ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εισέρχεται σε μια κομβική φάση με την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών στο τεμάχιο 10 από πλευράς της κοινοπραξίας, ExxonMobil - Qatar Petroleum.

Οι έρευνες που αναμένεται να αρχίσουν λίαν συντόμως, έχουν όλες τις προοπτικές να δώσουν μια νέα ώθηση στο ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παρά τις τουρκικές ιαχές στην περιοχή η κοινοπραξία Αμερικανών και Καταριανών είναι συνεπέστατη στο ραντεβού της, με τις υποχρεώσεις που ανάλαβε υπογράφοντας συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10. Ήδη από τις 10.45 πμ το μεσημέρι Κυριακής, ένα από τα δυο πλοία (Ocean Investigator ) που θα προετοιμάσουν τη γεώτρηση, κατευθύνεται προς Λεμεσό όπως είναι η δηλωμένη πορεία του. Το δεύτερο πλοίο (Med Surveyor), βρίσκεται 44,3 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χάιφα όπου πραγματοποιεί έρευνες.

Τα δυο πλοία τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ όπου με βάση τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας, θα πραγματοποιήσουν έρευνες εντός του τεμαχίου 10 προκειμένου να εντοπίσουν τους δυο γεωτριτηκούς στόχους, όπου το γεωτρύπανο θα τρυπήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο όπως είναι προγραμματισμένο.

Μηνύματα

Τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και εταιρείας, έχει γίνει σαφές πως τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, για έρευνες. Τα μηνύματα που έχει λάβει η Λευκωσία από τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα, προσφέροντας στήριξη στο αναφαίρετο δικαίωμα της Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό της, πλούτο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ExxonMobil η οποία δια του εκπροσώπου της, Suann Guthrie έκανε σαφές πως η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο σχεδιασμός της αλλά και στην ασφάλεια του προσωπικού της. «Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Αμερικάνικη παρουσία

Τη χρονική περίοδο που στην περιοχή θα βρίσκονται τα δυο ερευνητικά πλοία της Exxon, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκονται και πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ τα οποία όμως, δεν σχετίζονται με τις εργασίες της αμερικάνικης εταιρείας στο τεμάχιο 10. Η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ συμμετέχει στην άσκηση Noble Dina, άσκηση επιχειρησιακή του Πολεμικού Ναυτικού με την συμμετοχή πλοίων από Ελλάδα και Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, στην άσκηση υπάρχει και κυπριακή παρουσία με παρατηρητές. Ωστόσο όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, η παρουσία ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Όπως γίνεται υπενθύμιση είναι γνωστή η τακτική των αμερικανών να στηρίζουν με κάθε τρόπο, εάν και εφόσον χρειασθεί αμερικανικά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Κάντε το γνωστό και στο ΑΚΕΛ γιατί προχθές το αμφισβητούσε!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση