ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκσυγχρονισμό και εμπειρογνωμοσύνη προωθεί ο ΔΗΣΥ

Περιορισμό θητειών και δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων μελετών προωθεί το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη ανανέωσης ιδεών δομών, οράματος και εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ έθεσε εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου κατά την ομιλία του στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, σημειώνοντας πως όταν το νερό μένει στάσιμο μετατρέπεται σε βάλτο. Τονίζοντας τον σεβασμό στην κληριδική σχολή σκέψης την οποία ακολουθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάστηκε το προφίλ του Δημοκρατικού Συναγερμού στα 42 χρόνια λειτουργίας του ενώ ο κ. Χριστοφόρου διαβεβαίωσε πως η νέα θητεία, θα δώσει τόπο στην εμπειρογνωμοσύνη και την εισαγωγή της ψηφιακής επικοινωνίας. Ο ίδιος παρουσίασε τις κύριες καταστατικές αλλαγές που στόχο έχουν την διεύρυνση του κόμματος αλλά και την εισαγωγή νέων προσώπων στην πολιτική με τον περιορισμό θητειών και τη δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων μελετών.

Συνεχιστής του Γλαύκου ο Αναστασιάδης

Το προφίλ του Δημοκρατικού Συναγερμού παρουσίασε εκ μέρους του Αβέρωφ Νεοφύτου ο Λευτέρης Χριστοφόρου σημειώνοντας πως φάρο αποτελεί η κληριδική σχολή σκέψης, η φιλελεύθερη σκέψη, η ελληνική συνείδηση και η χριστιανική πίστη. «Εμπνεόμαστε από την μεγάλη πολιτική σκέψη του Γλαύκου Κληρίδη, του οποίου άξιος συνεχιστής του έργου του είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εμπνεόμαστε από τη φιλελεύθερη σκέψη με σεβασμό στην Ελληνική μας συνείδηση και την χριστιανική μας πίστη. Και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις ιδέες μας. Συνεχίζουμε μια πορεία στην υπηρεσία του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πατριωτισμός να δίνεις λύσεις στα προβλήματα

Έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό εξηγώντας πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για το κόμμα αποτελεί η επανένωση της Κύπρου. «Η απαλλαγή από την κατοχή που θα απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ακόμη πιο ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως στόχος είναι το συντομότερο μια σωστή, λειτουργική και δίκαιη λύση του κυπριακού. Που να διασφαλίζει το μέλλον του συνόλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. «Γιατί πραγματικός πατριωτισμός» όπως είπε «είναι να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Και όχι να προσπαθείς να βρίσκεις προβλήματα της πιθανής λύσης».

Επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ο συνεχιστής της Κληριδικής φιλοσοφίας του Κυπριακού. «Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός» όπως σημείωσε είναι «ταγμένος θεματοφύλακας και προστάτης των εθνικών και Κληριδικών καταβολών αυτής της παράταξης».

Οι δεσμοί με τη Δύση

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα. Ξεκαθάρισε πως με τον Γλαύκο Κληρίδη η Κύπρος δεν έμεινε στάσιμη βάζοντας την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. «Και κατορθώσαμε τον μεγάλο αυτό στόχο» όπως είπε, «ενωμένοι όλοι μαζί, αριστεροί και δεξιοί. Έτσι και σήμερα πρέπει να φτιάξουμε όλοι μαζί την Κύπρο του 2030».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως σε αυτό το πλαίσιο εκσυγχρονισμό χρειάζεται και ο ΔΗΣΥ, τόσο σε ότι αφορά ιδέες δομές όσο και σε όραμα. «Η παράταξή μας είναι πρωτοπόρος και συχνά πληρώνει το πολιτικό κόστος γιατί τολμά. Τολμά να τα βάλει με τον συντηρητισμό και την αρνητικότητα και να προτείνει καινοτόμες αλλαγές πάντα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον και το μέλλον των επόμενων γενεών. Με αυτή την νοοτροπία κερδίσαμε πολλές μάχες» ξεκαθάρισε προσθέτοντας πως το κόμμα θα πρέπει να παραμείνει το κόμμα του εκσυγχρονισμού στη συνείδηση των πολιτών.             

Συμμετοχική δημοκρατία

Σε ο,τι αφορά τις οργανωτικές δομές όπως είπε «θα πρέπει να στήσουμε δίκτυα επικοινωνίας και παραγωγής πολιτικής που θα φτάνει με ταχύτητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων». «Να κάνουμε πράξη» όπως ανέφερε «τη συμμετοχική δημοκρατία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία».

«Το κόμμα μας πρέπει να είναι σύγχρονο, ορθολογιστικό με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη για να συμβάλει σε αυτή τη πορεία» σημείωσε προτείνοντας το όριο «τριών θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της κοινωνίας για ανανέωση και προώθηση νέων στελεχών».

«Παράλληλα μειώνουμε το ηλικιακό όριο για τους νέους στα 35 χρόνια από 45 που είναι σήμερα. Διευρύνουμε τα συλλογικά όργανα του κόμματος με ενίσχυση του ρόλου και της αντιπροσώπευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία» σημείωσε υπογραμμίζοντας μέσα στις αλλαγές και τη δημιουργία εξειδικευμένων γραμματειών παραγωγής πολιτικής. Για «να κάνουμε χρήση στον βέλτιστο βαθμό της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει για παραγωγή πολιτικών προς όφελος του συνόλου των πολιτών και με γνώμονα το καλό της χώρας. Για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω ταλέντα και γνώση από όλους τους χώρους, εμπλουτίζοντας την παραγωγή πολιτικής του κόμματος» εξήγησε.

Δεξαμενές σκέψης

Στόχος όπως είπε «είναι οι Γραμματείες αυτές να λειτουργούν ως δεξαμενές σκέψης για την παραγωγή προτάσεων πολιτικού εκσυγχρονισμού που αποσκοπούν στη διαμόρφωση, της Κύπρου του μέλλοντος». Σημείωσε πως εγκαινιάζεται και μία νέα εποχή ψηφιακής επικοινωνία. «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η επικοινωνία θα είναι πιο άμεση και αμφίδρομη και η ενημέρωση σας σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε κάνοντας λόγο για εξειδικευμένη εφαρμογή ενημέρωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού στο κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός» όπως κατέληξε «με πυξίδα αυτές τις παρακαταθήκες που κληρονόμησε από τον Γλαύκο Κληρίδη προχωράει μπροστά με σκοπό να είναι ακόμα πιο ωφέλιμος και ακόμα πιο χρήσιμος για τη χώρα. Με ορατό στόχο την Κύπρο του 2030, όραμα μας η καλύτερη Κύπρος του αύριο. Η ενωμένη Κύπρος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση