ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έμφαση στην ήπια ισχύ από τους Προέδρους Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στα εγκαίνια του «Νόστου»

Η συμπόρευση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Στη σημασία της ήπιας ισχύος που μπορούν να ασκήσουν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος μέσω της τριμερούς συνεργασίας, αναφέρθηκαν τη Δευτέρα οι Πρόεδροι των τριών χωρών, εγκαινιάζοντας στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «Νόστος, η Επιστροφή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης του προγράμματος, στη ναυτική βάση Ρας Αλ Τιν, στην Αλεξάνδρεια, στην οποία συμμετείχε και ομάδα Αιγυπτιώτων από την Κύπρο και την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία υλοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα διασποράς.

Συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, οι τρεις αρχηγοί κρατών έφτασαν χθες το απόγευμα στην ναυτική βάση, όπου τους υποδέχτηκαν μαθητές κρατώντας κυπριακές, ελληνικές και αιγυπτιακές σημαίες.

Η συμπόρευση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ εξήρε τη συμβολή της ομογένειας στην ανάπτυξη των στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών.

Χαιρέτισε παράλληλα την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα «Νόστος», λέγοντας ότι αποτελεί «ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδος, σε θέματα διασποράς».

Η πρωτοβουλία επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, και αναμφίβολα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής, προς όφελος των λαών των τριών χωρών μας ωθούν σε εκπόνηση περαιτέρω κοινών σχεδιασμών, δράσεων και στρατηγικών, σημείωσε.

«Είμαστε λαοί που πρόκοψαν μέσα από τον πολιτισμό και όχι τη βαρβαρότητα» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, συμπλήρωσε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα φέρουν την ειρήνη.

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε εξάλλου ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια σαν αποτέλεσμα εφαρμογής των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί κατά τις τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Νόστος» είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θέλει να φέρει ξανά κοντά τους πολίτες, ιδιαίτερα σε μέρη όπου υπάρχει ισχυρή σφραγίδα του Ελληνισμού. «Αισθάνομαι συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά γιατί κατ’ αυτό τον τρόπο συνδεόμαστε ακόμα πιο στενά με μια φίλη χώρα όπως είναι η Αίγυπτος» είπε.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Σίσι ανέφερε ότι ο μηχανισμός τριμερούς συνεργασίας που αναπτύσσουν οι τρεις χώρες τα τελευταία χρόνια είναι μια ειλικρινής αντανάκλαση των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Καλωσόρισε τους ομολόγους του στην Αλεξάνδρεια, αλλά και τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Αιγυπτιωτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που βγήκαν παράνομα από την Αίγυπτο.

Από την πλευρά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την Αλεξάνδρεια ως τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του «Νόστου», αναφέρθηκε στην ήπια ισχύ που μπορούν να ασκήσουν οι τρεις χώρες.

Δεν είμαστε μεγάλες δυνάμεις στα όπλα ή στην ισχύ, αλλά έχουμε αναπτύξει την ήπια ισχύ που βασίζεται στον πολιτισμό, στις αρχές και στα ιδανικά, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες μπορούν μέσα από τη συνεργασία να αποδείξουν στην ταραγμένη περιοχή ότι οι μεγάλες αιτίες που δημιουργούν πολέμους δεν είναι οι συγκρούσεις πολιτισμών, αλλά η έλλειψη κατανόησης.

Στην ιστορία περνούν εκείνοι που χρησιμοποιούν διάλογο και πολιτισμό, όχι εκείνοι που στηρίζονται στη δύναμη, υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος αναφέρθηκε τέλος στο δίδαγμα που πρέπει να δοθεί για την κοινή δράση των διασπορών, μέσα από την ένωση δυνάμεων, πνεύματος και πολιτισμού.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συνεργάζονται υποδειγματικά και προωθούν τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών. Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε, συμβάλλουμε στην ειρήνη και την οικονομική συνεργασία των κρατών μας.

Είπε ακόμη ότι η καλύτερη συνεργασία είναι εκείνη που προκύπτει μέσα από ένα διάλογο πολιτισμών, όπως κάνουν και οι διασπορές των τριών χωρών. Ο διάλογος αυτός αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αλλά έλλειψη κατανόησης που μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους, είπε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, ενώ ευχήθηκε η τριμερής συνεργασία να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο και για άλλους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σύλληψη και στην υλοποίηση του «Νόστου».

Η κ. Μακράμ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος τιμά ξένες κοινότητες που έζησαν επί αιγυπτιακού εδάφους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πατριωτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αιγυπτιώτες στη χώρα.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την συγκίνησή του για την έμπρακτη και πολλά υποσχόμενη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς. Είπε επίσης ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, ενώ νέοι της διασποράς θα επισκεφτούν το καλοκαίρι τις τρεις χώρες.

Για να πετύχει η τριμερής συνεργασία, θα πρέπει να φέρουμε τον λαό κοντά, είπε ο κ. Φωτίου ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι μας ενώνει η συνεργασία και ο πολιτισμός.

«Ζω ένα όνειρο» είπε από την πλευρά του ο Τερενς Κουίκ αναφερόμενος στην υλοποίηση του «Νόστου», ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι καθώς έθεσε το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του και προσκάλεσε του ομολόγους του από την Ελλάδα και την Κύπρο να παραβρεθούν στην έναρξη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση