ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:15
 

Ενδιάμεσος: Συζητάνε όλοι με όλους

Οι κύριοι όροι και προϋποθέσεις που δυσκολεύουν την κοινή πορεία του Ενδιάμεσου στις ευρωεκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κινούμενη άμμο θυμίζουν τα όσα συντελούνται το τελευταίο διάστημα στον ενδιάμεσο χώρο αναφορικά με τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας, καθώς όλοι συζητούν με όλους και τίποτα δεν είναι οριστικό, ενώ όροι και προϋποθέσεις δυσκολεύουν την κοινή πορεία των τεσσάρων κομμάτων.

Σε αυτό το θολό τοπίο, η Ελένη Θεοχάρους βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι το κόμμα θα κινηθεί αυτόνομα. Το κόμμα του Κέντρου έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην Πρόεδρο της Αλληλεγγύης πως η παρουσία της στο ψηφοδέλτιο του κόμματος είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη, νοουμένου ότι θα είναι υποψήφια κάτω από την ομπρέλα του κόμματος και όχι σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη. Η ίδια επιθυμεί μία κοινή πορεία των δύο κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου.

Και Νικόλας και Μαρίνος

Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχουν συζητήσει με την Ελένη Θεοχάρους πιθανή συνεργασία. Όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, όρος του ΔΗΚΟ είναι η Ελένη Θεοχάρους να κατέλθει ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και όχι ως αποτέλεσμα συνεργασίας ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη. Μία προϋπόθεση που θεωρείται από κύκλους της Αλληλεγγύης πως προσβάλλει το Κίνημα.

Το αν θα υπάρξει διαφοροποίηση των όρων στη συνέχεια ή κάποιος συμβιβασμός, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως πληροφορείται η «Κ», συζήτηση υπήρξε παράλληλα και για συνεργασία ΕΔΕΚ- Αλληλεγγύης, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να προτείνει στην Ελένη Θεοχάρους το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από πέντε υποψηφίους της ΕΔΕΚ και ένα της Αλληλεγγύης. Πρόταση η οποία φαίνεται να απέρριψε η Αλληλεγγύη μέσω των σωμάτων του Κινήματος, καθώς όπως λέγεται η ΕΔΕΚ δεν έχει την πενταπλάσια εκλογική δύναμη από την Αλληλεγγύη.

Δεν θέλουν Λιλλήκα

Πάντως η Ελένη Θεοχάρους έχει ήδη αποστείλει επιστολή στα κόμματα του χώρου –συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ- ζητώντας να παραμεριστεί η όποια πικρία και να διευθετηθεί συνάντηση των εν λόγω κομμάτων. Μέχρι τώρα επίσημα έχουν απαντήσει πως είναι ανοικτοί σε συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Το κύριο ζήτημα που φέρεται να αποτελεί πρόβλημα στην πορεία των τεσσάρων δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Λιλλήκα. Τόσο στην ΕΔΕΚ, όσο και στην Αλληλεγγύη, διαφωνούν με μία πιθανή συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών. Οι ενστάσεις της ΕΔΕΚ είναι γνωστές και χρονολογούνται από το 2013, ενώ η Αλληλεγγύη φαίνεται να μην έχει συγχωρήσει στον κ. Λιλλήκα την στάση του το περασμένο καλοκαίρι, όταν αρνήθηκε να στηρίξει την Αλληλεγγύη με το ζήτημα της 56ης έδρας. Όπως μαθαίνει η «Κ» δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση εντός των ημερών μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου, Γιώργου Περδίκη και Ελένης Θεοχάρους ούτως ώστε να διαφανεί πόσο πιθανή είναι μία κοινή πορεία των τριών, αποκλείοντας συνεπώς και τον Γιώργο Λιλλήκα.

Πάντως και στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΔΕΚ- Οικολόγων- Αλληλεγγύης, τα πράγματα δεν θεωρούνται και ιδιαίτερα ρόδινα εξαιτίας όρων και προϋποθέσεων που θέτει ο καθένας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την στάση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη όταν ο τελευταίος κατήγγειλε δημοσίως τη στάση της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ κατά την περίοδο του Συνεργατισμού, αλλά και το αίτημά του για εκ περιτροπής θητεία στο ευρωκοινοβούλιο στο ενδεχόμενο που ο ενδιάμεσος καταλάβει την έδρα. Όρος, που σύμφωνα με την ΕΔΕΚ θα πλήξει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στους πολίτες.

Και η Ελένη Θεοχάρους ωστόσο φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί με αίτημα των Οικολόγων, καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι, αίτημα του Γιώργου Περδίκη ήταν στο ενδεχόμενο εκλογής της Ελένης Θεοχάρους, να ενταχθεί στους Πράσινους. Πάντως, δημοσίως, ο κ. Περδίκης έχει δηλώσει πως δεν έχει βάλει όρους και προϋποθέσεις και είναι ανοικτός σε διάλογο. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος των Οικολόγων έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές στον Μαρίνο Σιζόπουλο για νέο γύρο συζητήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X