ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:50
 

Ενίσχυση διμερών σχέσεων Κύπρου-Ουγγαρίας με την επίσκεψη Συλλούρη

Κοινοβουλευτικές διμερείς σχέσεις, οικονομία, διεθνή ζητήματα και Κυπριακό, συζήτησε στην Ουγγαρία ο Πρόεδρος της Βουλής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ενίσχυση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ουγγαρίας στους τομείς της οικονομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της Παιδείας, το Κυπριακό, οι παρενοχλήσεις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και τα προβλήματα της Ουγγαρίας στην ΕΕ σε σχέση με το Μεταναστευτικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην Βουδαπέστη.
 
Ο κ. Συλλούρης πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Laszlo Kover. Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον ομόλογο του, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας Zsolt Semjen καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υφυπουργό για την Πολιτική Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου, Peter Sztaray.
 
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο κ. Συλλούρης είπε αρχικά πως συζήτησαν οι διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία σε ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Όπως σημείωσε με τον Ούγγρο ομόλογο του αποφάσισαν την επανεκκίνηση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας με την ανασύσταση των ομάδων Φιλίας Κύπρου-Ουγγαρίας στα δύο κοινοβούλια και την ανταλλαγή επισκέψεων. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει καλέσει τον Ούγγρο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Κύπρο για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
 
Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν, όπως σημείωσε ο κ. Συλλούρης, στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων. Πρώτον, την ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, παιδείας και τεχνολογίας. Δεύτερον, τη δυνατότητα αξιοποίησης της Κύπρου ως κέντρο ουγγρικών εταιρειών στην Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη μελέτη από ουγγρικές εταιρείες τεχνολογίες για αξιοποίηση παράγωγων του Φυσικού Αερίου και του πετρελαίου.
 
Επίσης, συζήτησαν ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία με την Ένωση, το Κυπριακό, τις παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και ένα συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά τις δύο χώρες και αφορά το άνοιγμα γραφείου του ψευδοκράτους στην Ουγγαρία από το 2014.
 
Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Ούγγρος Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στον κ. Συλλούρη ότι θα το εξετάσει, ενώ διαβεβαίωσε πως οι θέσεις αρχών της Ουγγαρίας στο Κυπριακό και στα ζητήματα της ΑΟΖ είναι αναλλοίωτες.
 
Ερωτηθείς αν οι Ούγγροι αξιωματούχοι ζήτησαν κάποια στήριξη στα ζητήματα που έχουν με την ΕΕ με φόντο το μεταναστευτικό, ο κ. Συλλούρης είπε πως οι συνομιλητές τους, εξήγησαν τις θέσεις της χώρας τους για το μεταναστευτικό και το πώς βλέπουν για τη χώρα τους το συγκεκριμένο ζήτημα. «Εμείς, βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την προσέγγιση τους αλλά εξήγησαν και τη δική μας θέση», κατέληξε.
 
Νωρίτερα, υπογράφοντας στο Βιβλίο επισκεπτών της Βουλής της Ουγγαρίας, ο κ. Συλλούρης έγραψε πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη του στην Ουγγαρία κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Laszlo Kover.
 
Όπως έγραψε, έχοντας μόλις ολοκληρώσει μια εγκάρδια και παραγωγική συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογο του, οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κάνουν την επίσκεψη του ουσιώδη ιδιαίτερα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών.
 
«Η Κύπρος είναι πραγματικά ευγνώμων για την στάση αρχών της Ουγγαρίας στη λύση του κυπριακού προβλήματος και για την συνεισφορά της στην ειρήνη και στην σταθερότητα στην Κύπρο μέσω της ενεργής συμμετοχής του ουγγρικού στρατού στο απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1995», έγραψε. Καταλήγοντας ευχήθηκε στον λαό της Ουγγαρίας συνεχή πρόοδο, ευημερία και εκπλήρωση των ευγενών τους στόχων.
 
Ο κ. Συλλούρης το απόγευμα ξεναγήθηκε σε ιστορικά μνημεία της πόλης ενώ η επίσκεψη ολοκληρώνεται απόψε με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Janos Latorcai.
 
Την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ο κ. Συλλούρης θα μεταβεί στο Λιχτενστάιν, για να συμμετάσχει στη 12η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 19.10).
 
Τον Πρόεδρο της Βουλής συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, Εύη Σταυρή-Χατζηγιάννη και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Α’, Δανάη Αγαθοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X