ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας-Κατεχομένων

Υπόθεση Αφρίκα και πολυκαμματική κυβέρνηση προκάλεσαν αναστάτωση στις διμερείς σχέσεις

Τις τελευταίες ώρες στις διμερείς σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Άγκυρα επικρατεί ένταση, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις των εκπροσώπων της νέας «κυβέρνησης» στην Άγκυρα έχουν ματαιωθεί ύστερα από προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις της πολυκομματικής «κυβέρνησης» με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον τ/κ τύπο, στην παρούσα φάση η Άγκυρα επιθυμεί να υποδεχθεί μονάχα τον αντιπρόεδρο της «κυβέρνησης» και «υπουργό Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσου της «πρεσβείας» όρισε ως ημερομηνία συνάντησης του κ. Όζερσαϊ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις 5 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία απορρίφθηκε από την «κυβέρνηση» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν δέχεται στην Άγκυρα τον Τουφάν Έρχιουρμαν.

Οι δυο εξελίξεις που απογοήτευσαν την Άγκυρα

Τι συμβαίνει στις σχέσεις της τ/κ κοινότητας με την Άγκυρα και για ποιο λόγο έρχονται την παρούσα στιγμή αυτές οι πληροφορίες στο προσκήνιο; Καλά ενημερωμένες πηγές στα κατεχόμενα μοιράζονται με την «Κ» σημαντικές πληροφορίες, που ρίχνουν φως στη νέα ένταση στις σχέσεις του βόρειου τμήματος του νησιού με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, στη νέα κρίση πρωταγωνιστούν δυο παράγοντες: Η Αφρίκα και η απογοήτευση της Άγκυρας για τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι στην υπόθεση Αφρίκα το «Προεδρικό» του Μουσταφά Ακιντζί και τα κόμματα που σχημάτισαν την πολυκομματική «κυβέρνηση» δεν τήρησαν την «εθνική στάση», την οποία ζήτησε να τηρήσουν οι Τ/κ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Από τη σκοπιά της Άγκυρας σε μια τόσο κρίσιμη στάση, μια τ/κ εφημερίδα δεν είχε κανένα δικαίωμα και λόγο να αναφερθεί σε «τουρκική εισβολή» και η τ/κ πλευρά έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σε αυτή την «πρόκληση».

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε κατά την προηγούμενη περίοδο η «Κ», η Άγκυρα δεν προσεγγίζει με θετικό τρόπο την πολυκομματική «κυβέρνηση». Η τουρκική πλευρά επιθυμούσε μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού, με την συμμετοχή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Η απόρριψη αυτού του σχεδίου φαίνεται πως προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση