ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός Οκτωβρίου κυκλοφορούν τέσσερεις τόμοι του φακέλου της Κύπρου

Η ανακοίνωση προήλθε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΚΥΠΕ

Εντός του μήνα θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν τέσσερις τόμοι του φακέλου της Κύπρου με αυθεντικά ντοκουμέντα που συγκεντρώθηκαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής από τη βουλή των Ελλήνων την περίοδο 1986-1988, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.
 
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», που συνδιοργανώνουν τα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Βούτσης είπε εξάλλου ότι η δημοκρατία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις, που φαίνεται να δυσκολεύουν την λειτουργική αποτελεσματικότητα του πολιτεύματος και να υπονομεύουν την ελκυστικότητα των δημοκρατικών ιδεωδών,
 
Οι κίνδυνοι αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν κατανοηθούν ως κρίσιμες προκλήσεις που μόνο η κριτική και συνεχής αποτίμησή τους μπορεί να οδηγήσει και να δώσει νέα πνοή προοπτικής για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για εξελίξεις που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την άνθηση αντιδημοκρατικών τάσεων και αντιλήψεων, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ακροδεξία, στην ΕΕ και διεθνώς.
 
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει τους πολλαπλούς και πολυεπίπεδους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες, αλλά ταυτόχρονα να δει και τις αντίστοιχες προκλήσεις για εναλλακτικές επιλογές υπέρβασης αυτών των κινδύνων» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι κίνδυνοι προκύπτουν από τον περιορισμένο και περιοριστικό ορισμό της έννοιας δημοκρατίας, μόνο ως απλής διαδικασίας ανάδειξης Κυβερνήσεων, κάτι που συχνά οδηγεί σε ταύτιση νομιμότητας και νομιμοποίησης.
 
Κίνδυνοι, συμπλήρωσε, προέρχονται και από την επικράτηση μιας «ακραίας αγοραίας λογικής, ενός είδους φονταμενταλισμού των αγορών» που οδηγεί σε ολοκληρωτικές λογικές του τύπου «δεν υπάρχει εναλλακτική».
 
Μίλησε παράλληλα και για κινδύνους που προκύπτουν από την υποβάθμιση της πολιτικής σε απλή τεχνοκρατική διαχείριση, καθώς και σε μετασχηματισμούς που περιορίζουν τη δημοκρατική λογοδοσία.
 
Αναφέρθηκε τέλος στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι ενσαρκώνει τη στενή συνεργασία των κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και άλλων συνεργειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X