ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Η Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας μας

Τσίπρας και Κοτζιάς ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην Ελβετία την Βουλή των Ελλήνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα χέρια της κυπριακής Βουλής περνά αντίγραφο του φακέλου της Κύπρου μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε ψηφοφορία του σώματος το απόγευμα της Τρίτης. 

Η ψηφοφορία ακολούθησε την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής Νικόλαου Βούτση σχετικά με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου». 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο 2016, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, είχαν προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για πρόσβαση στη υλικό του «Φακέλου της Κύπρου», που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (1986-1988), αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, αναφέρεται ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τα δύο Κοινοβούλια θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του «Φακέλου της Κύπρου», με στόχο την καταγραφή, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση του υλικού, για την αξιοποίησή του αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

Η βουλή των Ελλήνων συνήλθε σήμερα για συζήτηση του Κυπριακού μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η λύση του κυπριακού αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,  προσθέτοντας ότι η δίκαιη λύση του προβλήματος πρέπει να είναι το κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της κάτι που τόνισε όπως ανέφερε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ο 'Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η σχέση Ελλάδας Κύπρου, δεν περιορίζεται μόνο στις συνομιλίες για το Κυπριακό όπου ο συντονισμός ήταν εξαιρετικός». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξαίρετη συνεργασία στο Κρανς Μοντάνα.

Η συνεργασία Κύπρου Ελλάδας αποτελεί την διεθνή διπλωματική βάση για την Ελλάδα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η κυπριακή δημοκρατία έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που αξιοποιήσει τα δικαιώματα της θα έχει την στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας μας, διαμήνυσε.

Η λύση του Κυπριακού αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Τσίπρας για Φάκελο της Κύπρου

«Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».

Μετά την αρχική ομιλία του Πρωθυπουργού, το λόγο έλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Στην δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι περισσότεροι στην κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη βιώσιμη λύση που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Είμαστε στοιχημένοι σε κοινή εθνική γραμμή ευθύνης απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, υπογράμμισε.

Πάνος Καμμένος: Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και ο φάκελος της Χούντας

«Για πρώτη φορά η εθνική θέση διατυπώθηκε με απόλυτη ακρίβεια ανάγκασε την τουρκική πλευρά να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις, που είναι ότι θέλει την Κύπρο υπόδουλη με τουρκικό στρατό στο νησί είπε ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είναι η ώρα να μετατρέψουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από μια περιοχή συγκρούσεων σε μια περιοχή ειρήνης είπε στην ομιλία του ο κ. Καμμένος. 

«Οι αγώνες των Κυπρίων είναι αγώνες που δεν μπορούν να απαντηθούν με υπαναχωρήσεις λύσεων τύπου Ανάν». Παράλληλα ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι κάποιοι από αυτούς που αρθρογραφούν κατά του Υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά λάμβαναν μηνύματα στα κινητά από άτομα του ψευδοκράτους.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι φάκελοι της Κύπρου, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Καμμένος, χαρακτηρίζοντας το ως  πολύ σημαντικό βήμα και αίτημα των ε/κ για πάρα πολλά χρόνια το οποίο η ελληνική πλευρά δεν είχε ικανοποιήσει.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία. Κάποιοι στήριξαν το πραξικόπημα στην Κύπρο και το πραξικόπημα έχει τεράστια ευθύνη για την εισβολή την κατοχή και την απώλεια εθνικού εδάφους. Θα πρέπει να ανοίξει και ο φάκελος της Χούντας», είπε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας καταληκτικά.

Νίκος Κοτζιάς: Οι προτάσεις μας στην Ελβετία άφησαν μόνη την Τουρκία

Απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Κοτζιά στην ολομέλεια της ελληνικής Βουλής

«Αυτό το μάθημα που έβγαλα για τον εαυτό μου είναι ότι μια καλά σχεδιασμένη και επόιμονη διαπραγμάτευση και ισχυρή σταθερή συνεργασία, μας δίνει δυνατότητα να προωθήσουμε ατζέντα διαφορετική από τις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν.

Στις δύο συνθήκες προτείναμε στη συνθήκη των εγγυήσεων κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των στρατευμάτων και ήταν η πρόταση όπου εκτέθηκε με την διγλωσσία της η Τουρκία

Με τις προτάσεις μας είχε στιγμές που ακόμα και η Βρετανία αναγκάστηκε να τις υιοθετήσει ακόμα και η ΕΕ και ο ΟΗΕ τις υποστηρίξανε και βρέθηκε η Τουρκία μόνη της. Μπήκε πλέον στην ατζέντα του Κυπριακού η διατύπωση ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος κάτι που έγινε αποδεκτό και υιοθετήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Με τις παραστάσεις μας αναγκάστηκε ο Τσαβούσογλου να πει ότι η Τουρκία δεν θέλει να παραιτηθεί από τα επεμβατικά της δικαιώματα και ήθελε στη νέα συνθήκη να διατηρήσει όλα αυτά τα συμφέροντα και τις δυνατότητες. Εμείς πήγαμε εκεί γιατί θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα.
Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με μία αρχή με την οποία δεν συμφωνούν όλα τα κόμμα, η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δεν αφορά την Ελλάδα.

Δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, και όποτε το επιχείρησε στο παρελθόν το πλήρωσε ακριβά η Κύπρος. Επίμονα το υποστηρίξαμε γιατί θέλαμε να κρατήσουμε την Τουρκία μακρυά από την εσωτερική πτυχή. Δεν ανακατευτήκαμε στην εσωτερική πτυχή.
Για πρώτη φορά ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει επεμβατικά δικαιώματα.

Πετύχαμε αναβάθμιση αυτών των ζητημάτων αντιμετωπίσαμε από κοινού με κυπριακή δημοκρατία τα ανοιχτά ζητήματα
είναι ολοφάνερο ότι δεν τέλειωσε το Κυπριακό πρόβλημα, τα προβλημάτα είναι ανοιχτά αλλά η θεματολογία έχει γίνει διαφορετική. Πιθανό να δούμε τουρκικές προκλήσεις, αλλά οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι. Δεν υποτιμώ αλλά δεν υερτιμώ κανένα.

Την επόμενη Δευτέρα θα βρεθεί η ελληνική αντιπροσωπεία που ήταν στην Ελβετία, στην Κύπρο για να κουβεντιάσει για το πως θα αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότοτες και προβληματα που ανακύπτουν, την τελωνειακή ένωση και την κοινή γραμμή στο θέμα, να εξηγήσουμε παντού τι πραγματικά συνέβη, με συγκεκριμένη την αλήθεια να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων που επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στο μέλλον μπορεί να υπάρχει πολίτης που θα θέλει να ονομάζεται μόνο Κύπριος.

Η δημοκρατία στην Κύπρο πρέπει να είναι δημοκρατία των κοινοτήτων και δημοκρατία των πολιτών», είπε καταληκτικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X