ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαφές Χριστοδουλίδη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Συμμετέχει σήμερα στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Η κατάσταση στη Συρία, η συμφωνία με το Ιράν, και η υπόθεση της Ουκρανίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του (FAC) Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατου Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερινι.

Η Συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9.00 τοπική ώρα, και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με την επίθεση στο Salisbury, με τη δηλητηρίαση των Sergey και Yulia Skripal, κατά την έναρξη της ατζέντας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών ενδέχεται να σχολιάσουν επίσης τις ρωσικές προεδρικές εκλογές. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα πραγματοποιήσουν ακόμη ένα ανεπίσημο γεύμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας Kang Kyung-wha, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και τις προθέσεις της Β.Κορέας.

Αναλυτικά, οι Υπουργοί Εξωτερικών πρώτα θα ανταλλάξουν απόψεις για την Ουκρανία. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επίσκεψή της στο Κίεβο στις 11-12 Μαρτίου. Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα σχετικά με τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Οι υπουργοί μπορούν επίσης να συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και να αναφερθούν στην 4η επέτειο της παράνομης προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία στην φιλόδοξη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πιο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας στις 8 Δεκεμβρίου 2017 εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της Ουκρανίας στην επιδίωξη συνολικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και αξιολόγησε τα βήματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενίσχυσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Η ΕΕ εξακολουθεί να καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, συνδυάζοντας την υποστήριξή της με το διάλογο και τις διπλωματικές προσπάθειες με πιέσεις μέσω περιοριστικών μέτρων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση της Ανατολικής Ουκρανίας και η ανθρωπιστική λύση παραμένει επιτακτική, καθώς 3.4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Αμέσως μετά και σε συνέχεια της συζήτησής τους κατά την άτυπη συνεδρίασή τους (Gymnich) στις 15 Φεβρουαρίου και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 26 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Staffan de Mistura. Το Συμβούλιο θα συζητήσει την υποστήριξη και την αναζωογόνηση της ενδο-συριακής πολιτικής διαδικασίας με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ενόψει δε της δεύτερης διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» στις 24 και 25 Απριλίου 2018, το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και ιδιαίτερα στο Αφρίν και την Ανατολική Γκούτα. Αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως την απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα αυτό απαιτεί χωρίς καθυστέρηση τη διακοπή των εχθροπραξιών 30 ημερών, με μόνη εξαίρεση τις επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απαριθμούνται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η δεύτερη διάσκεψη των Βρυξελλών θα προεδρεύεται από κοινού από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Θα είναι η ευκαιρία να κινητοποιηθεί τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύριους στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην περιοχή, καθώς και περαιτέρω πολιτική στήριξη σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Όπως και η πρώτη διάσκεψη, αναμένεται να συγκεντρώσει συμμετέχοντες από περισσότερες από 70 χώρες και οργανώσεις σε υπουργικό επίπεδο. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία στις 3 Απριλίου 2017. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία στο πλαίσιο του υφιστάμενου πλαισίου που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 3 Απριλίου 2017, η ΕΕ πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει σθεναρά το έργο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ και των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής κινητοποιήσει περισσότερα από 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και για στήριξη της σταθεροποίησης ως απάντηση στην κρίση στη Συρία από το 2011. Το Συμβούλιο έχει θέσει σε εφαρμογή στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος ενόψει τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα πραγματοποιήσουν ανεπίσημο γεύμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας (Νότια Κορέα) Kang Kyung-wha, ο οποίος θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. Η συζήτηση αναμένεται κυρίως να αγγίξει την τελευταία ανακοίνωση του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ, Βόρεια Κορέα), Kim Jong-Un, που περιλαμβάνει την αναμενόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Kim Jong-un και του προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας Moon Jae-in, τον Απρίλιο, καθώς και την αναγγελθείσα συνάντηση κορυφής μεταξύ του Kim Jong-un και του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, αν επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως το στόχο της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αυστηρή εφαρμογή από όλους, δεδομένου ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και για να διατηρηθεί η πίεση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να προχωρήσει προς την αποπυρηνικοποίηση.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει στη συνέχεια το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης συνέχισης της εφαρμογής της JCPOA. Οι υπουργοί θα ασχοληθούν με άλλα ζητήματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της JCPOA, όπως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή. Όπως επανέλαβαν και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών στη δήλωσή τους της 16ης Οκτωβρίου 2017, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει δέσμευση για τη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της JCPOA. Η συμφωνία επιδιώκει να διατηρήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπό έλεγχο και υπό στενή παρακολούθηση. Αυτό επιβεβαιώθηκε 10 φορές από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στο πλαίσιο ενός συνολικού και αυστηρού συστήματος παρακολούθησης. Η ΕΕ εξέφρασε τέλος, τις ανησυχίες της σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους και την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στη δήλωση της 16ης Οκτωβρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση