ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:46
 

Επικράτησε αλλά με μικρή προσέλευση ο Νικόλας

Χωρίς αντιπολίτευση η νέα πενταετία του ΔΗΚΟ και με πλήρη επικράτηση του ΔΗΚΟϊκού προέδρου στα συλλογικά όργανα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Αρχίζει νέα εποχή για το ΔΗΚΟ» επεσήμανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος όταν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί της Κυριακής. Και αποτελεί μάλλον γεγονός, ότι σε αυτή τη νέα εποχή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν θα έχει αντιδράσεις του παρελθόντος καθώς ελέγχει πλήρως τα συλλογικά όργανα του κόμματος, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να απέχει πλήρως σε αυτή την πενταετία. Μία επικράτηση που διαφάνηκε, όχι μόνο μετά και τις διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά και εξαιτίας των προσώπων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

6500 μέλη προσήλθαν στην κάλπη, ενώ το 2013 είχαν φτάσει τις 25.000

Λίγο ο καύσωνας, λίγο ο μικρός αριθμός των υποψηφιοτήτων, αλλά και η απουσία εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία, όπως άλλωστε και το 2013, ήταν οι λόγοι που η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα μικρή για τα δεδομένα του ΔΗΚΟ, φτάνοντας τις 6500 περίπου παγκυπρίως. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέντε χρόνια πριν, η προσέλευση των ΔΗΚΟϊκών είχε φτάσει τις 25.000, περίπου στον τετραπλάσιο αριθμό από ότι σήμερα. Το αν αυτό ερμηνεύεται και ως απαξίωση μίας μεγάλης μερίδας στελεχών για τα εσωκομματικά δρώμενα μετά και τις διαγραφές, είναι λίγο νωρίς να διαπιστωθεί. Το σίγουρο είναι πως η χαμηλή προσέλευση υπήρξε αντικείμενο κριτικής από μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. 

Νίκη Χριστιάνας και η αποχώρηση Μουσιούττα

Με 64% εκλέγηκε αναπληρωτής πρόεδρος η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανοικτό το τι θα γίνει με τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

Αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος εκλέγηκε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου λαμβάνοντας ποσοστό 64%, έναντι του 36 % που έλαβε ο Μαρίνος Μουσιούττας. Μία εμφανής διαφορά που κατέδειξε και την επικράτηση της σχολής Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αποτελεί μία εκ των πιο στενών του στελεχών του κ. Παπαδόπουλου.
Το ζήτημα ωστόσο είναι πώς θα κινηθεί πλέον ο Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος μετά και την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος, ευχαρίστησε τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο, συνεχάρη την κα. Ερωτοκρίτου, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος δεν βασίστηκε σε ξένα δεκανίκια. Μία τοποθέτηση που έκανε αίσθηση, όπως και η αποχώρησή του από την αίθουσα πριν την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων.

Η δυσφορία Μουσιούττα και το οργανωτικό της ΔΗΠΑ

Ερώτημα το ποιά θα είναι η σχέση ηγεσίας-Μουσιούττα καθώς υπήρξε δυσφορία εκατέρωθεν κατά τον προεκλογικό


Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, υπήρξε δυσφορία, τόσο από την πλευρά του Μαρίνου Μουσιούττα όσο και στον στενό περίγυρο του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τον προεκλογικό. Όπως είπαν κύκλοι που βρίσκονται στον στενό περίγυρο του κ. Μουσιούττα, από το περιβάλλον υπήρξαν στελέχη που διέρρεαν πως ο Μαρίνος Μουσιούττας είχε στο οργανωτικό του στελέχη που προέρχονταν από τη νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Παράταξη και εν πολλοίς τη στήριξη του Μάριου Καρογιάν. Κάτι που φέρεται να ενόχλησε τον βουλευτή Λευκωσίας. Από πλευράς κύκλων που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, θεωρείται πως ο Μαρίνος Μουσιούττας έκανε ένα άσχημο προεκλογικό, καθώς όπως λέγεται προβαλλόνταν ως στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Φέρεται βέβαια να ενόχλησε και το γεγονός ότι η ηγεσία ενημερώθηκε για την υποβολή της υποψηφιότητάς του κ. Μουσιούττα από τη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ». Το ποιες θα είναι πλέον οι σχέσεις των δύο μερών θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Παραφωνία ο Τρυφωνίδης
Τρεις αντιπρόεδροι του κόμματος εκλέγηκαν οι Αντώνης Αντωνίου (3133) Αλέκος Τρυφωνίδης (2310) και Μιχάλης Δαμιανός (2007). Ο πρώην βουλευτής Πάφου Αντώνης Αντωνίου υπήρξε η κύρια προτίμηση του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου για την αντιπροεδρία. Ο Μιχάλης Δαμιανός από την άλλη έπαιζε μέχρι τέλους με την υποψηφιότητα του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, επικρατώντας στο τέλος. Η μόνη υποψηφιότητα που βγαίνει εκτός της γραμμής Νικόλα είναι αυτή του Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος έχει αρκετές φορές διαφωνήσει με τους χειρισμούς του κ. Παπαδόπουλου, Είναι το στέλεχος που ζήτησε να δοθεί κλάδος ελαίας στους διαγραφέντες ενώ χαρακτηριστική και η ατάκα του όταν διαφωνούσε με το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων πως «δεν θα πάρουμε διαζύγιο με τον Αναστασιάδη και να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως από πλευράς του περιβάλλοντος Νικόλα Παπαδόπουλου η εκλογή Τρυφωνίδη ήταν κάτι που επιθυμούσαν, ούτως ώστε να μείνει κοντά στο κόμμα το εν λόγω στέλεχος και να κατέλθει στις επόμενες βουλευτικέςΤα παρατράγουδα
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε αντίθεση με την προηγούμενη πενταετία, δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις αλλά και εντάσεις, πλην τεσσάρων περιπτώσεων. Δύο στην Πάφο μία στο Παραλίμνι και μία στην Λευκωσία. Στη Λευκωσία, ο πρόεδρος τοπικής Πέρα Ορεινής, Πόλυς Πολυκάρπου προσήλθε με την οικογένειά του στην κάλπη για να ψηφίσει, ωστόσο δεν ήταν στο μητρώο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν αποκλείεται ο ίδιος να προχωρήσει τη Δευτέρα σε καταγγελία για την εν λόγω υπόθεση.

Παρέδωσε τα κλειδιά ο Μάρκος

Χωρίς κυπριανική παρουσία η νέα πενταετία ΔΗΚΟ, με τον Μάρκο Κυπριανού να ψηφίζει και να παραδίδει τα κλειδιά του γραφείου
Τέλος εποχής αποτελεί πλέον για το ΔΗΚΟ η Κυπριανική παρουσία. Όχι μόνο γιατί πολλά από τα διαγραφέντα στελέχη ανήκαν στην σχολή Σπύρου Κυπριανού, αλλά και επειδή ο Μάρκος Κυπριανού αποχώρησε και επίσημα από την θέση του αναπληρωτή προέδρου. Μετά και την κάθοδό του στην κάλπη, παρέδωσε μάλιστα τα κλειδιά του γραφείου του.

Η επόμενη μέρα
Την επόμενη μέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ποια θα είναι η στάση των ηττημένων της εκλογικής διαδικασίας. Ήδη συζητείται το ποιος θα αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τη στιγμή που η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναλαμβάνει πλέον θέση αναπληρωτή. Όπως αναφέρουν έγκυρες κομματικές πηγές, δεν έχει παρθεί η όποια απόφαση ακόμα, αλλά είναι κάτι που θα αποφασιστεί από ολόκληρη την ομάδα. Ανοικτό είναι το αν θα προταθεί ο Μαρίνος Μουσιούττας ως ένδειξη συμφιλίωσης ή ο Άγγελος Βότσης, τόσο εξαιτίας της κοινοβουλευτικής πείρας του, αλλά και σε μία προσπάθεια να τον κρατήσουν κοντά στο κόμμα. Εκπρόσωπος τύπου όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος έδωσε το παρόν του στην καταμέτρηση.

 Το νέο εκτελεστικό

Πρώτος στο εκτελεστικό γραφείο, τερμάτισε ο Χρύσανθος Σαββίδης, ενώ δεύτερος με μικρή διαφορά ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύσης Παντελίδης. Στην πρώτη πεντάδα των σταυρών προτίμησης και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Γιώργος Σολωμού αλλά και ο Χρίστος Σενέκης. Τρία πρόσωπα που είχαν έντονη εμπλοκή στον προεκλογικό και στενή σχέση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το νέο δεκαπενταμελές του ΔΗΚΟ αποτελείται από τους:

 1. Σαββίδης Χρύσανθος
 2. Παντελίδης Χρύσης
 3. Φακοντή Αυγούστα
 4. Σολωμού Γιώργος
 5. Σενέκης Χρίστος
 6. Ροδιάς Χρίστος
 7. Μιχαηλίδης Ανδρέας
 8. Γεωργιάδης Ανδρέας
 9. Κουλία Άντρη
 10. Γεωργιάδου Αλεξία
 11. Παναγιώτου Μάριος
 12. Ορφανός Μάριος
 13. Γιαλέλης Μαρίνος
 14. Σιβιτανίδης Αντώνης
 15. Κιούπη Στάλα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X