ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικρίσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και Αλληλεγγύης κατά του Έιντε

Και για παραπλανητική ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο έκανε λόγο ο Νικόλας Παπαδόπουλος

ΚΥΠΕ

Επικρίσεις για τη στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε διατύπωσαν οι ηγεσίες των κομμάτων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώσει δημόσια ότι δεν αποδέχεται νέο ρόλο του κ. Έιντε, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ευχήθηκε η φραστική αντίδραση του Προέδρου να μετατραπεί και σε πράξη και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε πως στόχος του κ. Έιντε είναι η αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αν επιτραπεί στον κ. Έιντε να παρουσιάζει ούτω καλούμενες προτάσεις και ιδέες, κινδυνεύει η δική μας πλευρά να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστεί να απορρίπτει τέτοιες προτάσεις και να δεχθεί πιέσεις για περαιτέρω υποχωρήσεις. “Δεν πρέπει να επιτραπεί στον κ. Έιντε να καταθέσει τέτοιες προτάσεις, δεν είναι δουλειά του κ. Έιντε να αντικαταστήσει τα δύο μέρη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις”, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για παραπλανητική πληροφόρηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς είχε πει ότι δεν είχε αποδεχθεί την αναβάθμιση του ρόλου του κ. Έιντε ή την αλλαγή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. “Φαίνεται πως τελικά το έχει αποδεχθεί ή ότι συναινεί σιωπηρά σε αυτή την αναβάθμιση”, είπε.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει δημόσια ότι δεν αποδέχεται αυτό τον ρόλο του κ. Έιντε και ότι δεν αποδέχεται να παραλάβει τις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατεθούν από τον κ. Έιντε. “Ελπίζουμε”, συνέχισε, “αυτή τη φορά να μην κρυφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πει ξεκάθαρα αυτά που οφείλει να πει, και να μην λέει διαφορετικά πράγματα στο Εθνικό Συμβούλιο και διαφορετικά πράγματα στο παρασκήνιο”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι ενέργειες του κ. Έιντε δεν είναι καινούριο φαινόμενο και πολύ αργοπορημένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τουλάχιστον φραστικά συνειδητοποιήσει αυτές τις ενέργειες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα αυτή η φραστική αντίδραση να μετατραπεί και σε πρακτική αντίδραση, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ καλούσε τον Πρόεδρο να λάβει μέτρα εδώ και δύο χρόνια για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, ζητώντας την ανάκλησή του.

“Όχι μόνο αυτό δεν έπραξε, αλλά η συνολική στάση τόσο του Προέδρου όσο και των συμβούλων και συνεργατών του, υποβοηθούσαν τον κ. Έιντε στο να ακολουθεί αυτή την παρελκυστική και άκρως επικίνδυνη πολιτική”, είπε.

Η κ. Θεοχάρους από την πλευρά της είπε πως η πολιτική του Έιντε είναι να πείσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τον ΟΗΕ για την αναγκαιότητα να γίνουν αποδεκτές οι 4 βασικές ελευθερίες σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση. “Αυτός είναι ο μείζον στόχος του και γι αυτό λέμε ότι εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και πρέπει να ανακληθεί”, είπε.

Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τις νέες απαιτήσεις των Τούρκων, η κ. Θεοχάρους είπε πως για την ίδια και το Κίνημα της, με όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν ανακοινωθεί από τη δική μας πλευρά, η λύση και πάλιν δεν είναι βιώσιμη. “Συνεπώς, και να μην αποδεχθεί τίποτα από εδώ και πέρα, είμαστε μπροστά σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο”, είπε.

Σε σχέση με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι εξαντλείται ο χρόνος, η κ. Θεοχάρους είπε πως πρέπει σκεφτούμε κατά πόσον υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν γνωρίζει ο κυπριακός λαός, ή μήπως απειλεί ο κ. Γκουτέρες έμμεσα ότι τον Ιούνιο αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις θα παρέμβει το τουρκικό ναυτικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση