ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αίγυπτος στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα ενεργειακά

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στο Προεδρικό Μέγαρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με εκατέρωθεν προσδοκίες για το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δυο χωρών, ξεκίνησε σήμερα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στη Κύπρο. Με τα ενεργειακά στην κορυφή της ατζέντας, οι ηγέτες των δυο χωρών θα επισφραγίσουν επί κυπριακού εδάφους το άριστο επίπεδο σχέσεων Λευκωσίας – Καΐρου, βάζοντας τα θεμέλια για επέκταση τους, και σε τομείς όπως ο τουρισμός η υγεία και παιδεία.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το τελετουργικό οι δύο προέδροι πραγματοποιούν  κατ ιδίαν συνάντηση. Το κυρίως μενού των διμερών επαφών περιλαμβάνει διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών και από τις δυο πλευρές.

Κατα την επίσημη υποδοχή του Αλ Σίσι παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομίας ενώ τιμές απόδιδε διακλαδικό αγήματα της Εθνικής Φρουράς αποτελούμενο απο άνδρες των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) της Αεροπορίας και του Ναυτικου.

Συνεχής ενημέρωση

Ειναι χαρά μου που βρίσκομαι στην Κύπρο τόνισε στην δική του δήλωση ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. Οι σχέσεις ειναι διαχρονικές και ιστορικές, ανοίγουμε νέες προοπτικές για τους δυο λαούς τόνισε ο Αλ Σίσι. Ο πρόεδρος Σίσι έκανε αναφορά στις συμφωνίες που έχουν υπογράφει. Στον τομέα της ενέργειας οι συνεργασίες μας θα συνεχιστούν. Όπως τόνισε ο Σίσι η Αίγυπτος στηρίζει τι δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

ΠτΔ: Τιμή και χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο ο Σίσι

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά καλωσόρισε την επίσκεψη στην Κύπρο του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι στην Κύπρου ο ΠτΔ. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις αδελφικές οι σχέσεις των δυο χωρών. Οι διμερείς επαφές και η αυριανή τριμερής τόνισε αποδεικνύει ότι εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας. Σήμερα είπε επαναβεβαιώσαμε τις πολύ καλές σχέσεις μας που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς.

Οι επικοδομικές διαβουλεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα πέραν το 35 συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης. Ανακοινώνουμε ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης την θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεων Σε θέματα άμυνας ασφάλειας και ενέργειας θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής. Για τα θέματα ενέργειας προσφέρουν μια ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας.

Η συνεργασία μας είπε εδράζεται στο δίκαιο της θάλασσας και στο διεθνές δίκαιο. Είχα την ευκαιρία κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαβεβαιώσω τον πρόεδρο Σίσι ότι θα υποστηρίξουμε τις σχέσεις της Αιγύπτου με Ε.Ε. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στα του Λιβανου. Η Κύπρος υποστηρίζει την αναβιώσει των συνομιλιών Ισραήλ και παλαιστίνιων. Ενημέρωσα τον πρόεδρο για κυπριακό και τα όσα έγιναν στην Ελβετία.Εκφράζω προς την Αίγυπτο την ευγνωμοσύνη για την αμέριστη συμπαράσταση στο κυπριακό λαό κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος Σίσι είπε ότι είναι τιμή του να παρασημοφορηθεί με το παράσημο του Μακάριου Γ πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε  το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ στο πρόεδρο της Αιγύπτου , ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας αλλα και του ρόλου στην ευρύτερη περιοχη.

Αναστασιάδης: Τιμή μου που καλωσορίζω τον Πρόεδρο Σίσι

Με ένα μήνυμα στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φαταχ αλ Σίσι. Τιμή και χαρά μου που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι. Η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας, έγραψε

 

Στα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για την επίσημη επίσκεψη του Αλ Σίσι συγκαταλέγεται και μια κινητή μονάδα ηλεκτρονικών παρεμβολών. Το όχημα των Αιγυπτίων που συνοδεύει τον πρόεδρο Σίσι επηρεάζει τις ασύρματες επικοινωνίες. Ήδη στο προεδρικό παρατηρούνται κατά διαστήματα προβλήματα με το ασύρματο Ιντερνέτ ενώ κάποια στιγμή επηρεάστηκαν και οι ασύρματες κάμερες.

Στις 10:25 πραγματοποιήθηκε η άφιξη του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ο Αιγύπτιους πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαριου Γ. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η κατ´ ίδιας συνάντηση των δυο ηγετών. Θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή 7 υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης και 4 υπουργών από πλευράς Αιγύπτου

Στην υποδοχή του Αιγύπτιου προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης .Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες και επιστρέφει απόψε.

Στις 09:30 το πρωί έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλειας πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μεγαρο απο τον Προεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η είσοδος στο Προεδρικο επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία φέρουν διαπίστευση ενώ οι έλεγχοι ειναι έντονοι.Όλοι οι επισκέπτες περνούν απο ηλεκτρονική αψίδα .

Επίσης απο πλευράς αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί το κέντρου χειρισμού κρίσης με την επιστράτευση μιας απο τις δυο δορυφορικές μονάδες που έχει στην διάθεση της η αστυνομία για να λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρονο. Οι συγκεκριμένες μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων εγκαινιάστηκαν με το περιστατικό του Αιγύπτιου αεροπειρατή στη Λαρνακα.

Πρώτη αντίδραση από ΠτΔ


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άξονας στα ενεργειακά

Στην προμετωπίδα των διμερών επαφών θα βρεθεί το σύνολο του πλέγματος των ενεργειακών ζητημάτων, τόσο σε στρατηγικό όσο και εμπορικό επίπεδο. Στο πρώτο σκέλος που θα βρεθεί και την επομένη σε επίπεδο τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, θα εξετασθούν ευρύτερα ζητήματα πολιτικής που έχουν τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. και έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια, κρατών της περιφέρειας αλλά και των κοιτασμάτων της περιοχής. Στο κομμάτι αυτό η Λευκωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λειτουργώντας ως γέφυρα για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. έτσι όπως έχει εγκαινιαστεί με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων στις τριμερείς επαφές με το Ισραήλ.

Αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη τετραμερής με το Ισραήλ. Στο δεύτερο σκέλος το Κάιρο ήδη δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα προκειμένου να καταστεί ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Η Αιγυπτιακή πλευράς έχει δείξει τις προθέσεις της με τις νουθεσίες του υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών της χώρας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Το συγκεκριμένα θέμα θα απασχολήσει τις δυο πλευρές και αυτό που αναμένεται είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση προκειμένου να ενθαρρυνθούν ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν σε υποδομές. Από πλευράς Λευκωσίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης «Κ», θα τεθεί και το σχέδιο Β στην περίπτωση που η απροθυμία εταιρειών συνεχισθεί.

Κοινός αγωγός με Ζορ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» οι δυο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο των κοινών αγωγών μεταφορά ΦΑ από τα κοιτάσματα της Κύπρου και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα εξετάζεται αν είναι πρακτικά εφικτή λύση η μεταφορά των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» μέσω του αγωγού από το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. Μια επιλογή η οποία μειώνει το κόστος υποδομών από το κυπριακό κοίτασμα που υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολάρια. Πρώτη επιλογή για τη Λευκωσία αποτελούν οι αυτόνομες υποδομές ωστόσο όπως έχει διαφανεί η τιμή του ΦΑ στις διεθνείς αγορές λειτουργεί αρνητικά.

Περιφερειακά – Άμυνα

Τα περιφερειακά ζητήματα θα απασχολήσουν σε διμερές αλλά και τριμερές επίπεδο. Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα εγκύψουν στα όσα τεκταίνονται στο γειτονικό Λίβανο λόγω και Σαάντ Χαρίρι Επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ. Σημαντικό κομμάτι των επαφών και τα ευρύτερα θέματα ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου ένα ζήτημα για το οποίο θα ακολουθήσει επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου τον επόμενο μήνα στη Λευκωσία.

Μνημόνιο συναντίληψης

Από τα σημαντικά των διμερών επεφών η υπογραφεί Μηνομονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου μετά το πέρας των διευρυμένων επαφών. Μετά το Προεδρικό Μέγαρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Βουλής προς τιμή του. Η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στον Αλ Σίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προηγουμένως οι δυο ηγέτες θα παραστούν και θα μιλήσουν στο Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση