ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Λιλλήκα στον Πρόεδρο για την παιδεία

Εισηγείται να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών με τη συμμετοχή του υπ. Παιδείας, εκπαιδευτικών οργανώσεων και γονέων

Newsroom K

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα της Παιδείας απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Στην επιστολή ο κ. Λιλλήκας εισηγείται στον κ. Αναστασιάδη όπως αναλάβει την πρωτοβουλία και συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών με τη Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων καθώς και των Συνομοσπονδιών των γονέων.

Ταυτόχρονα εισηγείται μια σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τεκταινόμενα στον τομέα της παιδείας και την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και των Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η αποτυχία της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού με τους εκπαιδευτικούς και η εξαγγελία νέων κινητοποιήσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό συγκρουσιακό κλίμα, που μόνο κακά προμηνύει.

Ανησυχούμε για το αν τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία μας καθώς και για την διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Δεδομένου ότι σε λιγότερο από δύο μήνες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και δεδομένου ότι τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της παιδείας και κατά συνέπεια το μέλλον των παιδιών μας, παραμείνουν άλυτα, εισηγούμαστε κύριε Πρόεδρε, όπως αναλάβετε πρωτοβουλία και συγκαλέσετε Συμβούλιο Αρχηγών με τη Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων καθώς και των Συνομοσπονδιών των γονέων.

Είμαι πεπεισμένος ότι αν υπάρχει η καλή διάθεση και η πολιτική βούληση, από όλους να δούμε την παιδεία ως μια εθνική πρόκληση μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πλαίσιο ικανό, όχι απλά να δώσει λύση στη σημερινή κρίση αλλά, να οδηγήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα εκεί που όλοι θέλουμε, ψηλά στη διεθνή κατάταξη.

Είναι σημαντικό ο όλος διάλογος να διεξαχθεί χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς δογματισμούς και χωρίς προκαταλήψεις από κανένα. Με θετικό πνεύμα μπορούμε να συμφωνήσουμε:

1. Το όραμα για την παιδεία. Τους στόχους μας.
Τι είδους παιδεία θέλουμε; Με ποιες αρχές, αξίες και δεξιότητες θέλουμε να αποφοιτούν οι νέοι μας;

2. Ιεράρχηση των προβλημάτων:
Όλα τα διαχρονικά προβλήματα να τεθούν σε σειρά αξιολογικής προτεραιότητας με χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση του διαλόγου και καθορισμό των λύσεων. Θέματα όπως η υλικοτεχνική υποδομή, η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η ειδική εκπαίδευση, η ασφάλεια και η υγεία, ο οριζόντιος εξορθολογισμός του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ο εκσυγχρονισμός του Υπουργείου και του όλου εκπαιδευτικού συστήματος κλπ. πρέπει να μπουν σε τροχιά λύσης.

3. Δεκαετές Σχέδιο Δράσης:
Συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του οράματος που θα καθοριστεί και την παράλληλη εφαρμογή των λύσεων που θα συμφωνηθούν για τα διαχρονικά προβλήματα, τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

4. Μηχανισμός αξιολόγησης και παρακολούθησης
Σύσταση μηχανισμού αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων και παρακολούθησης υλοποίησης των αποφάσεων, με την υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Ασφαλώς, κύριε Πρόεδρε, προέχει η επίλυση της σημερινής κρίσης που ναρκοθετεί την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η κρίση αυτή, όμως, μας προσφέρει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα δομημένο διάλογο για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας.

Κύριε Πρόεδρε, παραμένω στη διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση του θέματος με στόχο, ως πολιτεία να προσφέρουμε στα παιδιά μας, αυτό που δικαιούται: το καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση