ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπονται διαφωνίες μετά την παραλαβή του φακέλου

Ζήτημα ελεύθερης πρόσβασης και συμμετοχής όλων των κομμάτων θα θέσει το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Mπορεί η παραλαβή των 11 κιβωτίων με τα πιστά αντίγραφα των χαρακτηρισμένων εγγράφων και πρακτικών που συνέλεξε η ειδική εξεταστική επιτροπή της βουλής των Ελλήνων να χαρακτηρίστηκε ως στιγμή μεγάλης συγκίνησης και δέους, ωστόσο αναμένονται εντάσεις και διαφωνίες την επόμενη μέρα της επίσημης παράδοσης του φορτίου, για το πώς θα αξιοποιηθεί το ιστορικό αυτό υλικό. 

Ήδη στο ΑΚΕΛ εκφράζουν ανησυχίες ότι ο φάκελος της Κύπρου, ενδέχεται για ποικίλους λόγους να «καταχωνιαστεί» σε ένα δωμάτιο της βουλής και να μην αξιοποιηθεί καταλλήλως. Αυτό που αναμένεται να ζητήσει και επίσημα το ΑΚΕΛ είναι την ελεύθερη πρόσβαση στο ιστορικό αυτό υλικό αλλά και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στην επιτροπή που έχει καταρτιστεί για τη διαχείριση του υλικού.

Πρώτα δείγματα διαφωνίας, καταγράφηκαν στη σύσκεψη αρχηγών, καθώς το ΑΚΕΛ ζητούσε να μιλήσουν όλα τα κόμματα κατά τη σημερινή ειδική συνεδρία και όχι αποκλειστικά οι Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Βούτσης. Πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Όπως ενημερώνεται η «Κ» το πιο πιθανό, είναι πως το ΑΚΕΛ θα θέσει ζήτημα κατά τη σημερινή ολομέλεια, σε μία προσπάθεια αξιοποίησης του ιστορικού υλικού. Υπενθυμίζεται πως κατά τη σημερινή επίσημη παράδοση που θα γίνει σε ειδική συνεδρία της ολομέλειας παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, πρώην Προέδρων Δημοκρατίας και Βουλής, του Αρχιεπισκόπου και πρώην βουλευτών, θα μιλήσουν μόνο οι Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Βούτσης. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο κοινοβουλίων.

Η αξιοποίηση

Το πώς θα αξιοποιηθεί το περιεχόμενο των εγγράφων είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, με την παραλαβή των φακέλων, θα γίνει αμέσως η ψηφιοποίηση των εγγράφων ενώ ζήτημα ανοικτό παραμένει το κατά πόσο η διαχείριση του υλικού θα γίνει στο πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας.

Το υλικό αποτελείται από 134 φακέλους, που περιέχουν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως και τις καταθέσεις 45 μαρτύρων στην υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες. Οι φάκελοι, θα φυλάγονται στο υπόγειο της Βουλής, σε ένα δωμάτιο υψίστης ασφαλείας από ενδεχόμενο πυρκαγιάς και κλοπής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X