ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν-Τσίπρας: Είπαν να ξαναπιάσουν το νήμα στο κυπριακό, δεν είπαν πότε

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για εκλογές και ο Τσαβούσογλου θα δει τη Λουτ για να πάρει παράταση ως τον Ιούνιο

Η χθεσινή εμφάνιση των Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, είχε και έντονες κυπριακές αποχρώσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε πάρει τα μηνύματα από τη Λευκωσία και την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν το ταξίδι του στην Τουρκία. Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα είχε γίνει μετά τη σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λευκωσία, κράτησε στο τετ α τετ περίπου μια ώρα πριν τη συμμετοχή των ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου, οπότε είχε να πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Ερντογάν αρκετά από τα σημεία που έθιξε η Λευκωσία. 

Το ζήτημα είναι τι έπεται τώρα πρακτικά. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσίπρας είπαν επί της ουσίας χθες να ξαναπιάσουν το νήμα στο κυπριακό, αλλά δεν είπαν πότε. Το θέμα στις προπαρασκευαστικές επαφές θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, οι επαφές αυτές θα είναι σε επίπεδο ΥΠΕΞ όπως προκύπτει αλλά πρέπει καταρχήν να ξεπεραστεί το εμπόδιο της... γραφειοκρατίας. Κι αυτό γιατί πρέπει να συμβούν παράλληλες συνέργιες, τη στιγμή που στη μεγάλη εικόνα ήδη η Ελλάδα ετοιμάζεται για εκλογές. Οι παραγγελίες για τα ψηφοδέλτια έγιναν και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θέλει η κυβέρνηση στην Ελλάδα να είναι η 10η Απριλίου. Νερό στο μύλο του Τσαβούσογλου; 

Είναι ένα ερώτημα. Ο τελευταίος δεν αναμένεται στη συνάντησή του με την κ. Λουτ να μετακινηθεί από όσα λέει η Τουρκία για εκλογές στην Ελλάδα, δικές της δημοτικές εκλογές και εξελίξεις με Brexit, που μεταθέτουν τις όποιες εξελίξεις τον Ιούνιο. Οπότε το γαϊτανάκι των παράλληλων εξελίξεων θα πρέπει να έχει ως εξής.

Τα βήματα 

Η ελλαδική και η τουρκική διπλωματία πρέπει να κινηθούν άμεσα για τις προπαρασκευαστικές επαφές. Επαναλαμβάνεται ότι το πότε θα γίνουν αυτές δεν ειπώθηκε από τους Τσίπρα-Ερντογάν. Θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον Απρίλη στην Ελλάδα; Μόνο με την ιδέα, οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό πάνε για παρακάτω. Στην Ελλάδα πάντως η "Κ" σήμερα αναφέρει πως η επίσκεψη Τσίπρα είχε έντονες εκλογικές αποχρώσεις. 

Η κ. Λουτ θα πρέπει να έχει επαφές με τις εγγυήτριες μετά που ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών στη Λευκωσία. Αν γίνει συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο και πάει σε εκλογές η χώρα, τότε θα χρειαστεί αναμονή εφόσον πιθανότατα θα αλλάξουν πρόσωπα στο χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ είτε αλλάξει είτε όχι η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση. Την οποία η κυπριακή διπλωματία δεν θέλει ακριβώς γιατί πάμε σε απότομη κορύφωση όπως θα διαφανεί παρακάτω. 

Δεν αναμένεται να ξεφύγει από τα όσα έχει πει ως τώρα ο Τσαβούσογλου στη Λουτ

Παράλληλα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα τα έχουν πει σίγουρα μια φορά Αναστασιάδης-Ακιντζί εκ του σύνεγγυς. Αυτό θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον αλλά λογικό είναι να πρέπει ν’ ακολουθήσουν και εξελίξεις που θα κρατήσουν το νέο momentum «ζωντανό». Αυτές θα πρέπει να είναι σε επίσημο επίπεδο και πάνω στους όρους αναφοράς, και δη εκτός Κύπρου αν επιμένει όντως στη θέση του ο Ακιντζί να μην επιστρέψει στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Πότε θα λάβουν χώρα όλα αυτά συνδυαστικά, είναι ακόμη ένα ερώτημα.

Διάσκεψη για κυπριακό σημαίνει ότι έχουν λάβει τέλος οι προπαρασκευαστικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και έχει συμφωνηθεί μια διέξοδος, δεν θα γίνει διάσκεψη για να υπάρξει νέο αδιέξοδο λόγω ασφάλειας-εγγύησεων, έχουν συμφωνήσει Αναστασιάδης-Ακιντζί στους όρους αναφοράς, δεν έχει μπει σε προεκλογική περίοδο η Ελλάδα και έχουν ξεπεραστεί όλα τα «εμπόδια» της εξωτερικής πολιτικής που θέτει ο Τσαβούσογλου. Έτσι, χρονικά, βγαίνει το διάστημα ως τον Ιούνιο. Να σημειωθεί βέβαια πως και τα "περιφερειακά" του κυπριακού ζητήματα που είναι ανοιχτά, είναι πάνω από 100. Το κόστους της λύσης, για παράδειγμα και τι γίνεται με τις τράπεζες στα κατεχόμενα που δεν έχουν συζητηθεί ποτέ, αναφέρονται ως ενδεικτικά. 

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ωστόσο τότε θα έχουμε μπει σε άλλη μια συζήτηση. Την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Η οποία κάθε φορά είναι όλο και πιο δύσκολη όπως λένε κυπριακές, διπλωματικές πηγές. Οι Αμερικάνοι το ξεκαθάρισαν. Δεν μπορεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να είναι ατέρμονη. Οπότε θα πρέπει να «τρέξει» και η κυπριακή διπλωματία ήδη από τον Μάιο αν όχι νωρίτερα.

Με όλα τα προαναφερόμενα ωστόσο ν’ αναμένονται και με το ΣΑ να θέλει εξελίξεις στο κυπριακό για να κρίνει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το μόνο που θα αυξάνει μαθηματικά είναι η πίεση προς τις πλευρές.

Ο γράφων είχε τονίσει πρόσφατα πως έρχονται μήνες στο κυπριακό, με εξελίξεις που δεν έφεραν περισσότερα από 40 και πλέον χρόνια. Δεν ήταν υπερβολή αν θεωρήσουμε πως το προαναφερθέν γαϊτανάκι εξελίξεων εμπεριέχει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για την ώρα, που όμως θα απαντηθούν συνολικά πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση