ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έστειλε μήνυμα και στον Οδυσσέα ο Πρόεδρος

Να καταργήσουμε την γραφειοκρατία και όχι να ενισχύουμε την τυπολατρία ζήτησε ο Πρόεδρος από τον γενικό ελεγκτή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από μέρες σιωπής, λάβρος εναντίον μερίδας των συνδικαλιστών αλλά και της γραφειοκρατίας παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Νίκος Αναστασιάδης. «Κάνω πολλή υπομονή αλλά κάποτε η υπομονή εξαντλείται» είπε στην πρώτη του τοποθέτηση μετά τα όσα διαμείφθηκαν τις τελευταίες μέρες στον τομέα της υγείας της παιδείας αλλά και της δικαιοσύνης στέλλοντας μήνυμα προς τους συνδικαλιστές, ότι δεν θα επιτρέψει να μετατρέψουν το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο. Μήνυμα ευσχήμως και σε φιλικούς τόνους, απέστειλε βέβαια και στον γενικό ελεγκτή, καλώντας τον εν πολλοίς να αφήσει την τυπολατρία και να βοηθήσει στην κατάργηση της γραφειοκρατίας, καθότι όπως ξεκαθάρισε η γραφειοκρατία αποτελεί το κύριο εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Το γρανάζι της γραφειοκρατίας

Το ζήτημα βεβαίως της γραφειοκρατίας, έθιξε από την Τρίτη, κατά την παρουσίαση της προόδου των αναπτυξιακών έργων στην Λεμεσό, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η γραφειοκρατία ευθύνεται για την καθυστέρηση αλλά και τα προσκόμματα που προκαλούνται στην υλοποίηση επενδυτικών έργων. Στο ίδιο βέβαια πλαίσιο κινήθηκε και το βράδυ της Τετάρτης ξεκαθαρίζοντας πως το επιχειρηματικό κράτος έχει χρεοκοπήσει.

«Για μια αδειοδότηση τουριστικού περιπτέρου ή εστιατορίου χρειάζονται 32 άδειες. Μη χειρότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης για να προσθέσει πως «κάποια ώρα πιστεύω ότι πρέπει όλοι συνεργαζόμενοι – και είναι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλω με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – να πετύχουμε για το καλό όλων και την απαίτηση του κυπριακού λαού επιτέλους να κάνουμε ένα κράτος που να λειτουργήσει, να πάψει να πάσχει από τις αγκυλώσεις που σήμερα πάσχει». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έθιξε και το ζήτημα της συμβολής του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην όλη υπόθεση. Και δεν έχω αμφιβολία, πρόσθεσε, «ότι θα έχω τη συνδρομή και όλων όσοι έχουν τον εποπτικό ρόλο κατά της διαφθοράς, όπως είναι ο φίλτατος Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης». Αναμένω εισηγήσεις πώς καταργείται η γραφειοκρατία και όχι πώς ενισχύεται η τυπολατρία. Για να είναι αποτελεσματικό το κράτος απαιτείται να μπορεί να λειτουργήσει» ξεκαθάρισε.

«Και μέσα από τις όλες διαδικασίες, μέσα από τους αναχρονισμούς, τους νόμους, τη γραφειοκρατία που παρατηρείται, δυστυχώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει και ιδιαίτερα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος που θέλει επιτέλους, ενασκώντας ελεύθερα το δικαίωμα του, να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία. Η οικονομία, η ευημερία ενός κράτους βασίζεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι στις δράσεις του κράτους», κατέληξε.

Πάντως, η τοποθέτησή του συγκεκριμένα προς τον γενικό ελεγκτή, θεωρείται πως δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εδώ και καιρό, διαρρέεται άλλωστε από προεδρικούς κύκλους, πως οι μελέτες αλλά και οι έρευνες στις οποίες προχωρά ο γενικός ελεγκτής προκαλούν πολλές φορές προσκόμματα στην υλοποίηση αποφάσεων. Συζητήσεις βεβαίως οι οποίες περιορίζονται στο παρασκήνιο, καθώς όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι κανένας δεν είναι έτοιμος επί του παρόντος για να ανοίξει οποιοδήποτε θέμα με τον ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το αν θα υπάρξει αντίδραση του κ. Μιχαηλίδη απέναντι στην παραίνεση του Προέδρου θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Βολές σε συνδικαλιστές

Πέραν όμως από το ζήτημα του γενικού ελεγκτή και της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα έντονος ήταν απέναντι στους συνδικαλιστές. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε προετοιμάσει πως θα τοποθετεί εντός ημερών για τα τεκταινόμενα στους τομείς υγείας παιδείας και δικαιοσύνης, από το πρωί της Τρίτης, όταν εξήγγειλε τα αναπτυξιακά έργα στη Λεμεσό. «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν Νόμοι, πρέπει να τους σεβόμαστε. Δεν διανοούμαι να ακούω ότι αίρουν την εμπιστοσύνη συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αξιωματούχους του κράτους που δεν τους διορίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως δεν διανοείται να ακούει τα όσα ακούει από κάποιους συνδικαλιστές στην παιδεία.

Και η Γιαννάκη στο κάδρο

Από τα βέλη του βεβαίως δεν έλειψαν και τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ, μετά και το πρόσφατο δημοσίευμα του «Φ» οι γιατροί του δημοσίου φέρεται να έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης ως προς την γενική διευθύντρια του υπουργείου υγείας Χριστίνα Γιαννάκη. «Από τη μια έχουμε τους γιατρούς να λένε ότι σέβονται την έρευνα που θα γίνει αλλά από την άλλη προσπαθούν να επηρεάσουν τις έρευνες είτε μέσα από την απαράδεκτη δίωρη απεργία στην οποίαν κατήλθαν είτε μέσα από τη νέα ανακοίνωση ότι τάχα αίρουν την εμπιστοσύνη τους. Όταν θα βάλει υποψηφιότητα η κα Γιαννάκη να μην την ψηφίσουν οι κύριοι που νομίζουν ότι έγιναν κυρίαρχοι πλέον σε αυτό τον τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και το '60 υπήρχε έγκλημα

Έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της εγκληματικότητας, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει υπερβολή και μεγέθυνση του προβλήματος καθώς διαχρονικά υπήρξε το έγκλημα. «Δεν υποβαθμίζω και δεν υποτιμώ ποσώς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνο που λέω, όμως, είναι σε αυτό που (κάποιοι) λένε, πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τόσο τραγική όσο θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν, απλά να υπενθυμίσω ότι και το ’60 υπήρχαν οργανωμένα εγκλήματα και πολύ αργότερα, και δεν χρειάζεται να αναφέρω τώρα ονόματα και παραδείγματα, για το τι συνέβαινε. Η ουσία είναι μια: να συνεργαστούμε όλοι, να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτό το απαράδεκτο, απαράδεκτο, επαναλαμβάνω, φαινόμενο» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ