ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Δεν έπεισε τον Ενδιάμεσο η ενημέρωση του Προέδρου

Να επαναρχίσει ο διάλογος λέει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από τρεις και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου ο Πρόεδρος μαζί με την πολιτική ηγεσία ανέλυσαν τα επόμενα βήματα, μετά και από την κίνηση από τα κατεχόμενα, επιστροφής των Μαρωνιτών αλλά και τη φημολογία περί ανοίγματος της Αμμοχώστου. Ο Ενδιάμεσος, μέσω του Νικόλα Παπαδόπουλου του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Γιώργου Περδίκη επεσήμαναν πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται σε γενικό πλαίσιο, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού εξέφρασαν την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και αναχαίτισης των τουρκικών επιδιώξεων.  Το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο ούτως ώστε να παρουσιάσει τα νέα βήματα και μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καθόλο το διάστημα. 

Χριστοδουλίδης: Προοληπτικά μέτρα

«Μακρά και εποικοδομητική συζήτηση, άκουσα τις δηλώσεις κομμάτων, δεν είναι ώρα κατηγοριών ή αντιπαραθέσεων, πολλά απο αυτα που ακούστηκαν είναι αλληλοσυγκρουόμενα». Αυτό δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Διαμήνυσε παράλληλα ότι «είναι ώρα κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστούν τουρκικοί σχεδιασμοί». Η κυβερνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των οποίων έχει αποταθεί στην ΕΕ αλλά παράλληλα πρόσθεσε πως έχει προτείνει και στο εσωτερικό μέτωπο πρόσκληση για συγκεκριμένες εισηγήσεις από τα κόμματα. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων για αοριστολογία στα μέτρα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και των εξελίξεων ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν όταν γίνει ο γενικός κατάλογος. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Εδώ και μέρες επεξεργαζόμαστε τα μέτρα αλλά δεν τα δημοσιοποιούμε με στόχο να κρατήσουμε την αποτελεσματικότητα τους». Τα μέτρα δεν έχουν στόχο την επίλυση του Κυπριακού αλλά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά με την ενημέρωση από την Ουάσινγκτον για το θέμα της τουρκικής NAVTEX ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Λευκωσία έχει ενημερωθεί ότι δεν έχει ζητηθεί προς την τουρκία η έκδοση ναυτικής οδηγίας, ωστόσο πληρέστερη ενημέρωση θα έχει εντός της ημέρας.

Αβέρωφ: Να επαναρχίσει ο διάλογος

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επαναρχίσει ο διάλογος αλλά παράλληλα να αναχαιτιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί εξέφρρασε με το πέρας της συνεδρίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού. 

Κυπριανού: Βιώνουμε τα αποτελέσματα του ναυαγίου

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα ανέφερε σε δηλώσεις του ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επισημαίνοντας οτι κάθε φορά που δεν υπάρχουν εξελίξεις στις συνομιλίες η Τουρκία προχωρά με προκλητικές κινήσεις όπως τις τελευταίες. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι με το μέρος μας σε ο,τι αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Όπως επεσήμανε στόχος δεν είναι να πειστούμε μεταξύ μας αλλά να πείσουμε τους τρίτους οτι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. 

Νικόλας: Αναλωθήκαμε στο ποιός φταίει

Τη λύπη του εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για το γεγονός οτι η ώρα αναλώθηκε γύρω από το τι έγινε και το ποιός έφταιε, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που προέταξε η κυβέρνηση για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίες και αντιμετώπισης των προκλήσεων. Ο ίδιος επεσήμανε πως από πλευράς του ΔΗΚΟ κατέθεσε εισηγήσεις και προτάσεις.

Σιζόπουλος: Γενικού πλαισίου τα μέτρα της κυβέρνησης

Ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση επεσήμανε ο ΜαρίνΟς Σιζόπουλος με το πέρας της συνεδρίας, σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα που κατέθεσε ο Πρόεδρος είναι γενικά. Όπως επεσήμανε ανέμεναν πιο εξειδικευμένα μέτρα και πρόσθεσε πως ο ίδιος εκ μέρους της ΕΔΕΚ κατέθεσε μέτρα και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας

Λιλλήκας: Να αποσύρει γραπτώς τις προτάσεις που κατέθεσε στη διάσκεψη ο Πρόεδρος

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συζήτηση και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας πως κατατέθηκαν πολλές προτάσεις. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει γραπτώς με επιστολή του προς τον κ. Γκουτιέρες να αποσύρει τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα.  

Περδίκης: Να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις

Την ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις μας υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης κατέθεσαν προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων τις οποίες και άκουσε ο Πρόεδρος. Σημείωσε πως στο επόμενο εθνικό συμβούλιο θα διαφανούν τα επόμενα βήματα αλλά και το τι έπραξε στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης. 

Θεοχάρους: Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα

H Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι παρά το ότι ζήτησε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα με τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εντούτοις αυτός αρνήθηκε να το πράξει.

«Ζήτησα να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο, να γίνει κτήμα του λαού και αρνήθηκε με το πρόσχημα, με τη δικαιολογία ότι θα αφαιρούσε τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και τα διαπραγματευτικά ατού της δικής μας πλευράς», ανέφερε η κα. Θεοχάρους μετά το πέρας της συνεδρίας.

Είπε επίσης ότι «μας ανακοινώθηκε ότι θα παρθούν μέτρα για την πρόληψη των νέων τετελεσμένων που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε συνάρτηση με τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο και ενδεχομένως και με την επιτροπή των περιουσιών. Δεν μας ανακοινώθηκε όμως ποια είναι αυτά μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και την ΕΕ», σημείωσε.

«Εκείνο που λέχθηκε είναι ότι η στάση της ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαίων μας όσο και για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η κατοχή», πρόσθεσε.

«Η δική μας η θέση», συνέχισε, «είναι ότι είτε με συνομιλίες είτε χωρίς συνομιλίες η Τουρκία προωθεί με κάθε τρόπο τους στόχους της, δεν αναμένει να σταματήσουν οι συνομιλίες για να εφαρμόσει είτε το plan b είτε το plan c διότι το σχέδιο της είναι ένα και συνεχίζει να το εφαρμόζει με κάθε τρόπο».

Είπε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά «έχει τεθεί η ταφόπλακα της διαδικασίας που ακολουθείτο τόσο χρόνια και ειδικότερα της στόχευσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε διζωνική ούτε ομοσπονδία», κατέληξε.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στο Προεδρικό βρίσκονται από τις 9.30 όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο τέως Δημήτρης Χριστόφιας. Στη συνεδρίαση βρίσκονταν και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης για να ενημερώσει τόσο για τα επόμενα βήματα όσο και για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Και οι δύο αποχώρησαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Ενδιάμεσος και ιδιαίτερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένουν κατάθεση των πρακτικών του δείπνου αλλά και των προτάσεων που κατέθεσε η πλευρά μας στη διάσκεψη, δεδομένου και του οτι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να τα δημοσιοποιήσει στον λαό. 

Προηγούμενη ενημέρωση

Μετά απο ένα τριήμερο αντιπαραθεσεων στο εσωτερικό μέτωπο ξεκινά το εθνικό συμβουλιο. Έχουν ήδη καταφτάσει οι Αβέρωφ Νεοφύτου Άντρος Κυπριανού Νικόλας Παπαδόπουλος Γιώργος Λιλλήκας Μαρινος Σιζόπουλος Ελένη Θεοχάρους Γιώργος Περδίκης Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας. Στο προεδρικό κατέφθασε και το ΕΛΑΜ δια του Γεάδη Γεάδη. 

Το σημερινό εθνικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, την απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτων αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν να ανοίγει η Αμμόχωστος. Ο Ενδιάμεσος χώρος και δη ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ζητήσει κατάθεση των πρακτικών του δείπνου στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τις προτάσεις που έθεσε κατά τη διάσκεψη. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του εκεί χώρου, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος ήταν έτοιμος να τα δημοσιοποιήσει στον λαό, θα πρέπει να είναι και διαθέσιμος να παραδώσει τα διαμειβόμενα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως ενημερώνεται η «Κ» ο Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να τα καταθέσει, ωστόσο όπως επισημαίνεται είναι στην ευχέρεια των πολιτικών αρχηγών να τα διαβάσουν. Εξηγούν δε πως ο Πρόεδρος τους έχει ήδη διαβάσει το τι έγινε στο δείπνο.  Η ΕΔΕΚ καταθέτει μέτρα για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, ενώ το ΔΗΚΟ αναμένει απαντήσεις στις εισηγήσεις που ήδη κατέθεσε, αναφορικά με τη συνεργασία Λευκωσίας Αθήνας αλλά και της πρότασής της για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Πάντως το Προεδρικό αναμένεται να ενημερώσει για όσα γνωρίζει τόσο για την απόφαση επιστροφής των Μαρωνιτών όσο και για τις πληροφορίες ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X