ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εθνικό σε παρατεταμένη διαβούλευση

Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας για τις επόμενες ενέργειες σε ασφάλεια - εγγυήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά θα συνεχιστεί αύριο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το πρωί της Τρίτης. Μία συνεδρία κατά την οποία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει τη δική του εκτίμηση για όσα διημείφθησαν στο ελβετικό θέρετρο αλλά θα αρχίσει και ο συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά αποκλειστικά το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου άρχισαν από το πρωί της Δευτέρας να τοποθετούνται και να παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους για το πώς θα κινηθεί η ε/κ πλευρά, μετά και από το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο αλλά θα συνεχίσει και σε άλλες συναντήσεις του σώματος, το επόμενο διάστημα.

Με εισηγήσεις

Κατά την τετράωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα πολιτικά κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού που δεν πρόλαβε, κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό και το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ε/κ πλευρά. Ήδη ο ενδιάμεσος χώρος υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθεί η εισήγηση που κατέθεσε παλαιότερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόσο για αλλαγή στρατηγικής όσο και για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Στη συνεδρία παρευρέθηκε αυτή τη φορά και το ΕΛΑΜ, το οποίο είχε αποχωρήσει παλαιότερα εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως ελέχθη στην «Κ», αναμένεται να καταθέσει αναλυτική στρατηγική για την επόμενη μέρα στο κυπριακό. Η Συμμαχία Πολιτών διά του Γιώργου Λιλλήκα εξέφρασε εκτιμήσεις για το πώς μπορεί η Κύπρος να αποφύγει την επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του προεδρικού η συνεδρία κινήθηκε σε δύο άξονες: στο τι γίνεται τώρα, μετά και το ναυάγιο αλλά και το πώς μπορεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έχοντας θετική κατάληξη. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, πως πλην του ΕΛΑΜ, κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν έκανε αναφορά σε εγκατάλειψη ενός σχεδίου λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ζήτημα τέθηκε και για τα σενάρια που ακούγονται για διάσκεψη τον Σεπτέμβρη, με τον Άντρο Κυπιανού να ξεκαθαρίζει πως αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, καλό είναι να αποφευχθεί η πραγματοποίηση μιας νέας διάσκεψης και τον Νίκο Αναστασιάδη να συμφωνεί. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αποσύρει μία μία τις θέσεις που κατέθεσε, γραπτώς. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την πλευρά του επεσήμανε πως επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες του για τη στάση της Τουρκίας ενώ την ίδια στιγμή κατέθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε θα πρέπει να εμπλακεί η Ε.Ε στην όλη διαδικασία ενώ θέση έλαβε και για το ζήτημα των γεωτρήσεων. 

Η όλη συζήτηση φαίνεται να κινήθηκε θετικά καθώς μετά και το πέρας της συνεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη για την παραγωγική συζήτηση που προηγήθηκε. Θέση την οποία δε συμμερίζονται κύκλοι του ενδιάμεσου χώρου καθώς όπως επισημαίνουν δεν έγινε διάλογος. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή, όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει η κυβέρνηση τη συνέχιση της διαδικασίας αλλά και τις εκτιμήσεις για νέο παράθυρο ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο. «Να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού, από πλευράς κυβέρνησης εκφράζω την ετοιμότητά μας, όμως αποδείχθηκε εξάλλου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Στο πώς ο ΠτΔ θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των κομμάτων, ανέφερε ότι γίνεται ένας πολύ παραγωγικός διάλογος και στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πως αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.

«Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις, αλλά εκείνο που αν θέλετε κυριαρχεί είναι αυτό που σας είπα, περί παραγωγικού διαλόγου», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τα βλέμματα σε Κοτζιά

Η συνεδρία του εθνικού συμβουλίου την Τρίτη θα γίνει στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά, ούτως ώστε να γίνει ένας συντονισμός ενεργειών στο ζήτημα Εγγυήσεων και Ασφάλειας. «Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική κυβέρνηση και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», ανέφερε άλλωστε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με τη λήξη του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη, αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις και τα κόμματα, τα οποία σήμερα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί

Πάντως, πέραν των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό, ζήτημα αποτελούν και οι κινήσεις στον ενεργειακό τομέα. «Εκείνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να τοποθετηθεί για το τεμάχιο 11. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως η υλοποίηση των σχεδιασμών και ο προγραμματισμός που έχει γίνει σε σχέση με το τεμάχιο 11 προχωρούν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X