ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εθνικό Συμβούλιο για τα ΜΕΔ

Κατατέθηκαν προεκλογικά προγράμματα και κινήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία στο προεδρικό για το κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατά τη σύσκεψη αρχηγών, έγινε ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την κατάσταση των πραγμάτων αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης γύρω από το όλο ζήτημα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με τους συνεργάτες της ούτως ώστε να ενημερώσουν τόσο για την κατάσταση αλλά και να μεταφέρουν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Ε.Ε. Όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε ιδέες και πολιτικές προτάσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν.

Αναμένει συνολικό σχεδιασμό το ΑΚΕΛ

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απέστειλε την Τρίτη που πέρασε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία αποδέχεται την πρόταση, αλλά επισημαίνει πως αναμένει συνολικό σχεδιασμό που μεταξύ άλλων θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης ενώ δεν παραλείπει να επικρίνει τις δηλώσεις Χάρη Γεωργιάδη.

«Αποδεχόμενοι την πρόσκληση σας να παραστούμε στη συζήτηση αρχηγών για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θέλουμε εκ νέου να υπογραμμίσουμε τη βούληση μας να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Οικονομία.

Κατά το παρελθόν η τραπεζική κρίση και η ανάγκη διάσωσης του τραπεζικού τομέα επέφεραν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Με επίκληση την επαναφορά της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα έγιναν τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ωστόσο πέντε χρόνια μετά τα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν βασική πληγή της Κυπριακής οικονομίας. Δεν θα επιθυμούσαμε η αντιμετώπιση τους να προκαλέσει ξανά τα ίδια προβλήματα στην κυπριακή οικονομία ή να επωμιστούν ξανά αυτό το κόστος οι πολίτες.

Είναι με ανησυχία που διαπιστώνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι ούτε και τώρα η Κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ευχόμαστε ότι θα διαψευστούμε από την ετοιμότητα σας να παρουσιάσετε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως άλλωστε ήταν και η προεκλογική σας δέσμευση.

Αναγνωρίζουμε ότι η κύρια ευθύνη εποπτείας του τραπεζικού συστήματος βαραίνει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Πιστεύουμε ωστόσο ότι το Κράτος έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Κυπριακής οικονομίας.

Αναμένουμε ως εκ τούτου από την Κυβέρνηση να προσέλθει στη συζήτηση παρουσιάζοντας συνολικό σχεδιασμό, που μεταξύ άλλων θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης».

Πρωτοβουλία Νικόλα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε εισηγηθεί σύσκεψη αρχηγών για τη λήψη μέτρων και την κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα είχε ζητήσει την παρουσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Μία εισήγηση την οποία αποδέχτηκε αμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε την πρόταση που κατέθεσε και προεκλογικά ενώ τη θέση του αναμένεται να στηρίξουν τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα κόμματα του χώρου. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε το 2015 η οποία έχει ήδη επικυρωθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα το ΔΗΚΟ θα προτείνει το εξής:

  • Καθορισμό μίας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Διαχείρισης των ΜΕΔ
  • Δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων για τη προστασία της κύριας κατοικίας και των καλόπιστων μη-βιώσιμων μικρομεσαίων δανειοληπτών.
  • Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, η οποία θα καθορίζει την πολιτική διαχείρισης των ΜΕΔ, στην οποία να εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο όπως επισημαίνεται θα εκπροσωπείται στη διαχείριση των ΜΕΔ ένα ευρύ φάσμα του λαού, μέσω συνδέσμων δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επαγγελματιών.
  • Ενίσχυση της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας
  • Ενίσχυση των δικαστηρίων και η Δημιουργία ενός ειδικού «Χρεοδικίου» για να επισπευτούν οι δικαστικές διαδικασίες προστασίας των δανειοληπτών μέσω του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.

Όπως επισημαίνεται από το ΔΗΚΟ, τεθηκε επί τάπητος και η θέση που εξέφρασε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε ότι «θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πως τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές αρχές, διαχείρισης Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων». Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, αυτό καταδεικνύει πως τα ΜΕΔ δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την Κύπρο αλλά και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Προεκλογική πρόταση από Λιλλήκα

Την πρότασή του για ταμείο χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων την οποία παρουσίασε και προεκλογικά παρουσίασε και προώθησε στη σύσκεψη αρχηγών ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Το εν λόγω ταμείο έχει ως στόχο την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, νοουμένου ότι πριν από την οικονομική κρίση οι δανειολήπτες ήταν συνεπείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση