ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Εξελίξεις στη Νέα Υόρκη: Ανησυχίες ΑΚΕΛ, διαφωνίες από Ενδιάμεσο

Για αναξιοπιστία κατηγορεί ο Ενδιάμεσος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ανησυχίες επιφυλάξεις αλλά και επικρίσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιφύλαξε ο ενδιάμεσος χώρος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ εκτίμησα ως θετικό το αποτέλεσμα. 

Ικανοποιημένος ο ΔΗΣΥ

Την ικανοποίησή του για το για το ότι «η συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε στη βάση της πρωτοβουλίας και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προτεραιότητα του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων» εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός μετά και τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ υπογραμμίζει το ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται η συμφωνία όλων πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτυγχάνει εκείνο που επιζητούσε με την πρωτοβουλία του για την πλευρά μας. Για πρώτη φορά και με το ιδιαίτερο κύρος της προσωπικής εμπλοκής του γ.γ. των Η.Ε. υπογραμμίζεται η ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να προσπελάσουν τα θέματα κατάργησης των εγγυήσεων και γενικότερα της ασφάλειας, ενώ στόχος παραμένει όχι απλώς η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά μια περιεκτική συμφωνία για λύση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική και η ανάρτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο twitter: Το ταξίδι ξεκίνησε: Νέα Υόρκη, Γενεύη και οραματιζόμαστε την ενωμένη Κύπρο ως τελικό προορισμό.

Με επιφυλάξεις το ΑΚΕΛ

Με επιφυλάξεις μέχρι και την πλήρη ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο, το ΑΚΕΛ έκρινε θετικά το ότι συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. «Είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία και ταυτόχρονα η προσπάθεια για μια συνολική, δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ επισημαίνοντας πως η «συνέχιση της διαπραγμάτευσης θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους για κατάθεση προτάσεων που θα στηρίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές λύσεις του κυπριακού. Η συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας και των εγγυήσεων θέτει πρωτίστως την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Η Τουρκία καλείται έμπρακτα να βοηθήσει για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης».

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια με τη συμβολή όλων των κομμάτων για μία σωστή λύση. «Η μάχη για σωστή λύση είναι η μάχη της Κύπρου. Τώρα χρειάζεται η προσπάθεια για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και συλλογικότητας που είναι ευθύνη πρώτιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά για την οποία καλούνται και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν. Το ΑΚΕΛ, όπως πάντοτε, είναι έτοιμο, σοβαρά, υπεύθυνα και πατριωτικά να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».
«Στόχος η λύση αρχών. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Τεράστια η ευθύν του Προέδρου ελπίζουμε να την αναλάβει» ήταν το tweet του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης.

Ασάφειες και ερωτήματα θέτει το ΔΗΚΟ

«Η ασάφεια που αποπνέει η απόφαση της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ .
Σε δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης έθεσε τα εξής ερωτήματα: Ποιες θα είναι οι «συμφωνημένες θέσεις» που θα περιλάβει ο κ. Άιντα στο έγγραφο που θα ετοιμάσει για την Ασφάλεια;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X