ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φάουλ» Καμμένου με αγνοούμενους, λένε πηγές

Κίνδυνος εξίσωσης της Ελλάδας με την Τουρκία, μετά τα όσα είπε ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαϊδη, ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας Πάνος Καμμένος είπε πως υπάρχουν στρατιωτικά αρχεία τα οποία για 43 χρόνια φυλάγονται στην Αθήνα και αφορούν μεταξύ άλλων και αγνοούμενους του 1974.

Η κίνηση αυτή του Πάνου Καμμένου, είναι λάθος όπως είπαν πολιτικές πηγές στην «Κ», για δυο λόγους. Πρώτον, δεν είναι τόσο πιθανό όσο αφήνεται να εννοηθεί πως στα αρχεία αυτά, εμπεριέχονται πληροφορίες για αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής.

Κι αυτό όταν έχει εγκαλέσει μόλις πρόσφατα από το βήμα των ΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων. Επιπρόσθετα δε, όπως τονίζεται, δημιουργούνται τυχόν ελπίδες γύρω από το ζήτημα που ίσως δεν επαληθευτούν.

Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος εξίσωσης, όπως οι ίδιες πηγές λένε, της Ελλάδας με την Τουρκία, σ’ ένα θέμα που είναι μεγάλη η ευθύνη της δεύτερης. Το ότι δύναται δηλαδή ν’ αντιστραφεί η επιχειρηματολογία από την Άγκυρα και να «δείξει» προς την Ελλάδα, όταν η πίεση για τους αγνοούμενους είναι πάνω της.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σημείο

Η συνεννόηση μεταξύ των δυο υπουργείων Άμυνας, Ελλάδας-Κύπρου για το θέμα, και η συνεργασία, λαμβάνει χώρα τα τελευταία δυο χρόνια. Δεν είναι τωρινή. Το γιατί προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη τώρα ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας, μένει ν’ απαντηθεί.

Ωστόσο είχε μείνει μέχρι σήμερα στο περιθώριο, χωρίς να τύχει σχολιασμού από κανέναν, εφόσον όπως τονίστηκε στην «Κ», πρόκειται για ένα λεπτό θέμα.

Διαταγές διοικητών

«Τα αρχεία του τουρκικού στρατού πρέπει να ανοίξουν. Όλα τα άλλα είναι του περιττού». Έτσι σχολίασε στην «Κ» αρμόδια πηγή τα των «αποκαλύψεων» Καμμένου.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα αρχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΑΜ είναι ημερολόγια, αρχεία, με τις ημερήσιες διαταγές των διοικητών των μονάδων που στάλθηκαν όλες μετά το 1974 στην Ελλάδα.

«Ήταν πάγιο αίτημα της Κύπρου, η ανάκτηση αυτών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν μέσα πληροφορίες που θέλουμε για τους αγνοούμενους. Δεν χρειαζόταν να γίνει καμία δήλωση. Το πράτταμε ως τώρα, συνεργαζόμασταν δυο χρόνια, σιωπηλά».

Εφόσον τονίζεται ότι δεν χρειαζόταν καμία δήλωση επί του θέματος, το επόμενο ερώτημα αφορά το τι θα συμβεί με τα αρχεία αυτά.

«Όταν θα έρθουν τα έγγραφα, θα μελετηθούν, και θα διαφανεί η πορεία τους. Πάμε και κατηγορούμε την Τουρκία ότι δεν μας δίνει αρχεία. Που αυτό πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα μπαίνει στην ίδια μοίρα»;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X