ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για ροές μεταναστών από Συρία

Σε κατάσταση επιφυλακής η Κύπρος λόγω Ιντλίπ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι εχθροπραξίες στο Ιντλίπ της Συρίας, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλονται για διπλωματική λύση. Η κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη περιοχή εάν και εφόσον σημειωθεί ναυάγιο στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, εκτιμάται πως θα προκαλέσει έκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Μεσόγειο με τις ροές προς Κύπρο να αυξάνονται κατακόρυφα.

Στη Λευκωσία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί έντονες ανησυχίες που εντείνονται από πληροφορίες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ηνωμένων Εθνών. Οι εκτιμήσεις που φθάνουν στην Κύπρο, σε περίπτωση εισβολής στο Ιντλίπ, ανεβάζουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη Μεσόγειο σε αρκετές χιλιάδες με ένα σημαντικό κομμάτι αυτών να έχει ως προορισμό την Κύπρο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Λευκωσία έχει δεχθεί ανεπίσημα κρούσεις αν ο κρατικός μηχανισμός είναι σε θέση να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση του φαινομένου μετά από ενδεχόμενη εισβολή.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Λευκωσία είναι τα όσα είπε στην διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό στην παρουσία Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. «Στον Ευρωπαίο Επίτροπο, έχουμε επίσης εκφράσει την ανησυχία μας, για το ενδεχόμενο νέων μαζικών μεταναστευτικών ροών, λόγω της κορύφωσης των συγκρούσεων στη γειτονική Συρία και στο Idlib, και για τις τεράστιες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η Κύπρος σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που αναμένουμε, είναι την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, αφού είναι πασιφανές ότι οι χώρες πρώτης γραμμής δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Σήμα κινδύνου

Εν μέσω έντονων ανησυχιών για έξαρση του φαινομένου των ροών από Συρία η παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Λευκωσία μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος συμμετείχε στην διυπουργική σύσκεψη για το Μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία στη διαχείριση των αυξημένων τα τελευταία χρόνια μεταναστευτικών ροών κυρίως από τη Συρία. Το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος εξήγησε στον κ. Αβραμόπουλο πως η Κύπρος υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να αναπτύξει δυσανάλογες με το μέγεθός της δομές, ούτως ώστε να μπορεί να απορροφήσει τέτοιου μεγάλου μεγέθους προσφυγικές πιέσεις τις οποίες υφίσταται. Βασικό σημείο της πολιτικής από πλευράς Λευκωσίας είναι η έμπρακτη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο είναι αδύνατο να διαχειριστούμε μόνοι, αφού έχουμε φτάσει στα όρια των εθνικών μας δυνατοτήτων».
Στήριξη από Ε.Ε.

Η στάση της Ε.Ε. στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από κυπριακής πλευράς έτυχαν θετικής αντιμετώπισης και επί της αρχής ο Ευρωπαίος Επίτροπος φρόντισε να τονίσει «η Κύπρος δεν είναι μόνη της πρακτικά, επιχειρησιακά και οικονομικά». Θέση που φαίνεται να ικανοποιεί την κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πέρα από την παραδοχή πως «η Κύπρος έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος γιατί είναι πολύ κοντά στην επικίνδυνη ζώνη» έκανε αναφορά στην ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή που έχει συσταθεί, μέλη της οποίας θα μπορούσαν να συνδράμουν το έργο των κυπριακών αρχών. Μάλιστα δεσμεύθηκε δημόσια πως από την ώρα που θα προκύψει τέτοια ανάγκη και ζητηθεί βοήθεια από την Κύπρο η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί.

Τα μέτρα

Η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Μεταναστευτικό τόσο εντός της σύσκεψης όσο και δημόσια έτυχε θετικής υποδοχής μιας και στο Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν πως για πρώτη φορά η Κύπρος περιλαμβάνεται στο κομμάτι σχεδιασμού πολιτικής της Ε.Ε. προς αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Υπό τις περιστάσεις η Λευκωσία επικεντρώνεται στις ιδιάζουσες, όπως χαρακτηρίζονται, συνθήκες που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση την Κύπρο, ως χώρα εισδοχής μεταναστών από την περιοχή όπως:

-Την υποδοχή κυρίως ατόμων συριακής καταγωγής, τα οποία εκ των πραγμάτων δικαιούνται προστασία και τα οποία δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να επιστρέψουν στη χώρα τους, σε αντίθεση με άτομα από άλλες χώρες.

-Το γεγονός ότι η Κύπρος περιβάλλεται από θάλασσα, και ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει ουσιαστικούς περιορισμούς όσον αφορά το χειρισμό περιπτώσεων αφίξεων δια θαλάσσης. Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδυνάμωση των ελέγχων στα σύνορα, δεν αναμένεται να απαμβλύνει ουσιαστικά τις πιέσεις που αντιμετωπίζονται.

-Τις ιδιάζουσες συνθήκες που προκύπτουν από την παράνομη κατοχή, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αφίξεων που εισέρχονται στα εδάφη της Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων αλλά και της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας.
Ως πρώτο μέτρο συμφωνήθηκε η άμεση συνάντηση κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου σε τεχνικό επίπεδο ούτως ώστε να καθοριστεί επακριβώς η βοήθεια την οποία θα λάβει η Κύπρος, τόσο από το Emergency Fund όσο και από άλλα κονδύλια. Επιπλέον όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος το υπό σύσταση σώμα τον συνοριοφυλάκων θα καλύπτει και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ