ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:40
 

Φωκαΐδης: Βασικός εταίρος της Κύπρου το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κ. Φωκαΐδης υποδέχτηκε το απόγευμα στο ΓΕΕΦ τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Tο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «βασικός εταίρος» στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώ πρόσθεσε ότι η σχέση των δύο χωρών δεν πρόκειται να επηρεαστεί λόγω Brexit.

Ο κ. Φωκαΐδης υποδέχτηκε το απόγευμα στο ΓΕΕΦ τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, Γκάβιν Γούλιαμσον, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον οποίο είχε συνομιλίες στην παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, του Βρετανού Πρέσβη στην Κύπρο και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Βρετανός Υπουργός εμφανίστηκε θετικός στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των βρετανικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τα περαιτέρω βήματα επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και της διαχείρισης κρίσεων.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά, ο κ. Φωκαΐδης είπε εξάλλου ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Λευκωσίας να συνεχίσει να εργάζεται για «μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα τερματίζει τον παραλογισμό της βίαιης διαίρεσης μιας χώρας-μέλους της ΕΕ» και η οποία θα επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου «ως ένα φυσιολογικό κράτος, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και συστήματα ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία Λευκωσίας-Λονδίνου, ο Υπουργός είπε ότι η αναβαθμισμένη σχέση που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια «δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία προσβλέπει «στη συνέχιση και στην ενίσχυση αυτής της καρποφόρας συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί στη βάση κοινών επιδιώξεων και η οποία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από αμυντικές συμφωνίες και πρωτοβουλίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο με όλες τις γειτονικές χώρες, ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες για συνεργασία με όλα τα γειτονικά κράτη και τους εταίρους «που παραμένουν δεσμευμένοι στην κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της αποφυγής βεβαίως των προκλήσεων».

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνέχισε, «μπορεί να μετατραπεί σε μια ζώνη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, αν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό συμφέρον είναι στην κατεύθυνση της συνεργασίας, της διαμόρφωσης συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας» και όχι στην κατεύθυνση των εντάσεων και των απειλών.

Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία εκτιμά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μια χώρα με επιρροή στη διεθνή σκηνή και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Γούλιαμσον χαρακτήρισε την πρώτη τους συνάντηση «παραγωγική και χρήσιμη» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και οικοδόμησης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις απειλές με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι σήμερα στον κόσμο, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που τόσο η Βρετανία όσο και η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσουν» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι «βαθύτατα ευγνώμων» για τη στήριξη και το έργο της κυπριακής Κυβέρνησης την ώρα που το Λονδίνο προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και η σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Ο Βρετανός ΥΠΑΜ ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί πολύ έργο προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι δύο χώρες να αδράξουν την ευκαιρία για εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και να εργαστούν στενότερα, διασφαλίζοντας ότι «οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα εργαστούν στενότερα και περισσότερο υποστηρικτικά προς τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις».

Ο κ. Γούλιαμσον ευχήθηκε τέλος να καλωσορίσει στο Λονδίνο τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ενώ είπε ότι προσβλέπει και σε μελλοντικές συναντήσεις τους στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Άδικα προσπαθούμε να πείσουμε ότι είμαστε οικονομικό θαύμα στο διαλυμένο, λεηλατημένο από τα κόμματα ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  16:38

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή η κατάσταση στα Στροβίλια

«Aν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε κότσια, ας σταματούσε τους Τουρκαλλάες από το να κάνουν τέτοιες κινήσεις. »
knak  |  20:27

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Τέτοια νέα ενοχλούν το ΑΚΕΛ. Η επιθυμία του οποίου είναι η ανεργία να ήταν 30%. Μόνο τότε ικανοποιούνται ...»
ΑΚΑ  |  20:23

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X