ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον

«Σήκωσε τη φωνή σου, όχι τη στάθμη της θάλασσας»

Newsroom K

"Σήκωσε τη φωνή σου, όχι τη στάθμη της θάλασσας", είναι το σύνθημα για τη Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, αφιερωμένη στα μικρά νησιά και τη κλιματική αλλαγή. Το ΕΚ είναι πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς έχει θεσπίσει νομοθεσία για τη μείωση της εκπομπής αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και οδηγώντας την ΕΕ σε ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ΕΕ, φορείς και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, κάνουν προσπάθειες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκειμένου να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μόνο το τελευταίο χρόνο το ΕΚ πέρασε, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προώθηση της εξοικονόμησης της ενέργειας, κανόνες για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές, την υποχρεωτική επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης για τις συσκευές, αυστηρότερες προδιαγραφές για τα φθοριούχα αέρια σε κλιματισμό και καταψύκτες.

Το ΕΚ έχει υποστηρίξει επίσης, τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και έχει εγκρίνει το πάγωμα της στη δημοπράτησης ορισμένων αδειών εκπομπής CO2 στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, ώστε να ενθαρρύνει τη καινοτομία στην ανάπτυξη συστημάτων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Όμως, το ΕΚ προωθεί σχέδιο για τη μείωση όμως χρήσης πλαστικών σακουλών κατά 80%, μέχρι το 2019.

Οι κλιματικοί στόχοι θα πρέπει να είναι φιλόδοξοι και δεσμευτικοί
Όμως το ΕΚ ζητάει ακόμα πιο φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το Φεβρουάριο του 2016 το ΕΚ ζήτησε την περικοπή κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αύξηση 30% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 40% ενεργειακή απόδοση μέχρι το 2030. Επίσης, έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την ΕΕ να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συνομιλίες για την παγκόσμια συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση