ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

90'' of Europe: Εξαντλούνται τα κονδύλια για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

Αυτή την εβδομάδα τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές αξιολογούν την καταλληλότητα του επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, για το νέο χαρτοφυλάκιο που καλείται να αναλάβει. Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θέτουν τις ερωτήσεις τους στον νέο επίτροπο για να αξιολογήσουν την καταλληλότητά του. Ο Γκίντερ Έτινγκερ, ανέλαβε νέες αρμοδιότητες ως επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού, μετά την παραίτηση της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζητά για την κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Την ίδια μέρα, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων ψηφίζει την Πέμπτη για πρώτη φορά κανόνες για την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κανόνες αφορούν τη αύξηση της ασφάλειας και την εισαγωγή κώδικα δεοντολογίας. Τέλος, οι πολιτικές ομάδες προετοιμάζονται για την ολομέλεια που ξεκινάει τη Δευτέρα στο Στρασβούργο και κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 481,9 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης έχει φτάσει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές, καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Για την Ελλάδα έχει δεσμευτεί το συνολικό ποσό του 1,059 δισ. ευρώ έως το 2020.

Γαλλοιταλική κρίση στην Ευρωζώνη

Μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, η Ιταλία προκαλεί τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για το 2017, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη εύθραυστη οικονομία της. Μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές πριν από τον Μάιο του 2018 έχει οξυνθεί. Σύμφωνα με τις ιταλικές δημοσκοπήσεις, ο ιδρυτής του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται μία ανάσα πίσω από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο νίκης του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Εάν πραγματικά νικήσει στις προεδρικές εκλογές με το επιχείρημα της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει το τέλος του ευρώ και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αυτός όμως ο κίνδυνος παραμένει απομακρυσμένος. Η κ. Λεπέν καλείται να κερδίσει την ψήφο του λαού στις 7 Μαΐου 2017 και θα πρέπει να λάβει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.

Η Μάλτα προωθεί την εμπιστοσύνη

Βασική προτεραιότητά της Μαλτέζικης Προεδρίας θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ. Παράλληλα θα προωθήσει και τη βιωσιμότητα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Μάλτας και Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λούις Γκρετς. Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναγνώρισε το σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. Η Μάλτα σκοπεύει να δώσει και μια κοινωνική διάσταση στο Συμβούλιο της ΕΕ, προωθώντας την κοινωνική ένταξη, ζητήματα ισότητας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Τέλος επανέλαβε ότι όλα τα παραπάνω η Μαλτέζικη Προεδρία σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπόψη στις προτεραιότητες που έχει θέσει, όπως η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο, η "αποτελεσματική αλληλεγγύη" στο μεταναστευτικό και η προώθηση της κοινής αγοράς.

ΕΕ: Επί τάπητος η «e-αδιακρισία» των στοχευμένων διαφημίσεων

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες επικοινωνίας όπως το WhatsApp, το iMessage και το Gmail θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς για το πώς καταγράφουν τη δικτυακή δράση χρηστών. Οι εταιρείες καλούνται να εγγυηθούν το απόρρητο των συνομιλιών και να ζητούν την άδεια των χρηστών πριν χρησιμοποίησουν στοιχεια για πιο στοχευμένες διαφημίσεις.  "Εναπόκειται πλέον στον κόσμο να πει ναι ή όχι", δήλωσε ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, για το νέο νομοσχέδιο. Οι εταιρείες που παραβιάζουν τον νέο νόμο θα αντιμετωπίσουν ποινές μέχρι και 4,0% του παγκόσμιου τζίρου τους, σύμφωνα με έναν ξεχωριστό νόμο προστασίας δεδομένων που μπαίνει σε εφαρμογή το 2018. Το 2015 στο διαδίκτυο ξοδεύτηκαν για διαφήμιση 36,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Γραφείο Διαδικτυακής Διαφήμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X